Wednesday, August 25, 2010

finally...

...my new curtain is hanged.

Julung kali beli curtain sendiri..sebelum ni di-sponsored oleh Puan Samiah dan Puan Fatimah (ibu-ibu saya) eheh..

Sebab pertama kali beli so agak jakun, I thot kena lalui proses menjahit sebb too long. In my mind..jenuhlah kena jahit tangan berkeping2 langsir. Kalau ada mesin jahit senanglah pulak.
Rupanya langsung tak de proses tu..just iron pastu tempek 'plastic' yang memang dah diprovide sekali. 'Plastic' tu akan melt dan melekat. Oh..camtu easy-peasy kerja I!! Bagus betul idea tu spahsly untuk mak-mak budak macam I ni.. :D


simple jer...

ni ler so-called plastic tu..

Monday, August 23, 2010

we follow him..

'We' itu adalah me, nayli and umair.

Hari Sabtu my husband kena kerja so kami ikut sekali. To kill the time, me pun siapkan my kerja. At least my kerja done!..kalau kat rumah entah siap ke tak. Like always..bawak balik kerja then pergi office pun still tak terusik..eheh.

Nayli and umair baru first time ikut ke office daddynya so as expected..bermacam2 soalan me kena menjawab. Semuanya ditanya..ni apa? untuk apa? kenapa? hai anak-anak. Baguslah..kalau korang senyap lain macam pulak jadinya.

Lepas habis kerja, ke Sogo sekejap (my husband's office memang tak jauh dari sogo) tapi cepat2 keluar sebab ramai sungguh umat yang datang membeli belah. Then I gi collect my baju kurung kat medan mara dan keluar dari area yang paling sibuk tu cepat2 before stranded dlm traffic jam.

inilah anak-anakku..tu tengah sibuk menulis kat white board..

haa..apa yang dipandang tu ek..maybe duk pikir lepas ni nak buat apa pulak..

eh ada gambar lah..passport photo nayli & umair, family photo masa kat genting & gambar daddy masa kecik, nostalgic!

hoho..daddy countdown for raya! lagi 17 belas hari to go..

Friday, August 20, 2010

cerita buka puasa lagi..

Semalam I balik lambat sikit so decided buka puasa kat luar dulu baru balik. Tempat paling dekat dari office biasanya heading ke Bangsar aje. Sampai2 tu aim kedai nak berbuka dulu, lambat nanti tempat penuh. Kali ni try nasi lemak Tanglin. First time nak try. Ada terbaca jugak kat blog kawan-kawan pasal tempat ni.


I tak kisah berbuka ngan satu meal saja. Dah biasa. So I pilih nasik lemak tambah pari bakar. My husband pulak pilih specialty kat situ, kue teow goreng dan ayam percik.
Semua sedap. Ayam percik tu 'menjadi'...best!. Ikan pari & air asam kalau dapat makan panas2 lagi syiokk. Alhamdulillah..

my nasik lemak

his....

muka org pose..hehe..

On the way balik jalan clear..smooth sail jer sampai rumah. Alangkah baik kalau balik kerja hari2 jalan tak jam macam tu...impossible hoh in KL ni!!! but.....it is possible kalau you stay in Brunei..iya! That's my experience ke sana baru2 ni. Wah! best tau..aman jer jalan. Kereta kat sana grand-grand, maklumlah sana murah no tax imposed.


Sementara tunggu nak berbuka, sempat belikan jeans raya utk anak bujang. Ada sale. I thot nak pi cari weekend ni tp dah jumpa beli teruslah. Ok settle bab tu. Rasanya semua dah cukup utk umair & nayli. Cuma nak gi collect baju melayu husband, umair and my baju kurung. Kuih raya pun dah order. Macam biasa tak banyak..utk bawak balik kampung dan stok kat rumah sejenis dua. Ok sambung berceloteh lagi nanti..daaa.

Wednesday, August 18, 2010

nekbat oh nekbat

pic google

Tetiba teringat kuih traditional Terengganu ni..
Kat sini (KL) I tak pernah jumpa. Siapa pernah makan? Sempoi jer kuih ni..
Kalau yang belum masak it looks like bauhu tapi kering dan ringan.

Dapat yang sejuk-sejuk dari peti ais tu hmmm shedappnyer….

Nampak gaya kena lah tunggu time balik ganu nak makan ni :)

Tuesday, August 17, 2010

buka puasa

Setakat ni….

1- Kat luar – Rahimah’s Place, Bukit Puchong
2- Masak
3- Kat luar – Restoran dekat rumah
4- Kat luar – nyonya kitchen, plaza masalam
5- Masak
6- Masak
7- To be advised..tapi mungkin masak nasik goreng ikan bilis sebab nasik semalam purposely masak lebih. Goreng keropok keping. Pastu top-up lauk simple2. Jadi lah tu…

Selalunya bab minuman my husband yang prepare. Ikut selera dia…tembikai laici, jagung susu.


pic google


Bulan puasa ni routine pun berubah skit..lebih releks. Tak kelam kabut, banyak benda boleh buat sebab sampai rumah awal.
Kalau plan nak masak, I akan keluarkan lauk dan prepare mana patut dulu so balik terus masuk dapur masak simple2. Sambal belacan kena ada, pembuka selero.

Impressing :) ... sebab puasa kali ni lebih banyak masak as compared to previous ramadhan (so far lah..huhuh) dan berjaya tak mana-mana pasar ramadhan lagik. Tapi mungkin akan pergi jugak nanti nak mencari nasi kerabu yang sah-sah I tak akan buat sendiri. Mana reti deh! Belum belaja lagi..

On another note, semalam masa I tengah sibuk kat dapur tetiba Umair datang and say..mommy, rambut mommy macam lady gaga (Sila jgn imagine sebb langsung tak sama. Merely Umair’s imagination..hiks). I was like..haah!!!
By the way kenal ke dia siapa si lady gaga?…tapi I tahu dia suka menyanyi-nyanyi lagu lady gaga. Ishh! kuat betul pengaruh cik lady gaga..huhu.

Friday, August 13, 2010

-salam ramadhan-



Salam..

Rasanya still tak terlambat for me to wish all friends selamat berpuasa. Dah pun hari ke-3. Percayalah sekejap saja..tup-tup dah raya. :)

Lama jugak blog ni tak terusik sebab tuannya sangat tak 'dan' nak menjenguk. Sekali masuk hari ni semua dah lintang-pukang. Template dah expired kot. So for time being pakai template ni. Sementara tu tak tahulah sampai bila. Hijau biru bergabung looks fresh je blog ni kan..ihiks..bulan puasa kena nampak fresh!

Sungguh tak sempat nak menjenguk blog kawan-kawan, insyaAllah akan try cari kesempatan itu..seronok sebenarnya membaca coretan kawan-kawan ni.

Ada banyak benda nak story.. pasal makan, kerja, milestones anak-anak. Insyaallah..jika diizinkan akan berupdate-lah blog ni :D

Take care folks and catch up with you later wokey! Ramadhan Karim!!!