Wednesday, June 24, 2009

Spring cleaning again..

Huh! Finally done. Ahad lepas tak keluar so mood nak mengemas baik punya..
Kemas-kemas since morning till lunch time. I managed to sort all bajus (mostly my kids punya) to give away. Good timing since I nak balik kampung so boleh bawak balik terus. Sedap sikit mata memandang sebab got clear spaces. Tapi penat laa --sigh--

baju kiddos yg dah tak muat..to give away..

now got 2 empty boxes..lega..

Tuesday, June 23, 2009

Wonderful things

There are so many wonderful things happened and there's plenty of goodness left to mention!

However lately tak dok mood plak nak blogging. Even to snap picture also malas. Aiyohhh…

This coming weekend got an event to attend. My husband’s opis will having a gathering. Venue is Wet World in Shah Alam. Last time I went there was 10 years ago I think. OMG! So long!
I bet my kids will love this. Our plan is right after that we will be off to Kuala Terengganu. Ouhhh…rindu the kampung very much. Dah 5 bulan tak jenguk kampung halaman. Last nite told my kids that we gonna balik kampung this weekend. Diaorang punyalah happy.. lepas ni percaya lah hari2 they will ask me the same question ‘bila kita nak balik kg?’ That’s why tak leh inform them awal2 tapi I like to see their reactions.

Yesterday, I attended a Rebranding Cocktail Reception. Bersosial sekejap hiks!.
But standard laa..I never snap photo, segan lah pulak! The best part was I met friends/ex-bosses yg dah lama betul tak jumpa. Time2 camni lah boleh jumpa orang yg selama ni maybe just on the phone sajork. Boleh gossip2. Tu perkara biasa lah..ececeeeh macam tak pernah buat pulak…sporting aa..

Last week had a department lunch kat Marche. Hmm.. very sunyi sepi jer marche now, because setahu I kalau lunch time this place boleh tahan pack. Tapi ok lah so we all tak payah nak Q up berebut2. Most of you mesti dah pergi marche ni kan..berkonsepkan ala2 pasar gitu.

My bro Alim yg kerja atas barge that day dah balik ke ‘darat’ selepas 2 bulan kat laut. Macam2 I interview dia..best dengar cerita. For him that was his first experience too. Lepas ni mesti immune la berbulan2 kat laut sana. Untuk meraikan kepulangannya dia belanja kami makan. Lain kali belanja lagi yer bro! hukhuk.. Sekarang ni dia menghabiskan cuti dengan beloved mom kat kg.

Itu jer lah yg sempat nak bercerita, dah penat menaip la. ;-P

I will come back berceloteh lagi. Take care.


let’s view photo yg mana ada jer..


trademark marche..lembu merah



I had this..nice!

bro alim and nayli

cheers!!

Friday, June 19, 2009

a little ponder...

Got this from a friend of mine.

Written By Regina Brett, 90 years old, of The Plain Dealer, Cleveland , Ohio

She wrote 45 lessons life but I have chosen the best for us to think over. Have a great weekend!

Let’s ponder…

1. When in doubt, just take the next small step.

2. Life is too short to waste time hating anyone.

3. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends and parents will. Stay in touch.

4. Pay off your credit cards every month.

5. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

6. When it comes to chocolate, resistance is futile.

7. Make peace with your past so it won't screw up the present.

8. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.

9. If a relationship has to be a secret, you shouldn't be in it.

10. Everything can change in the blink of an eye. But don't worry; God never blinks.

11. Take a deep breath. It calms the mind.

12. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.

13. Whatever doesn't kill you really does make you stronger.

14. Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. Today is special.

15. Be eccentric now. Don't wait for old age to wear purple.

16. The most important sex organ is the brain.

17. No one is in charge of your happiness but you.

18. Forgive everyone everything.

19. What other people think of you is none of your business.

20. Time heals almost everything. Give time time.

21. However good or bad a situation is, it will change.

22. Your children get only one childhood.

23. All that truly matters in the end is that you loved.

24. If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.

25. Envy is a waste of time. You already have all you need.

26. The best is yet to come.

27. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

28. Life isn't tied with a bow, but it's still a gift.




Ps:..looking forward this evening for my retail therapy @ s. pyramid, anyone to follow?! See ya..

Wednesday, June 17, 2009

Story yang tak bertajuk

…but again another story about my lollipops.

Monday was the first day Nayli went to school after 2 weeks break. Petang tu like usual, jemput from babysitter’s house. Dia tak sabar-sabar to hand over her report card to me for the first time. (Me: tiba-tiba rasa macam tak percaya je..yeay anak mommy dah besar huh!)

Before school holiday recently she sat for exam..hurmmm..don’t play-play 5 yo dah ada exam ok! Overall her result quite balance between I and G ( I is short for Improving and G shorts for Good).
Apparently kat this kindy tak de no 1, 2, 3 for her age maybe next year kot.
But I saje2 tanya dia ‘kakak dapat nombor berapa?’ she said ‘sepuloh’.. aik! setahu I kelas 5 tahun studentnya less than 10..how come kakak dapat no. 10 ni. Huhuhu…

Pernah pesan kat dia suruh buat exam betul2 biar dapat no. 1 BUT she keeps asking why kena no. 1 (agaknya in her head 1 tu skit..so ambik lah nombor yg banyak dapatlah banyak heh!) Jenuh me kena explain nak bagi dia paham the konsep.

So kira sekarang ni she is in her 2nd semester laa..*ihiks* Nak masuk second term kena pay additional fees plak. Zaman mommy dulu pergi tadika kemas jer..huhu. Zaman dah berubah kan.

Sekarang segala2 pun kena bayar. Kids nowadays pun so advanced and a lot of competitors. Hence tugas ibubapa pun semakin mencabar.
As a parents sebolehnya nak bagi yang terbaik for our kids…betul tak?

New term, new books.. and mommy’s expectation pun kena up skit okay. Hope kakak can cope and adapt the new lessons easily. InsyaAllah.



On another note, (the story still continuing on that night) kiddos met their cousins in Kajang. Went there sebab nak ambil barang yang my mom kirim to my sister in law. She went back to kampung last week with her 3 kids (her hubby i.e. my adik now is working in Sudan).
Suka sangat-sangat nayli sebab dah lama tak jumpa cousin perempuan ni yg lebih kurang sebaya dgnnya. Sarah 7 tahun and Jasmine 4 tahun. Both of them ni bila jumpa nayli suka sangat main rambut nayli..siap berlakon macam kat saloon hhuhu. Both of them berambut kerinting that’s why dia suka main rambut lurus nayli tu tapi nayli pulak sibuk nak rambut curly mcm cousin dia 2 orang ni. Terbalik dot.
Sebelum sampai I dah pesan berkali2 to kiddos ‘kita tak boleh lama-lama okay..dah malam kena balik cepat’.

Pantang jumpa masing2 duk meng-update barang mainan baru. Can imagine besar2 esok pun bila jumpa cousin ni sibuk meng-update barang make-up, latest hot fashions in town..blablabla. Al maklum lah depa ni sharing the same interest... gurly/pinky/cutie thingy memang fave dorang. Genuine gurl!

Whilst si kakak-kakak busy, umair pun ada geng jugak. Sarah & jasmine ada sorang adik lelaki, ashraf. So umair boleh main lawan2 dengan ashraf. Beza pun setahun je, umair 3 and ashraf 2. Suka banget la they all. Time is up!!! Masing2 showed me the sour face..muka tak puas hati sebab kena balik.
‘Nanti sarah, jasmine datang rumah kite’ that was pesanan from nayli. Berkali2 dia pesan.

Masuk kereta sekejap jer then dua-dua zzzzz. That was the story. The end. :-)

sarah, jasmine, ashraf with ibu and ayah dorang
(ps: sowwy curik gambar kat ur picassa;P)

Monday, June 15, 2009

adikku eh!! anakku pandai bergaya..


Guess kaki sape?

Ni lah kerja si anak dara bila daddy was not around. Her mommy won’t go out kalau daddy is not around. I rather terperap kat rumah.

Dush! habis la my socks, heels. Time nilah nayli akan keluarkan koleksi begnya one by one (fyi her bags collection kalah mine ok!) With my heels dia akan bergaya depan cermin! Hahaha..
Umair tukang ambik gambar sometimes he also pakai my heels and kelek beg nayli. Oh big no no umair!! ..itu bukan toys umair yer..tak sesuai!!!

Lastly…me layan tv..
Haaa! main lah as long as kemas balik.
Yupp..me akan paksa diaorang kemas beg2 & kasut2 yg berterabur tu! Tak zalim kan…hiks!

Ps: mau tengok nayli bergaya lagi tak?? click here

Friday's appetite...

On Friday normally me and lunch buddies go out from our usual territory ;-)
Since long lunch hour so langkah pun panjang jer. Last Friday went to Bangsar. Makan kat nirwana banana leaf.
Kalau korang perasan tempat ni betul2 berdepan dgn BV (Bangsar Village). Sederet dgn Madam Kwan and Chawan.

Tempat ni kalau lunch time panjang betul Q. Penuh dgn pencinta2 indian food. Me semua boleh..asalkan halal.
Chinese, mat/minah salleh semua pandai makan Indian food ni. Kalau kat sini paling I suka ratah peria goreng celup tepung yg crunchy tu. I dun know apa ke namanya.
Food kat sini tak sama dgn nasik mamak or nasi kandar. Not too sure this one from which part of India.

I love the taste of rasum, kind of soup. Rasanya masam2 skit and I have been told that’s good for sore throat.
After makan, temankan my friend buat threading. Just sebelah Nirwana. Very fast one coz not many people. Still got time so we went cuci mata kat BV. Pusing2 masuk Zara, G2000, Vincci. For your info Vincci kat sini exclusive skit..shuz pattern & harga pun different, I meant harganya lagi mahal leh.

Sape2 nak try makanan India, sila lah terjah this place.

crowded

dlm bekas tu rasum..



spice up!

Friday, June 12, 2009

saya belajar masak nasi minyak...

During last weekend, my mother in law was at my home before she go back to KT on Sunday.

My hubby take the opportunity asked her mom to cook nasik minyak sebab dia dah lama mengidam nasik minyak mak dia…opps!.
Nak manja2 ngan mak dia..kasik chance lah hehe kan d!

I pun belajar lah. Kalau disuruh masak nasik minyak lepas ni, rasa dah boleh kot. By referring the recipe of course-lah. ;) Actually tak susah sangat pong!

1) Nasi minyak

*Bawang besar - 1-2 ketul (hiris)
*Kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, bunga lawang
*Minyak sapi – ¾ tin
Halia – 3-4 ketul sebesar ibu jari (ketuk)
Serai – sebatang (ketuk)
Susu cair – ½ cwn
Garam – secukup rasa
Air – agak2 (sukatan mcm masak nasi)
Beras basmathi kalau tak de beras biasa pun ok. – 4 pots
Yg tanda (*) tu ditumis. Lepas naik bau tu boleh lah di campak segala bahan2 lain tu last sekali bila dah menggelegak skit, masukkan beras. Proses masak macam masak nasi biasa wokeh!!

2) Lauk nasi minyak


**Buah pelaga, cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
**Halia – sebesar ibu jari (kisar)
**Bawang putih – 2 ulas (kisar)
**Bawang merah (size besar) – 2-3 biji (kisar)
**Rempah nasi minyak – 1 sudu besar
**Bawang goreng – 1 cawan
**Cili sos – 2 sudu besar
Cili boh – 1 sudu
Gula Melaka (kalau tak de guna gula biasa pun no hal) – agak2 sebesar syiling 50 sen – haha.. aci lah yek!
Minyak masak – agak2 for menumis
Minyak sapi – ¼ tin
Susu cair – agak2
Ayam – setengah ekor

Step 1: -
yang tanda (**) tu digaul semua sekali dgn ayam. Option: nak perap sekejap or tak nak perap up to you.

Step 2:
-
i) Tumis – minyak sapi + minyak masak + cili boh
ii) Masukkan semuaayam yg telah digaul dgn bahan2 tadi
iii) Utk kuah, masukkan air dan susu cair
iv) Biar ayam empuk
v) As for me, I like kuah pekat2 skit so biar dia kering (agak2)

3) Acar timun


Makan nasi minyak best kalau ada acar, tak kira lah acar timun ke..acar nenas ke..

Bahan2:

Timun, carrot, cili (Potong)
Bawang merah size besar (haha bawang besar la tuh) – Sebiji (hiris)
halia sikit, bawang putih seulas (kasi chop halus2)
Cuka, garam dan gula
Campur semua and adjust to your taste lah ok!

Last sekali, kena ada sambal belacan. Kalau tak, tak complete dan tak de umpph!
U all mesti tau camane nak buat sambal belacan kan.

Tapi yg my MIL buat ni yg paling simple yet nice.

Cili sos + cili boh + garam + gula (again adjust it to your tastes)

Hopefully u all faham acara cara2 masak nasi minyak ni hokay! Instruction agak kelam kabut. Terms yg digunakan sesuka hati saya hiks!


Jeng jeng jeng!..this is nasi minyak hasil resepi turun temurun..



jemput, jemput makan...

Thursday, June 11, 2009

'bag' your pardon!? huhu..

Now most of the shopping malls having sales kan! I went to Tangs sales.

Suka ke sana cuci mata and the barang2 pun lain dari yang lain skit. Sambil2 tu sempat jugak tengok2 handbags and snap photos. Jom tengok jom!!

FYI, price for all the hb are below MYR200/-. Still affordable I would say..






Suka ni..


Suka ni jugak!

Suka kipling bags jugak! Wawawa…

kipling

kipling lagi


Belt selections..cantik2 babe! I dah masukkan in my KIV list satu.. (keep in view? I think shud change to KIL – keep in list. what say you!)

suka pulak buat belt collection. Last month pun successfully rembat satu but that one for jeans.



Correction! Kipling range tu price nya more than MYR200 ok . Gambar lain2 tu jer below MYR200. ;)

Wednesday, June 10, 2009

quick update!!

Having lunch with my hubby kebetulan dia ada kerja nearby my opis. And kebetulan plak my lunch buddies semua cuti…me apalagik ikut jer lah.

This was my lunch. Nasik goreng dlm kuali..

sempat lagi me beli kudapan/sneks utk dikendurikan kat opis hehe..


nak diet..skip lunch. I told him that's not the way..jgn amik dinner baru betoi! hiks..



Sunday, June 7, 2009

thanks!

Lately terasa kesibukan sikit kat office. Masa berlalu so fast, kalau boleh nak freeze kan masa sekejap huhuh boleh gitu?! huh.. me bawak balik kerja tapi tool yang paling penting, calculator..boleh plak tertinggal kat office. So nampaknya kerja tu kena lah bawak balik ke office esok. Can imagine tomorrow must be extreme busy. Alamak! deadline for monthly report will be due very soon :(

Forget about work dulu.

Actually my main point in this entry, I wanna say thanks to my sis in law, naja for the lovely presents but mukadimmah pasal korje plaks. Thanks ya naja!
I like the cardigan and both nayli and umair also suka benget dpt. hadiah ;)

Hari Sabtu, went to pavillion..hmm nayli sibuk nak bawak beg baru yg auntie ajja bagi. Mak dia pun apa kurangnya terus pakai cardigan baru. heheh..

Nayli mula2 tu berkepit jer ngan beg baru tp untuk first hour saje then terus sangkut kat stroller umair. Biasa lah tu..


see dia berkepit jer ngan new cute bag..

see..see.. dah tergantung kat stroller dah..

that's umair yang sentap tiba2..sebab I tak tolak stroller dia..sabar jer la! and see that green cardi

Friday, June 5, 2009

Jom review - makan-makan place..

This is fresh one. Lunch today I had ikan bakar kat istana. Alaa..yang famous amos tu. Actually ni baru kali kedua ke sana.
Nak park kereta agak problem skit kat sini tapi tadi ada rezeki kebetulan ada orang dah nak balik…hmm kitaorang (me and frens) apalagi..terus zasss masuk parking.

Luckily orang tak berapa pack sangat sebab kaum adam pergi semayang jumaat. Elok sangat lah sebab perut dah berkerongcong. Banyak choices of ikan bakar, macam2 ada. Mula nak makan ikan terubuk tapi mengenangkan tulangnya yang banyak itu..terus cancel. Last-last ambik ikan talapia je.. ok, not bad.

Masa tengah makan tetiba je muncul si watie elite dgn rombongan (I think her anak-anak buah kot). She looks slim pulak. I tak snap gambo dia..segan lah lagi pun dia sibuk duk mengorder ikan. Kan terkujat pulak dia ada orang amik gambo..

Hmmm puas lah makan ikan hari ni..sehingga menjilat jari. :p

panas terik tapi makan punya pasal..sanggup!

variety of ikan bakar

our lunch!

Kat bawah ni gambar last 2 weeks. My hubs ajak makan kat tupai-tupai. We went there petang hari minggu so most of the customers having makan-makan ngan family.
Kat situ ada steamboat. Kalau tak silap RM28 per head. But kitaorang tak makan steamboat sebab rasa nak makan crab butter.
For me the crab butter kat situ so so aje. Biasa kalau bulan puasa kat sini memang penuh sebab ada buffet. Satu lagi orang suka datang sini sebab environment nya yang nyaman.
Masuk jer tempat ni you all akan disambut oleh giant iguana and squirrel (dalam sangkar, dun worry!) Tempat duduk bersila pun ada but I think selalu penuh sebab ramai yang aim nak duduk kat situ. Sekali sekala nak rasa suasana nyaman dalam kota boleh lah ke situ.

giant iguana
mana tupai ni nyorok!

butter crab

fave spot..ambik gambar dalam kete..hehe ni on the way to tupai2

minah ni nak posing jugak!!

nayli candid gambar mommy..

..bear hugs..

Satu lagi u all pernah tak makan keropok ni? I kirim ni kat my fren yang balik tawau, sabah. Dorang panggil ni amplang sort of keropok ikan. According to my fren makan ngan nasik panas2 pun sedap or makan cicah sos. Makan sambil nengok tv best ni..hiks..

amplang