Friday, October 29, 2010

ole-ole bali...

To me Bali bukan macam Bandung yang well known as tempat shopping especially baju, textile semua tu. Bali is more for tempat rehat2 and for those yang minat kraf/painting.

Masa kat sana pun I ngak shopping banyak..adalah beli ole-ole sikit2 untuk family.
I bought one painting tapi till now belum hantar kedai untuk framekan...

ni some of barang yang sempat beli..suka selipar ni so bought for myself 2 pasang. Nayli satu and sistas in law. Katanya bulat-bulat tu tulang ikan...can imagine tak tulang ikan apa? huhu
So many colors..rambang mata nak pilih. Kalau bleh nak borong sedozen dua tapi pikir2 berat gak, nanti nak bawak balik camane so forget it.


Ni plak untuk ibu2..boleh muat handphone jugak kalau suka. So dalam handbag ada bag hp, coin, cards, lipstick & etcetera. huhuh ni normal for us..ladies.


Kalau plan nak shopping sakan bukan ke Bali kot..ke Bandung, Bangkok, Ho chi minh tu ok lah kan..
Teringin nak ke ho chi minh...tak dapat sana ke haadyai pun wokeh! Pernah ke haadyai sekali tapi dah lama. Best sana, boleh makan pulut mangga yang marveles dan boleh borong wacoal hiks...

Thursday, October 28, 2010

kiddos&mom

Cheeky boy..dulu anywhere, anytime with psp..

Entry pagi tadi tak tempek gambar pulak. Ni dia gambar umair sebelum potong rambut. Suka tengok dia rambut ala-ala beatles ni tapi yang tak syioknya ada orang ingat dia ni girl. Ishh!!


Tu dia..nayli shows her gigi. Ni I snap masa first gigi susu dia tanggal. Yang second I terpaksa jumpa dentist sebab gigi goyang tp tak cabut2. That was nayli’s first experience jumpa dentist. Chill je dia!

emm yummy!

hey mom! cheers!

Oh so long no new entry..

Reason yang klise…bizi lah konon. Bosankan dgn that reason. Memang this blog is in silent mode je manjang…I pun dah jadi silent reader skang ni (haha what a confession!)

Hujung2 time lunch I ada lah curi2 baca blog tapi tak sempat nak tinggalkan apa2 komen so jadilah I seorang silent reader. Sori yer kawan2.

Actually sayang jugak moments yang best tak tercoret kat sini untuk personal memory..especially about my kids milestones and what not…tapi..tu lah..keadaan tak mengizinkan.

Updates skit pasal nayli and umair. Nayli semalam start exam. On Tuesday she ponteng kindy sebab mommynya cuti. Biasalah dia..kalau I cuti dia pun automatically follow (kindy ok lah). I cuti ada urusan sket dan kebetulan pulak send my mother to LCCT. She was at my place for about one week. Saja berehat ambik angin kuala lumpur. Hmm..last weekend I accompany her to Ikea. My husband kena kerja so I lah jadi drebar my mom..heh.. Seawal pagi kitaorang dah berada kat Ikea. Syiokk..parking lot masih kosong so sukahati pilih tempat nak parking mana. My brother yang baik hati telah bagi we all (my mum and me) some cash, katanya saguhati to belanja kat Ikea. Alhamdulillah..moga murah rezeki lagi bro! Tu yang seronok tu..laju jer perjalanan ke sana..haha.

First time I decided to ‘tinggalkan’ nayli and umair kat tempat permainan yg Ikea sediakan. Dorang yang nak sangat main kat situ. Ok lah jugak so mommy and tok wan can shop peacefully. Eh..ni bukan update pasal nayli/umair..ni update pasal mommy!

Ok back to track, nayli now dah menghitung hari2 final ke kindy. Lepas ni dia dah masuk darjah satu. Oh..gigi susunya pun dah tanggal dua batang. Kuat makan sekarang tapi badan maintain gak slim. Dah pandai nak baca buku cerita yang tebal2. Tiru mommy lah tu..iya mommynya lately rajin pulak baca novel during free time and weekend. Tak tahulah lasting sampai bila.

Umair pulak huh mulut semakin becok…ada saja menda yang dia nak cakap. Pastu suka buat lawak jenaka haha..dah makin tinggi jugak dia. Kalau seluar panjang tu rasa sekejap saja dah senteng. Tahun depan 5 tahun so tahun untuk masuk kindy, sama macam kakaknya masuk kindy masa umur 5 tahun. Kat rumah dia kadang2 suka coloring book. What I noticed, bila dia kaler sangat tidy..compared to kakaknya masa umur macam umair tu. (oh tak boleh mention gitu depan nayli..nanti muncung panjang merajuk)

Dah tak into PSP sangat dah..maybe boring asyik play game sama jer. Dah pandai tukar channel astro sendiri..spashly channel cartoon. Siap alih bahasa lagi..ishh! tapi dia tak akan tukar bahasa kalau daddynya ada..sebab nanti kena marah.

Tu lah keletah anak2 yang semakin membesar.

Thursday, October 14, 2010

piccas in bali lagi...(random jugak!)

;-)

Kintamani mount. Katanya pernah meletus sekali dulu..nak sampai ke kintamani dari hotel lebih kurang 2 jam..jauh jugak. Dlm bas sempat terlena..bangun tak sampai2 lagi. Jalan pun berbukit dan berliku2. Nak ke sini..akan passed by Ubud i.e salah satu tempat yang jual barang2 kraf orang bali. Tapi we all tak stop pun..

On the way ke kintamani..akan nampak pokok2 limau yang tengah masak ranum ni..cantik. Ada orang jual salak jugak..salak bali sedap, tak kelat. Sepanjang jalan boleh cuci mata dgn green scenery, bukit bukau, sawah padi...

one of scenery kat kintamani

makan time. semua pun dah lapar dan sibuk mencari kamar kecil..huhu

close-up...kintamani mount. Indah ciptaan Tuhan...

lapar2 pun sempat lagiks..pantang nampak camera!

gambar very the berterabur..kata random kan...
ini plak sunset kat tanak lot. Nak masuk tanah lot ni kena bayar tp tak ingat dah berapa...sebab hari tu we all kan datang rombongan kak kiah so semuanya included sekali..company tanggung lor!

ni kat mana ek?..lupa da..
ramai tourist datang tengok performance ni..kawasannya serounded by sawah padi...ada tample (everywhere) ada orang berniaga kat entrance tp pakcik tour guide tu pesan...kalau kita tak nak beli cakap baik2..jangan kalau dah pegang2, belek2 tapi tak beli..dorang marah o..tak pasal2 pulak dia panggil geng dorang kerjakan kita. The best...try to avoid beli from them.

sepanjang tengok ni..asyik menguap jer..lama pulak tu..
kalau orang minat tengok...teruja nak tahu ending story..

ni plak spa yang I pergi..ada mandi lulur, sauna dan bertanggas.
spa ni guna martha tilaar punya products. Dengan alunan muzik bali tu..boleh terlelap wa cakap lu..hehe

haa ni masa teambuilding. Panas sangat2 cuaca plus pulak udara pantai..habis mak jadi hitam legam! dah lah tak berapa putih..berminggu2 nak balik ke original color tau!
pantang take 5 , cepat2 cari tempat teduh..hehe

ni acara group...teamwork katanya. macam2 kena buat..dan.... group kitaorg juara!! syabas!

antara acara teamwork, kena pakai kan 'model' tu pakaian tradisional lelaki bali..we all jugak menang. Fun.boleh kenal rapat lagi each other - KL, labuan and bahrain office.

ni pulak masa persiapan utk retro nite dinner. Ahkak kena jadi committee utk mengdecoratekan hall. Belon2 tu semua bawak dari KL..



tu dia..gambatte!

penat dowh!

ni time nak balik dah...naik bas dalam 10 minit jer sampai airport. Amboi abang bro tuh sampai tenganga..tahu lah dapat beg cantik untuk girlfren..hehe kidding yek bro.
I menyesal tak beli beg mengkuang tu..murah..dlm 30 ribu rupiah. Kat sini mana nak dapat. Jahitan pun kemas, cantik. Tak pelah..tak de rezeki.

Wednesday, October 13, 2010

piccas in bali...(random)

there you go!
thanks to my friend for the gorjes piccas. Lets 'wash-eye'...


we stayed here..hotel yang bagus. recommended.

my room looks exactly camni..ngadap pool and beach sipi-sipi but still nice view..i loike..

nice view..this is taken from room mengadap the beach betul2 but this one image yang digoogle...
yang ni aje tau..yang lain tu bukan gambar google ok!

Ini depan hotel..jangan heran, kat bali mana2 pun uols akan nampak patung spashly kat entrance rumah, kedai...everywhere.

hmmm....
one of pura/temple. Selama kat sana rasanya tak nampak pun masjid, pura saja merata tempat. Mungkin we all tak kebetulan lalu kat kawasan orang islam..

Ni performance masa first nite kat sana. Having dinner at Jendela Bali.

Sangat suka gambar ni..cantik hoh! Ni pemandangan masa nak ke Kintamani

painting. rasanya ni kat ubud kot...

welcome to pantai kuta

another nice view..at pantai kuta

Sape2 gi bali musti ada bergambar kat sini hoh! Me malam last tu baru sempat pergi hard rock, kuta. Ada pesanan..biasalah, cik abang kita peminat hard rock so by hook, by crook kena gak beli t-shirt HRC bali for him. Me pun dpt gak selai.

ni kat tanah lot. kat island tu ada tample. kat sini boleh beli belah dan tengok sunset.
Sangat cantik.

Eh..terselit plak gambar ni..2nd nite we had our retro nite dinner. Party uols...
spot me? yang paling sempoi tu me lah..


more piccas later...

Tuesday, October 12, 2010

keep smiling...


“Sit and smile. Even smile in your liver” – Ketut Liyer, Eat Pray Love.

Monday, October 4, 2010

no title for this entry...

I feel so tired dgn hectic days lately (and… lacking update blog nowadays..)
Rasa nak cuti duduk diam2 kat rumah. Rest secukupnya. Boleh ke? being me rasa sehari boleh lah duk rumah lepas tu panjang akal nak keluar jalan. Ihiks.!
Dalam sibuk2 tu sempat jugak pergi tengok Eat Pray Love. Me one of Julia Roberts' fan. In this movie dia dah nampak ‘ketidakmudaannya’ but still sweet. Banyak jugak part of the movie shooting dekat Bali..kebetulan pulak yours truly ni baru balik from there so can imagine lah how Bali is...with 90% of their populations yang beragama Hindu, anywhere you go you can see the patung wearing kain kotak2 hitam putih. Khinzir golek pun you can see easily..
Orang Bali peramah dan susah nak bezakan whether they are muslim or hindu..most of them bila jumpa bagi salam. Hesitate jugak nak jawab salam..

Masa I ke sana baru tahu mengenai pangkal nama orang Bali. Ada empat, Wayan, for first born, Made for second, Nyoman for third and Ketut for fourth. For me yang baru first time ke sana, I thinks susah skit nak cari makan. Unlike kalau kita ke Bandung, Padang..food semua sedap dan senang cari.

Nanti InsyaAllah will continue cerita bali ok, too many photos and experiences from there.
For those yang suka Julia Roberts pergi lah tengok movie tu..it’s a santai movie I would say.

pic google