Monday, January 31, 2011

junk food...

yang oldies tapi evergreen dan sedap!!

this is truly old skool punya makanan sebab masa sekolah rendah suka makan ni... :)

Happy holiday!

happy holiday...

I think many of us ambik peluang to go cuti-cuti with family bersempena cuti hari wilayah and cny. My office pun ramai colleagues on leave, opis sunyi . Apply 2 hari cuti dapat bercuti seminggu. Bukan senang nak dapat chance macam tu kan. Yang paling best jalan raya lengang jer..smooth driving to office.

I pun tak nak lepaskan peluang, plannya nak balik Trg..insyaallah. Dah lama tak balik last sekali masa raya puasa. Adik bongsu kawin pun tak balik. Tak buat kenduri besar besaran pun. My mother decides just panggil jiran tetangga,sedara-mara terdekat buat doa selamat jer sambut new menantu perempuan (my husband is the only menantu lelaki dlm family). Kalau boleh nak sangat balik tapi nak buat camana tak plan properly dan hari nikah jatuh hari bekerja yang tak boleh cuti. Clashed. Anyway Alhamdulillah dah selamat.

Balik kampung kali ni 3 beranak saja tumpang my cousin. Jenuh cari ticket murah2 untuk balik KL nanti. Pagi tadi baru sibuk nak membooking, dah last minit camni mana ada banyak choice kan. Nak pulak time perayaan. The ticket price is killing me hoho..tp dapat lah jugak. Surprisingly dalam tiga2 airlines tu mas yang paling murah sikit. Skit jer.

Sekejap betul masa berlalu. Pergi kerja, balik kerja..do the daily routines, without realizing dah pun masuk February. Anak2 membesar pun bagai tak terasa…masih segar in mind saat sarat mengandungkan mereka, ke hulu ke hilir dengan perut memboyot. Saat melahirkan pun sentiasa terpahat dalam ingatan. Dua kali melahirkan, dua pengalaman berbeza. Miss those moments. Kalau panjang umur lagi sepuluh tahun I will be in a different phase..Insyaallah kalau diizinkan tuhan semua orang nak tengok anak2 berjaya. Oh..tak nak fikir jauh2..I want to spend my time with them melihat kereneh mereka yang kadang kala memeningkan kepala dan menguji tahap kesabaran. But believe me I feel so blessed dengan kehadiran both of them in my life.

Would like to take this opportunity to wish happy birthday to my nephew, mik yang celebrate his 17th birthday tomorrow.. senang nak ingat birthday budak ni sorang. Sorry yer anak-anak2 buah achik…dah ramai2 ni bukan achik hafal pun birth date korang semua. Yang penting achik selalu doakan kesejahteraan korang.

Sehari-dua ni cuaca mendung jer..semalam hujan non-stop but like the coldness. Lepak jer kat rumah, petang pukul 6..husband ajak minum kat kayu taipan. Dia teringin nak makan roti tisu yang panjang tu. Sedap jugak. Lepak lah kat kayu sambik tengok badminton match. Kalau ikutkan wet wet gini malas nak keluar..best berkurung dalam rumah jer.

Eh..panjang jugak I menceceh ni..ok lah stop dulu.

Tuesday, January 25, 2011

I yang tak suka sport…

>
>
>
Tapi I suka teman my other half bersukan…hiks..

Ya, setakat ni I masih lagi sama macam dulu. Jenis yang tak enjoy sport. Tak tahulah pulak one fine day I akan berubah jadi suka..mungkin suka pun sekadar untuk exercise for healthier life (wah! ayat)
Tak macam my other half dia sangat-sangat enjoy sports. Semua sport lah dia main. Kalau kat rumah pun sport channel will belong to him dan dia akan berebut remote ngan umair and nayli. Sampai budak dua orang tu kena sorokkan remote haha.. I ni selalu jadi mangsa keadaan..anak tengok cartoon I layan jer lah..husband tengok bola.. I tengok jugak.
That’s why I lagi enjoy reading. Lepak kat hall sorang2 tak de sape disturb sbb dorang bertiga berebut nak tengok tv. Lepas bosan dorang akan berbondong-bondong (betul ke guna this word hehe..) turun kacau kita pulak. Tak de kerja kan..

Daddy ada hobby baru since last week dia bersemangat to play tennis again after very loooong time tak bersentuh reket tu. Dengan semangat berkobar-kobar pergi beli bola tennis. Ai? jadi peneman setia.

baru main 2x tapi bola dah hilang berbiji-biji...

Ni plak teman daddy pergi driving range kat sunway..
ini budak, like mommy..peneman setia


penat dowh main tennis kan...berlari sana sini nak kejar bola. Main badminton lagi best kot...

Umair same like daddy...loves sport. Sometimes nak jadi footballer la..golfer la..

Masa main tennis tu nayli was not around sebb dia sekolah last saturday. Balik main tennis terus pergi fetch her from school dan umair start la bercerita pot pet-pot pet ngan kakak dia..nasib baik kakak tak sentap tak ajak dia sekali.
Then tapau lunch terus..lapar mengalahkan orang yang main tennis.. ahaks..

si lompat tikam

Sape suka kue lompat tikam? Huhu..that’s my favorite kue.

Entah apa cerita..last Friday balik kerja tu teringat lompat tikam yang pernah makan kat Belanga. Tapi sebelum ni makan kat belanga mid valley nun.
I remember Belanga pun ada gak kat Empire. So moh kita ke situ saja..tak dok maknenya nak redah jem hari jumaat nak ke mid valley semata nak makan lompat tikam heh. Kita ke tempat yang dekat dekat jer.

Ok balik rumah dulu fetch bebudak 2 orang tu. Lepas maghrib terus heading ke sana. Sampai je terus menonong we all ke Belanga, kes lapar balik kerja kan. Tapi frust skit sebab rasa dia tak sama macam yang selalu I makan. Ni first time try belanga kat sini. Sepatutnya standard mesti sama kan…even lain branch. Walaupun rasanya kureng makan habis jugak lah...tak nak membazir. Nayli pun suka tapi kali ni dia rasa sikit jer..dia craving for roti the loaf macam biasa.

It’s happen, masa makan kat belanga mv I order sampai 2 mangkuk..tpi share lah ngan hubby ler ;) huhu tak ngaku makan sorang. Sikit sangat semangkuk, tak cukup. Kalau time balik Terengganu pun bukan selalu dapat makan.

Yang part hijau tu sedap kalau pakai pandan..baunya hmm wangi. Kalau yang putih tu I prefer it melting macam dlm gamba bawah ni..best.

pic google

On another note, last week tried beli bedak compact simplisity sebb my current bedak sudah kehabisan dan tak sempat nak beli refill. First time I pun decide to give it a try..hmm awat bedaknya wangi gitu..bila pakai rasa melekat je wanginya. No offense tau to simplisity compact powder user..ni my personal opinion jer. Ada orang maybe suka kot bedak wangi camtu..i tak.
Bedak tu (luak skit jer) nanti akan ku sedekahkan kat sape-sape. Orang kata tak cuba tak tahu kan..

Again please note itu merely my personal comment..jgn ada yang marah i tau.

Monday, January 24, 2011

used to the fullest...

Ok hari ni cerita pasal selipar crocs si umair ni. Tengok lah dia pakai selipar ni to the fullest sampai berlubang. Dia sesuailah dgn crocs sebab lasak..
Yang jadi berlubang gitu, ada ke patut naik beskal brake pakai kaki. Isshhh...
Tapi tahan setahun lebih gak lah kasut tu dia pakai.

riwayat sepasang kasut...macam essay zaman sekolah dolu2 ;)

That day masa sibuk kakak dia beli itu ini untuk masuk sekolah eh dia pun sibuk nak kasut baru. I dengar jer..bab2 tu please refer to daddy ok. What la mommy ni kan..Ye la mommy tak reti sangat lah nak pilih2 crocs ni. Even yang lama tu pun dia beli ngan daddy. Bila dua beranak tu split kat shopping mall either ke kedai golf, kedai sukan or kedai crocs. Sekali tengok kan betul dh dapat crocs baru. Terus pakai tu..he pilih eagle plak kali ni. Tak mainlah mickey mouse anymore. I'm a big boy dah. So now crocs lama pakai for cycling and playing time. The new one for jalan-jalan ok. But sometimes kalau tak check, pergi jalan pun tersarung yang berlubang tu. hikkss.. Cros lama tu just tunggu masa jer nak habis riwayat.

tengok kali tengok how long this pair will last as the owner tu makin lasak..

Saturday, January 15, 2011

smell good...


'My Insolence' by Guerlain is almost finishing. Masa beli dulu SA ada mentioned nak pronounce Guerlain ni..ikut lidah perancisnya jadi Gar-lan. SA tu kata lagi (bukan i yang kato ok) orang kita sebut ger-len bunyinya. Apa-apa jer lah tapi semua perfume guerlain ni wangi dan lasting. Kalau my insolence ni a bit strong mula2 sembur tu tapi lama2 makin sweet. Yang penting cik abang i suka the smell..huhuhu..

Ok what..kita berwangi-wangian untuk cik abang kita..nawaitu biar betul kan..
Sama gak make-up2 neh..untuk sape? untuk tatapan cik abang jugak selain to boost our confidence level katanya.

Masa pergi singapore last year ada beli S.Farragamo, baunya memang sweet gak tapi tak tahan lama.

Hari tu kat empire, I smell annick goutal wahhh! wanginya dah harga pun boleh tahan lah. Lupa plak yang tu 'flavour' apa..tapi dari jauh dah boleh bau. Best kan kalau ada orang hadiahkan untuk kita..lebih wangi berdouble-double ahaks..

miss tok wan so much!


we all doakan semoga tok wan sihat dan happy sokmo... mmmuah!!

I like you....


Hmmm...



tHiS IS gOrJEs..

Friday, January 14, 2011

blessed day of Friday

thank God today is friday..ceria-ceria pagi Jumaat. Hmmm..esok nak buat apa yek!

Tadaa..umair is riding a bicycle.



Tak sangka plak dia boleh bawak beskal without the small tayar. I ingat dia main-main telling me that dia dah pandai. Sebelum ni dia selalu cakap yang kawan dia carry him kat belakang jer. Dia nak prove kat I yang dia dah pandai..siap balik rumah dah suruh me snap picture tunjukkan to his dad. Daddy was not around masa tu.

Lepas dah terer..asyik la suruh beli basikal baru. Sabar umair ya..bulan ni $$$ keluar macam air paip hiks... kita replenish tabung dulu ok! ;)

Speaking pasal budak bertuah ni…first week ke kindy, elok jer semua under control then this week buat hal pulak tak nak gi his kindy. Aduh..pagi2 hari dah berdrama. Alhamdulillah semalam back to normal. Mommy dia kerja kat opis pun tak tenang. Kejap-kejap pandang jam..

Semalam I call him..eh no no semalam he call me first sebab tak sabar2 nak inform me yang dia tak nangis pergi sekolah. Dan...menuntut janji mommynya nak beli present for him. Nanti bila cuti kita pergi beli present ok tapi umair janji kena rajin pergi school.
Every nite dia akan kira jari 'yang ni dah sekolah'..'yang ni lagi satu, dua..pastu cuti dua hari..'
Actually dia tak sabar nak tunggu weekends..

Buku2 Peter and Jane kakaknya dah diwariskan kat umair pulak..hopefully umair boleh ler cope with new routine ni. Cara belajar anak pompuan dgn anak laki ni lain..girl rajin skit kot..wait and see lor. Maybe am wrong..still early to say kan.


Mode: teringat kampung halaman..lama betul tak balik. Plan to jenguk kampung on CNY holiday..InsyaAllah.

Friday, January 7, 2011

Merempit empat beranak..

Haha..bukanlah merempit. Nan adonyo den berani nak merompit eh. Dah lama bebenor tak naik skuter kesayangan hubby. Iya..jangan tak tahu my hubby ada skuter kesayangan, warna merah menyala lagi. Heh..
Malam minggu lepas kan seronok sebb long weekend. Tiga hari plus dua hari annual leave. Seronok weh lama tak cuti panjang. Leisure time. Hari rabu nak start kerja dah macam malas semacam jer.

Malam new year we all tak ke mana. Plan nak pergi i-city tapi cancel sebb malas nak berasak2 dalam traffic jam. Lastly stay at home ngadap tv sambil kunyah biskut bantal then tengok percikan bunga api dari tingkap rumah.

Cerita 4 beranak naik skuter ni, kes boring tak tahu nak buat apa. So my hubby ajak melepak sambil pekena teh tarik kat kedai mamak area rumah. Huh! Cepat ajer anak-anakku say yes! Umair ler paling seronok kalau naik motor. Ok dia berdiri kat depan while me and nayli bonceng kat belakang. Nayli jadi sandwich duduk tengah-tengah. Teringat plak time dolu2 naik berdua jer sekarang hah berempat. Kalu ke jalan besar tak berani ler pulak naik 4 beranak ni sebb ke kedai dekat rumah jer..ok lah. Seronok sakan budak 2 orang tu naik motor. Bukan senang tau daddynya nak bawak naik motor.

saja bawak laptop so dorang boleh layan game..pastu berebut la pulokss...
sorry gambar kitaorang masa naik moto tak de..haha sapelah yang nak ambik gamba kitaorang?

first day schooling...

Alahai...dah Jumaat baru nak update about nayli pergi sekolah. Mak busy you!
Busy sokmo.

Apsal gambar ni jadi kecik. Actually gambar ni was mms-ed by hubby and bila masuk my phone jadi kecik gitu. Tak best nengok gambar cinonet kan..never mind lah.


That's nayli on her very first day at school on 03/01/2011. Gambar masa orientation ada dlm my lil camera but so lazy to upload. As at today..she's ok bila bangun pagi. Thank God.
Daily routine pun dah berubah. Me kena bangun pukul 5.30 pg to avoid kelam kabut-ness. Bangun jer get her baju sekolah ready, buat susu umair, me pun kena bersiap awal sbb by 6.30 have to go out kalau tak stranded dalam traffic jam almost half hour. Waste time.
Lepas me bersiap baru kejutkan princess ni. Siapkan dia pulak..breakfirst kena bersuap lah kalau tak, tak makan ler jawabnya. Ikut selera dia nak makan apa, cornflake ke..roti ke..
For the first week ni my hubby on leave so pagi ke sekolah sent by her dad and balik by bus. Starting next week pagi2 dah kena tunggu bas. Kesian dia..it's ok dear, you can adapt this.

Next week insyaAllah nayli start sekolah agama. Lagi pack her schedule. Sekarang ni pun balik sekolah jer lepas makan dia tidur. Lepas ni dah tak boleh tidur petang. By 2.30pm dah masuk sekolah agama sampai 5.30pm. Then balik tu pergi mengaji pulak. Balik mengaji dah pukul 6.30pm, sempatlah dia bermain sekejap. Malam I make sure dia tidur awal, kalau tak, liat nak bangun pagi...


tiga sekawan...saiz pun lebih kurang.
This week not really belajar lagi but ada on going test utk tentukan kelas. Bila tanya nayli..ok ajer jawab...ishh kakak ni.

haa..ni baru gambar besar! me and my lil princess..