Tuesday, July 27, 2010

mix feelings...

Dearie..

Am too busy lately…really!
Last week nayli and daddynya demam. I terkena tempias…tak cukup tidur dan rehat. Kemunculan pimple-pimple tell me that I’ve got no enuf rest. Mata pun sembab jer. My body needs to sleep but my mind tak nak sleep.

Last weekend Umair pulak demam, so I surrendered kat rumah jaga dia pulak. He slept all day long. I sekejap-sekejap basuh kepala dia dengan air asam jawa bagi kurangkan panas. Alhamdulilllah sekarang dah sihat.

Semalam I off to settle all my ‘things to do’. One of them moving out to a new nest. Yupp! That makes me really busy lately..fikir itu, fikir ini. Finally, yesterday having moved all the biggy things. Now have to settle the small things pulak. Rumah macam kapal pecah okeh. Dengan berhabuknya buat I sengsara gatal hidung, mata to the max. Tak tahan.
Alhamdulillah..syukran ya Allah..dengan izin Mu aku dapat jugak selesaikan kerja ni dengan tulang empat kerat dan syukur Kau permudahkannya. Cuma sekarang terasa sakit-sakit badan. Ku mohon Kau berikan aku kesihatan tubuh badan. Amin.

InsyaAllah lepas ni kalau ada peluang nak sangat pergi berurut. Rest my mind sekejap. Do things that I like dengan senang hati.
My mother-in-law is in KL but I did not manage to see her yet. Nanti apalah dia cakap, hopefully dia paham. As at last weekend, keaadaan memang tak mengizinkan me kemana. This morning called her to tanya khabar and tell my situation right now.
My mom pun akan datang KL this Thursday. Mak, saya nak makan pulut durian boleh?! Hehe..

Owh by the way, next week I will go to Brunei Darussalam. Ini urusan kerja. Will be there for a few days. Busy sangat pasal moving out sampai tak teringat nak kena gi travel. So kena set reminder ni, to put aside things to bring, yang paling penting passport.

The following week tu InsyaAllah kita semua umat islam akan menyambut Ramadhan al Mubarak. Sekejap je kan.

Ni nak share something, masa kemas-kemas barang hari tu, I terjumpa note kecil. I tergelak bila baca a short essay (very2 short one) written by my little girl. Jom tengok..

‘Tentang kawan-kawan saya adalah Zarif, Zyad, Zhafan, Salman dan saya. Kawan-kawan saya suka bersukaria’



Hiks! terasa impress pun iya jugak walaupun ayat dia tak berapa nak betul tapi boleh diterima kalau yang tukang tulis tu baru umur enam tahun. Tang nama tu betul, semua bermula dengan huruf besar. Keep up the good work dear.

Last week dah terima surat sekolah rendah informing that Nayli Yasmin diterima untuk bersekolah di situ. Kelas IB.
Daddynya suka menyakat, panggil dia budak kelas IB..tu yang buat rumah selalu jadi hiruk piruk. Big people suka sakat small people.

I sendiri kadang tu macam tak percaya nayli dah nak masuk darjah satu..mintak-mintak semua ok. Amin.

Mintak diri dulu…take care.



ps: my mind is not in the office la..syyyhh!

Friday, July 23, 2010

a sick week..

Alhamdulillah I sihat walafiat but pity my lil' princess, awal minggu dia sakit mata. Ponteng kindy hari selasa. Luckily sakit mata tak melarat sangat. Lepas letak ubat tahan gatal dan makan antibiotik dah surut bengkak.
Ingat kan dah ok tup-tup hari rabu dia deman pulak. Kalau anak2 sakit mommy pun jadi sakit. Kat kindy muntah-muntah. Kesian dia. Then balik rumah pun still muntah, badan pun panas sangat. I dah risau. Bukan nayli saja demam, daddynya pun dah demam. Aduh..dugaan. Alhamdulillah Umair ceria macam biasa but still give him ubat takut berjangkit kakak. Tau lah dua orang tu asyik berkepit saja. Di mana ada kakak di situ ada umair.

Kat office semalam hati I sangat tidak tenang thinking about 'orang sakit' ni so I ambik half day EL. My husband dapat mc yesterday tapi still ke office as he got something to settle. Petang semalam he kena diarrhea pulak! Asyik duk ulang ke toilet every 10 minit. Hari ni still on mc.
Syukur bangun pagi tadi nayli dah ok, ceria macam biasa. Dah tak pening katanya. I give her option la..kalau nak pergi sekolah ok tak pergi pun ok. But she said she wants to go..up to you dear!

So itulah ceritanya..hari ni tinggallah daddynya seorang kat rumah. Have a good rest and get well soon daddy!



Lately I ni asyik duk fikir tu fikir ni. My mind keep working..kadang bila terjaga malam dah tak boleh tidur. Ohhh..my eye bags!!!

Monday, July 19, 2010

I loike...

Hai…no Monday blues ok..

Uols pernah buy things from cash converter tak? I suka gak menyinggah kedai ni tengok apa-apa yang patut. Recently pergi yang dekat sunway mentari. Not that big macam kat ampang point. But still ada something yang I grabbed.

I’ve got luggage tags. RM2.00 saja. Since murah, ingat nak borong banyak so boleh bagi kawan-kawan, ipar duai, mil tapi sedih yang ada tinggal sket..dah habis stock. Tak de rezeki.



Then I dapat benda utk press ubat gigi. Actually looking tempat letak ubat gigi yang jenis boleh hang gitu. I’ve got one at home tapi dah lupa beli kat mana. My sis in law pun nak jugak benda alah tu. Note to sis ah later I will pass this one for you but sorry yang jenis hang tu memang tak jumpa so far. Kalau ada next time I beli wokey!

Wajib ada bahagian untuk umair, dia pilih dua jenis kereta mainan kayu. Oleh kerana murah so mommy allow you to take two. His sista sangat baik that day..dia tak berkenan apa-apa. Ok good girl.

That’s all, keluar kedai dengan muka yang gumbira sebab dapat benda yang I suka spashly the luggage tags..hooyeh!


ps: Kawan2, sorry ek lately I lack of chance to update this diary konon busy sket. Komen kawan2 pun dah lama me tak reply. Sorry yer..InsyaAllah ada kesempatan will do visit ur blog. Ni pun curi time lunch. (:

Friday, July 16, 2010

jom masak puzzle

This is what she's doing after getting bored nak main susun puzzle. Hehe.. semua pun boleh!!
Let's masak. After mixing up the puzzle I bet she takkan susun puzzle tu balik, percayalah. Buktinya, semalam I tengok selonggok dia letak dlm bakul tak susun elok2 pun dalam buku.
Sib baik masa tu mommy dia tak cranky....kalau tak sure kena paksa susun puzzle time tu jugak. :D




my senduk, pan habis dia ambik jadi toys dia...
hmm bila besar esok tak rajin masak tak tau ler..


ps: umair tak heran kakak dia nak main apa...he got something else that makes him really-really occupied nowadays. Haih..kids jaman sekarang ni.
dah lama tak cerita pasal anak bujang sorang tu ek...ohoho dia semakin banyak mulut lor..funny boy! windu both of ya!!!

Wednesday, July 7, 2010

wear-nes-day




yeay...wear-nes-day lagi. Kali ni si model cilik, siapa lagi kalau bukan cik nayli kita ni, telah memilih pakaian kebangsaan atau baju kurung untuk ke kelas mengaji quran. Huhuhu...

OK, baju kurung tu baju raya tahun lepas. Kain cotton dibeli dari Bandung. Sangat murah kat sana. Seriyes mak pengantin mak model dah lupa berapa harga semeter. Hantar tempah jahit kat kampung baru RM12.

Tudung from aryani. RM23 (beli masa sale)

Bag merah tu koleksi lama model dari Adams kids. RM60

Kasut NYC. RM49.90

Gambar ketiga si model cuba untuk wear-all-in-red lalu memakai kasut merah maknya..hehehe


Jumpa lagi dalam segmen wear-nes-day yang lain ok.




ps: entry wear-nes-day ini untuk rujukan model dan mak model dimasa akan datang dan bukan untuk tujuan lain. Hopefully jangan silap faham yek!

Tuesday, July 6, 2010

** :/ **

I think I’m having selsema now. Tekak very uncomfortable. Dah telan clarinase but looks like tak jalan. Remember an old friend told me to drink the hottest plain water that I can take bila raca cam nak selsema (I guess lain orang lain tahap kepanasan yang boleh ambik) Dah try jugak tp tetap bersin. Ni dah sah lah ni selsema. Issshh tak cukup bitamin c ke? :(

kasut anak-anak...


koleksi kasut nayli. Yang shocking pink tu from cotton on kids. RM29 saja tapi nayli suka benor pakai. Yang putih tu dia nak sangat sebab tinggi macam wedges orang besar..dia kata nak pakai that shoe masa her aunty's big day nanti dengan white dress. Apa-apa je lah kakak.

Sekarang ni alhamdulillah senang skit nak cari kasut utk dia kalau tak dulu-dulu susah sebab kaki petite sangat. Bukannya tak de kasut size kecik tapi taste dia nak yang bertumit bagai so size kecik yilekkk..selalu dia frust sebab tak dapat kasut idaman. :(


koleksi kasut umair pulak. Yang hitam tu from cotton on kids jugak. biasanya kasut dorang ni I tak beli yang mahal-mahal sebab pakai sekejap jer dah tak muat. Kaki cepat membesar. Usually beli bila time sale so get cheaper. Yang kuning tu lepas less about RM40 jer. Ok lah tu. Dah boleh kira kasut raya terus lah..huhuhu.

Kat cotton on kids harga baju/kasut/seluar for kids berpatutan. Ada lah 2-3 kali pergi yang kat sunway pyramid tu. Time sale T-shirt RM15 pun boleh dapat... I tak de specific kedai nak beli baju anak2. Yang mana berkenan dan harga affordable beli jer lah. Jusco, Parkson, Sogo semua boleh. Isetan pun I suka sebab bila time sale, sangat berbaloi dan some stuff can only get from there.

Shopping baju kids kat FOS pun best..seluar tidur utk girl comel-comel, can't resist me from buying it tapi nayli kadang tu bila mom dia suka dia plak tak suka...kalau dia tak suka please jgn beli sebab end up dia tak akan pakai. Apalah kakak ni...
Time kecik2 senang, apa yang kita beli semua pakai sebab tak pandai memilih lagi but now dah ada taste sendiri...well anak-anak mommy dah grown-up!

Monday, July 5, 2010

for your info…



I passed by butik coach last Saturday morning (iyer morning2 udah keluar tp sekejap sajork).
Ada summer clearance. Saja jer masuk tengok sambil cuci mata..hiks.
For those yang intent to buy something from coach boleh try luck (if stock is still available).
Ada less sampai 50%..Huuh..

jadi ibu anak tiga sekejap...

on weekend I kena jadi babysitter to my niece si allysha sebab bibiknya cuti dan mak ayahnya kena kerja. Tengahari dia dihantar oleh her father (my big bro) to my house. At first 2-3 hour semuanya seems good and under control. Dia ni memang boleh tahan lasak... Buat susu suruh tido tapi tak tido jugak..oh my..dalam hati kalau i ada anak tiga, gini lah kot..penat melayan 3 kerenah.

Petang bring them out to taman kat cyberjaya. Mula tu ingat nak lepas dorang ni mandi kolam tapi memandangkan kelasakan allysha forget it. Worry tak terlayan pulak nanti. Itupun masa kat taman dia berlari sampai jatuh..luka lutut. Isshh! now I know it's not easy to babysit anak orang. I meant kena betul2 jaga sebab tu our responsiblity and under our custodykan.

Ok balik rumah mandi tiga-tiga...havoc dalam bilik air! Bagi makan..senang cerita I suapkan semua bagi makan kenyang2. Kalau makan sendiri banyak main daripada makan. Told my husband, kalau anak kita 3 kecik-kecik macam ni...sure i quit kerja jaga anak. :)

Sleeping time plak satu hal...(yes, allysha overnite at my house) susahnya budak bertuah allysha nak tido sampai I kena offkan semua lampu...huh. Nayli and Umair dah selamat tapi dia sorang lagi belum tido. Ingatkan penat berlari sana sini siang hari dan tak tido petang, malam akan 'pengsan' awal...tak jugak!!! At last pukul 10 lebih baru tido..I pun start meng-laundry/kemas rumah skit then rehat. Penat deh!
this half japanese girl baru 3 tahun lebih tapi badan lebih besar macam budak 5 tahun...

cousin sista, kakak nayli



Next weekend insyAllah akan ke perak ada kenduri kawin. Thereafter I bet my weekend will be busy as bees bzbzzzz. I have to settle this 'projek kacang putih' (projek yg tak de kena mengena dengan makanan...hiks) before fasting month. I can foresee that I have to do a looooot of things, perhaps i shud start with a proper list. Hopefully semuanya berjalan lancar. InsyaAllah. ..InsyaAllah.

Sunday, July 4, 2010

sambungan take 5...

hey..ok tengah rajin mode so nak sambung letak gambar buat kenang-kenangan kat sini (motip bagitau???!)
smile..you are in candid camera!

oh ya..saya bukan kerja ngan kelab golf tapi office tempat saya cari makan tu setiap tahun adakan golf tournament. Saya tolong yang mana patut saja :)












ps: nak google cara senaman utk kurang double chin kejap.... :)

Thursday, July 1, 2010

take five..

---sekejap.

I’ve been busy (just a little bit than usual) thus I will let the pictures do the talking ok.
Putting here for my personal collection as well as for memory. These pictures taken during my office 15th annual golf tournament held at glenmarie golf and country club recently. Me one of the committee member.
Maybe will upload more pictures (on this event) kalau rajin neh..

Have a nice day to all. Cheers!