Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul...


untuk semua muslimin dan muslimat tak kira dimana berada..


dan tak dilupakan ucapan selamat hari lahir kepada mak mertua saya yang kebetulan hari lahirnya tahun ini jatuh sama dgn hari lahir rasulullah.

May Gob bless us all.

Thank you for the google images

Thursday, February 25, 2010

In such a loooong time....

I did not put my face here huh!
I must admit, my face udah tembam..oh no!
Nayli pun cakap camtu..dia kata dagu mommy besar.
Haha..double-chin lah tu..kwang! kwang! kwang....
(Fyi..Nayli sometimes very observant and always be my pengkritik. Sometimes rasa macam orang besar trapped in her. Cara dia cakap mcm org besar dan diajar2. Tapi kalau dia sentap! Ohhh..)

What to do..berselera jer makan lately. Muka memang jenis cepat membulat lor..hiks.

Forget about my chubby face..sebab My Insolence makes me so happy :)
Iyer..kita kena happy happy!

My insolence yang aummm... ;p


ps: have a great long weekend uols! :)

Wednesday, February 24, 2010

every picture tells a story ~ sequel 1

:
and every picture is worth a thousand words.

Here you go..pictures of my sweetheart taken recently.












Tuesday, February 23, 2010

tempah baju..

:
This has been planned since last week. Nak kena hantar kain ke tailor. Selalunya my baju kurung I send to kampung which is upahnya far-far cheaper compared to KL. Yang penting baju yang dijahit selesa dipakai. But masa balik kg last week, my mom told me my regular tailor dah quit menjahit sebab busy jaga cucu. Huk..aloh..

Nak tak nak kenalah gi ke alternative tailor kat Medan Mara. Tup-tup.. sekali sampai sana kedainya dah pindah dan tenant baru tu pun tak tahu dia pindah mana. Me pun tak simpan hp no tailor tu. Huk..aloh sekali lagi! Guane ni??

My husband suggested to hantar jer kat mana2 tailor yang ada banyak kat situ. Teringat my SIL yang kedai jahit kawan dia pun kat situ. Call her unfortunately no answer..maybe she's bz kot. So gamble jer hantar ke one of the tailor yang ada kat situ. Try and error :)

Faktor usia (dan-dan salahkan usia bila jadi camni)...kain yang dah lama tersimpan dlm gobok dan nak tempah terlupa nak bawak sekali. Padahal malam tu my hubs dah reminds me. Nampaknya kena lah pergi lagi ke Medan Mara tuh :(
Ni kira tempah baju raya terus..awal kan.. tapi according to my new tailor memang dah ramai hantar tempah for raya. Ada yang buka tempahan sampai Mei jer.



baca paper while waiting ma'am kena ukur..uhuhu.. bowink ek....


turn Nayli diukur...


ni lah kain-kain yang tertinggal tu... semuanya adalah pemberian parents-in-law sempena lawatan ke Indonesia :)



motip entry ni: to remind uols cepat2 beli kain and send to tailor..eheh..

Sunday, February 21, 2010

out for dating..

yippie..mommy and daddy kuar berdua sajork. Anak-anak sila bagi can yer.. :)
Both of us pergi tengok wayang. For ages tak tengok wayang berdua. Cuba teka we all tengok cerita apa??

tengok wayang musti ada popcorn kan!? da sinonim..

happy dapat popcorn ke daddy? *peace*

:

:

:

:

:

haa...we all tengok cerita ni "my name is khan". Mengimbas kembali zaman "kuch-kuch hota hai". Suka tengok Kajol. Uols peminat hindustan tak? nehi..nehi..tau uols bukan nak tengok cerita gini kan. Me pun bukan peminat tegar ceria hindustani tapi sebab dah lama tak tengok Kajol and SRK berlakon sekali kan..tu yg tak nak lepas peluang tu :)

We all main redah jer ke sunway pyramid..sib baik ada lagi tiket pukul 8.30 mlm. Tau la kan cerita hindustan kan lama..pukul 11.15 baru habis. Sakit gak lah pinggang ni..huhu.

Cerita ni pasal muslim yang selalu disalah anggap sebagai terrorist oleh org barat. Almost 96% of the story berlakon kat US. Tengok cerita ni don't expect nak tengok SRK and Kajol berlari kejar mengejar nyorok balik pokok bagai sambil menyanyi, menari dan tukar kostum yang cantik2. Ada lagu pun 1-2 jer..tak sebanyak lagu dlm kuch-kuch hota hai. This one not really a typical hindustan movie yg selalu kita tonton..I would say. (note: that's my personal view).

Selamat menonton for those yg nak pergi tengok yer.. :)

Wednesday, February 17, 2010

homework time!

cerita pasal Nayli pulak yer.. :)
sanggup tak buat homework during day time sebab nak buat ngan mommy. Macam biasa she wants me to sit beside her (kenalah bagi moral support kan..)
Kali ni maths..mari mengira..
Syok pulak tengok cara dia kira..siap mention 6 dalam otak, sambil satu tangan letak tepi kepala. Satu tangan lagi untuk kira berapa nak kena tambah. Let's say 6 + 4....6 dalam otak plus 7,8,9 10! sambil kira jari tangan lagi sebelah. hehe so funny la kakak. Mommy tak kisah how/what method as long as you understand how to count correctly ok. Jom tengok gelagat my little missy ni....

fokus..fokus..

ohh itu her new table yang beli masa balik Trg last week..huhu jauh meja ni berjalan :) Sebelum tu me dengar Nayli duk mengajar Umair 7 days in a week and ABC yg ada kat table tu..knowing Umair yang sekejap jer concentrate pastu buat hal dia...biasalah tu :)



see..satu tangan letak kat kepala satu tangan lagi for counting..ngeeeee...

Tolon! Tolon!

:
Routine, masuk jer opis on pc then masak air kat pantry.

Buka email opis, dah agak musti berlambak email ni..nah! ambik ko 150 emails. Eh! macam tak banyak plak..bagus-bagus. Tapi 150 email tu pun jenuh..kena buka and print.

Hari ini adalah hari utk meng-clear-kan segala emails dan kerja2 last week. Waduh bisa nanges nengok kerja menimbun… :(

Till then..

Tuesday, February 16, 2010

da kerja balik... :(

seronok cuti panjang kan! (blog ni pun cuti jugak ahaks..) if possible nak sambung cuti tapi...

hmm..esok nak pakai baju apa, tudung mana, aduh malasnya nak fikir lagi. That's me bila time tak de mood nak gi kerja..huhu
pagi esok mulalah gelabah ambik je yg mana sempat dan cepat... :)

sempena cuti CNY, me balik kampung in Trg. Last balik was raya time..lama tu. Jumaat malam kitaorang bertolak balik..slow-slow jer. My hubs berenti every R&R kot..dah lama tak drive malam. Usually we prefer gerak pukul 3-4 pagi tp kali ni ubah angin..my hubs aim nak breakfast nasik dagang next morning tu.

from hubs' place to my kampung takes about 45 min. Kat kg me sempat luangkan masa visit pakcik2 sedara yang sekali-sekala dapat jumpa. Masing2 dah menginjak ke usia emas. Masa memang terlalu suntuk..tak puas rasanya..
pujuk hati sendiri, Insyallah ada kesempatan balik lagi..

my kids sibuk nak mandi pantai..sempat bawak dorang ke pantai nearby my kampung but ombak besar dan berangin..
not advisable to mandi-manda. Frust muka sorang-sorang..dapat main air ala kadar jer then balik.

tengahari isnin dah nak balik KL..alahai sekejapnya. On the way back sempat singgah kuala kemaman nak beli kepok lekor. Sekali tengok..mak aih..ramainya orang. Sepanjang jalan kereta full and long Q. Terbantut nak beli keropok sebab panjang sangat beratur. Lastly beli jer sata, pulut panggang. Tu jer yang cepat skit. Frust lagi..

jam 6 petang we safely reached KL. Perut pun lapar so singgah naili's place kat ampang point menjamu selera dulu. Kat situ..my hubs buka cerita lama bagitau nayli yang namanya dapat dari naili's place..haha
iya ke daddy? tapi dulu kitaorang dating kat naili's place sentul..eheh!

nayli tanya daddynya..kenapa naili tak de 'y'..?????? my hubs jawab apa ntah lupa... ;)

apa yang penting alhamdulillah we all selamat pergi dan selamat balik.. :)

Wednesday, February 10, 2010

baby..

Ahad lepas..pagi2 me dah bertandang ke rumah my ex-colleague, Ina yang tinggal tak jauh from my house.
Dah beberapa kali lawatan ke rumahnya asyik terpostpone so this time tak boleh delay lagi. Actually she just entering to a new phase in her life i.e. menjadi ibu. Iya...satu perasaan yang tak boleh digambarkan dengan kata-kata bila bergelar ibu, kan Ina?!

Owh anak-anakku sangat teruja tengok baby..yang ni baby boy. So cute!
Umair tiba2 jer cakap 'mommy bila baby dalam perut mommy ni nak keluar?' sambil menepuk-nepuk my tummy. Ishh..selambanya anakku ni..nasib baik tak de orang lain masa tu! Si Ina tergelak besar bila dengar.
Oppss! blame me sebabnya me selalu bagitau dia ada baby dlm perut mommy bila dia mintak didukung. boleh??! Aiseyman..lepas ni nampak gaya tak boleh teruskan trick tu lagiks. ehehe...

Si Nayli pulak suka belek-belek jari baby..dia geram tengok jari jemari yang kecik tomei tu. :)






soooo cute these pics kan...hmmmm nak baby la :D
(source: google images-TQ)

baca blog ni lagi rasa nak baby..hiks..


ps: kecut perut..esok ada appointment with dentist!

Tuesday, February 9, 2010

Menderma..

Hi..

Busy ker uols? What to do kan..kerja. Even jadi housewife pun busy...inikan pula kerja kuli-kuli like me ni.. :)

Tapi dalam busy-busy pun pagi tadi me menyempatkan diri pergi menderma darah. This is my first time ever you know…berdebar la jugak…hiks.
Since ada program derma darah in my office building so me pun ambik kesempatan lah. Nak harap me pergi pusat derma darah sendiri rasanya susah skit kot.

Mula2 kena timbang..ok pass berat 48kg then check darah after that ambik takanan darah. Semua pass, tp doctor kata tak boleh derma banyak-banyak. Ada limit (according to our weight). Lupalah berapa banyak dr. tu mention tadi. Tapi ok lah tu.


Jeng-jeng.. (tak kira..nak jugak tunjuk!) ni haa..dapat certificate.
Alamak kecoh arr..tu baru sekali derma darah. I know… tp kalau tak start yang pertama, mana ada kedua, ketiga kan.
I nampak ada one lady tu, dia derma utk kali yang ke-13 kali. Huh..tabik-tabik :)

Sunday, February 7, 2010

sad news...

just received a call from my mom about an hour ago, told me that my uncle, ayah haji telah pulang ke rahmatullah. Innalillah..
Ya Allah, semoga rohnya dilimpahi rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

since last few weeks I knew dia sakit and warded kat hospital..almost every 2 days I call my mom dan tak lupa tanyakan khabar ayah haji. Last week dah bawak balik ke rumahnya and my mom kata he was getting better..tapi nak buat macamana Tuhan lebih menyayanginya.

kenangan bersama dia..nayli and umair takut bila jumpa dia sebab dia suka menyakat kids..tu mula2 jumpa saja lepas 5 minit terus kamceng. Dia suka panggil umair..'umar al khattab'. Tadi pun me informed my kids tok haji yang panggil umair 'umar al kattab' tu dah tak de..terus dorang ingat sebab only him call umair like that!

nampaknya tak de rezeki me nak jumpa dia..baru jer plan nak balik kampung cuti CNY ni, ingat boleh visit dia sekali tpi dia pergi dulu. Terkilan jugak..me hanya mampu sedekahkan Al Fatihah untuk rohnya.

ps: masih terbayang our last meeting during last raya..sedih :(

pavillion...

Yesterday petang masuk KL jumpa my big bro kejap then decided to go to pavi. Dah lama tak ke sana. Intension nak 'cari' handbags yang murah-murah utk pakai ke opis..ngee..

Sampai je sana isi pewut dulu kat food court. My husband pekena ABC, me pun tumpang sekaki..walla heaven!

Lepas tu baru mulakan sesi jalan2. Suka pavi sebab kedainya teratur, I meant for kids satu floor..ladies and so on. Me masuk C&K, dorothy perkins bla..bla..tapi macam tak de hb yang betul2 menarik perhatian. Hmmm selamat duit huhuhu... tapi tak puas hati sebab tak dapat apa-apa.. :(



ps: Nayli jugak yang dapat sepasang sandal yang comel..terus pakai dan2 tu jugak :)

Saturday, February 6, 2010

kisah hari ni..

Pagi tadi keluar macam hari kerja..6.30am we off to Nilai sebab nak kena send my PIL and SIL ke LCCT. Mereka ke Bandung..having a shopping-spree kat sana. By now I believe dorang sure tengah melawat factory outlets ni..
Me? kenapa tak ikut..entahlah, lagipun dah pergi last year. Nanti lah...kalau ada rezeki tak ke mana ;) Memang lah seronok shopping kat sana..

Lepas hantar mereka we all terus balik, kain baju harus dilaundry bagai..biasanya malam tadi basuh seround tapi tak larat sangat, masuk tido pun awal..
So hari ni kena settlekan semua.

The 2 lil' fella like always la..weekend memang ditunggu-tunggu sebab tahu parents dorang cuti dan dorang boleh keluar jalan-jalan. Sekarang ni dua-dua dah knock-out, taking nap sebab me paksa tido dulu baru boleh keluar.
Dua-dua mintak susu then menyusu sambil layan kartun hagemaru (actually me pun suka..hiks..tak logik tul kartun ni..hehe nama pun kartun kan!)
Tengok2 hmmm..sekejap jer 2-2 dah selamat belayar. Mengantuk tapi sayang nak tido sebab asyik nak main jer..ishh..ishhk

ok ciao, nak take shower dulu sementara 2 lil' fella tu sleeping..nak keluar jumpa my big bro plak.

Have a splendid weekend ya all..

Friday, February 5, 2010

Betul tak?


Working ladies…tak sah kalau tak simpan berpasang-pasang kasut bawah meja kat office. Most of us biasa buat kan?! Ececeee tak mengaku ek..
From my observation (pengakuan..sometimes me suka observe people) kebanyakannya memang gemar spare kasut kat office.
Satu lagi fav spot adalah dlm boot kereta for those yang own a car. Siap ada kotak-kotak lagi. Owh! I did that too during zaman I tak share kereta dgn sape-sape dulu. That was zaman belum kawen lor.
However now, family car is fully taking care by hubs so dia tak suka kasut bersepah2 dlm kereta..hiks..

Thursday, February 4, 2010

Falling in love..

:)

Yes..am falling in love tengok mural/sticker yang comei-comei paste kat wall. Sekarang trend wall sticker tengah in kan…
Ye lah nak pasang wallpaper pakai bajet lebih busat…me memang minat banget ngan wallpaper.

That day went to 'carboot sales', I bought 5 keping sticker dinding. In my head kononnya plan nak buat ‘face-lift’ utk bilik nayli subject to budget is available…heh.

Since stickers dijual murah2 so me rembat lah. Sekarang ni ada lah rough idea skit-skit how to deco yang penting, simple yet nice.
Sekarang bilik nayli adalah ‘penuh sesak’.

For time being sticker tu disimpan dulu..sooner or later will use it. :)

Align Centergoogle image


ps: go google wall sticker design...many nice designs u can see! :)

Wednesday, February 3, 2010

Mommy..Ola pergi shopping jer..

Itu adalah statement Umair bila me inform him yang sekor dari hamsternya went missing. Hamster tu namanya Ola. Sekor lagi Oli.
Ola ni chubby sikit dan agak clumsy.
Sometimes me tersengih sorang-sorang perhati gelagat depa ni. Dulu me nak dekat pun tak ingin sebab geli. But since depa with us dekat 5 bulan dah rasa sayang pulak..ye lah sayang as a pet la..

Alkisahnya camni…last Friday, my hubs bangun tido due to nature’s call at 4.30am. Habit dia bila bangun sure pergi on tv tengok golf channel, checking kot-kot ada live games. Believe it ok.
If me baik sambung tido lagi shiokkk.
Then when he on tv dia nampak benda merayap atas carpet..he thought that’s a cockroach (besarnya lipas!) maklumlah mata still mamai. Sekali lagi tengok rupanya si Oli..apalagi harus tangkap masuk cage. Cari sekor lagi tak jumpa.

Pastu hubs kejutkan me..grrr..
Me pun tengah mamai dengar jer hubs cerita…mana nak cari pagi-pagi ni?
Rupanya si Ola-Oli ni dah berjaya ‘mengerik’ plastik yang kitaorang cover part of the lubang cage. Dah berapa lama plastik tu kat situ tak pernah usik pun, tak tahu apasal malam tu hamster 2 ekor ni sangat agresif.
Balik kerja on Friday tu pun bayang si Ola tak nampak langsung. Kesian si Oli duduk sekor-sekor dalam cage...susah hati sampai tak lalu makan. Binatang pun ada perasaan ok!

Hari Sabtu me cari lagi dalam bilik, dapur..tapi tak jumpa. Risau jugak kalau dia tersepit kat mana2..kan dia ni clumsy. Me dah give up.

Pagi ahad..hubs kejutkan me cakap Ola dah ‘balik’. Eh miraclenyer..wondering macamana dia boleh ada dlm cage?
OOO…IC rupanya my mother-in-law yang jumpa dia kat dlm bathroom tengah malam tu. Mak tangkap then masuk dlm cage. Kesian si Ola ni..maybe dia dahaga kot.

So me pun happy la sebab dua hamster ni dah bersatu semula :) On Sunday tu me bersemangat singgah ke petshop belikan depa ‘toys’ baru. Me pun belikan bath sand yang berbau lavender utk Ola-Oli..sanggup spend RM50++ for them.

Tapi the happiness tak berpanjangan..b’coz last nite when we reach home, Umair jerit “mommy hamster dah mati”. Biasanya masuk rumah jer my kids mesti jenguk hamster sampai me pun dah terikut2.
Sekali tengok si Ola dah tak bergerak. Alahai...tinggal lah si Oli keseekoran. Tak tahu kenapa maybe dia termakan ubat lipas/semut ker masa dia missing dat day. Dah sampai masanya…kita pun macam tu jugak..bila sampai masa kita pun pergi (eh..tiba-tiba emo plak)

Tamat lah riwayat Ola…bye-bye Ola..

Oli alone..

Oli menyorok dlm tu..syiaan dia...

Monday, February 1, 2010

yeay..cuti!

yuhuuu...

me cuti hari ni..hari wilayah. For those yang bekerja, kerja baik-baik wokeh :)

Sabtu Ahad..were owesome days! spent time with family.

Ok let's start with Saturday. Went to bukit a'bangsa. Birthday my niece. Fullfil with acara makan kfc, sushi (sushi lagi..habis tu maknyer orang japang mestilah ada makanan jepun deh!) Kata birthday kan.. tak sah tak dok candle, cake bagai..kids were happy meniup lilin beramai2 walaupun harijadi orang lain, orang lain yang sibuk nak tiup lilin eheh.
Lepak sana sampai petang. Then we dropped by klcc sebab kena tunaikan janji to two lil' fella.


ada org sambut birthday hari ni? happy birthday ....


Sunday - pagi I went out to meet my old friend kat paparich while 2 lil fella dijaga oleh daddy ;) Well sekali sekala..apa salahnya daddy babysit anak2 & kasi can mommy outing alone kan! :)

Tengahari lepak jer kat rumah. Sempat masak sambal telur burung puyuh..sape suke? Burung puyuh goreng pun me suke..

Petang out again..pergi jemput my mom-in-law and sis-in-law kat bus station shah alam. They arrived from KT. Then we heading to kelana jaya. Dinner. Ada 2 choices, either Wiliam or Fatty Crab. Lastly as recommended by bro-in-law we went to fatty crab. First time makan sini. Masakan ketamnya memang terangkat-lah..super sedap. Sure boleh datang lagi lepas ni.. :)

Sampai rumah dah pukul 10 lebih..tapi budak 2 orang tu seems segar bugar lagi..biasa laa selagi me tak masuk bilik dorang tak kan masuk punya.

Hari ni nayli went to school and umair pun ke rumah baysitter mcam biasa. Hhehe mommy nak rehat lor..