Monday, March 30, 2009

Making sushi..

Ok kawan2 hari ni kita belajar macamana nak buat sushi sendiri. For those yang gemar sushi, lets give a try.

This is my first time too..main ingredients are:-

1) Beras jepun
2) Nori @ seaweeds
3) Bamboo (guna untuk gulung the sushi)
4) Sushi vinegar

(dlm gelas tu cuka + gula)

Tapi semalam I could not find the sushi vinegar.. so me called my japanese sis in law tanya any alternative tak..
She said, kalau tak de boleh pakai cuka biasa + gula. Kacau gula sampai larut. A replacement for sushi vinegar.

Masak nasi, ikut jer arahan kat plastic beras tu.

Bila masak, biarkan nasi tu sejuk..letak dalam plate besar. Rata2 kan so cepat sikit sejuk.

Then masukkan vinegar tadi dalam nasi..agak2 tapi jangan terlalu banyak nanti your sushi jadi soggy pulak.

Untuk senang paham apa kata tengok pics kat bawah (me, very poor in giving instructions laa..)

step 1: letak seaweed atas bamboo itu (pls ensure permukaan seaweed yang berkilat ke bawah)

Step 2: letak nasi (agak2 nak sushi besar/kecil) then letak apa saja yang u all suka. Eg: timun, avocado, salmon, tuna etc.

Step 3: gulung then nak kasi sushi tu padat, gulung dengan tikar buluh (see pic)

Step 4: potong ikut suka hati nak nipis ke tebal. First time kan..banyak lagi kena improve ni. Pesanan: pastikan pisau untuk potong sushi tu dibasahkan dgn air to avoid nasi melekat. Nanti tak cantik. (makanan pun nak cantik-cantik mar)

Tada..yum..yum...makan dengan kicap sushi, wasabi dan kalau suka halia jeruk sekali.

Selamat mencuba yek!

On another side..

Nayli sempat buat lawak..dia tengok tv..cerekarama malam minggu..ada part yang wife mat rempit otai tu pakai timun kat mata so dia suruh me potong for her..huhu


On another corner..umair was sleeping selepas mengamuk nak tengok CD tapi mommy tak bagi sebab nak tengok melodi huhu..kesian umair....tapi memang dia mengantuk pun..

saturday & sunday

Yuhuu. Salam folks.

How was ur weekend? Hope it was superb.

Earth hour? Ada tutup lampu tak? I tengok konsert AF dalam gelap dan tak larat nak explain to my daughter kenapa kena tutup lampu malam tu..bukan apa, soalan dia panjang lebar..kenapa?..kenapa?
Errrm..quite tough for me to explain but at least she has an idea why and what is all about.

Saturday was a hectic day for me..berkejar sana sini. Sent hubby to Bangi then fetched kids then went to visit my sister in law in kajang then fetched hubby again. Petang tu me dah jadi macam ayam penyet (???) letih giler babe!

Acara nak beli groceries petang tu terpaksa dipostpone to Sunday morning.

Sunday – By 8.45 dah tercegat kat Carrefour Alamanda. Apalagi beli groceries yang tertangguh semalam. Pergi awal boleh balik awal…dah tak de mood nak jalan2 sebab letih semalam tu masih terasa. But before balik sempat stopping by big apple setengah jam. Then balik.

Sempat lagi snap photos sambil kemas barang2 tu kan…hiks. Not all la.. if not berkurun nak upload.

Stock pasta. Makanan yang paling senang nak masak.

Stock minuman..tahan seminggu je ni..

Stock susu. Half to bring to umah bbysitter.

Stock diapers untuk malam hari..sekarang ni dah save by half sebab siang hari dah tak pakai.

Stock toiletries

tak ketinggalan..wajib ada bahagian dia ni! salesgirl kat sinma mintak nak sanggulkan rambut nayli tapi phone out of batt so no photo.

Friday, March 27, 2009

E.a.r.t.h. H.o.u.r.


I believe semua dah tahu about earth hour by now kan?!
No matter-lah from the air or from your lovely flat screen or from free newspaper...
Apa kata kita pakat ramai-ramai tutup lampu malam esok start pukul 8.30 malam selama sejam. Kalau tak dapat sejam, setengah jam pun jadi.. We maybe think that we contribute ‘nothing’ however that is ‘something’ to save our one and only E.A.R.T.H.

Ps: ku lihat hitam…

Thursday, March 26, 2009

surprise..surprise..

Semalam me received a call from a courier service company.
Dialognya lebih kureng camni:

Courier service man: Akak..saya kat depan rumah akak ni nak hantar parcel.

Me: terpinga-pinga. Parcel?? Tapi tak ada orang kat rumah time ni. Boleh awak hantar kat office saya?
And me sempat lagi tanya: Parcel tu besar ke kecik?

Courier service man: besar kak..berat ada dlm 10kg. tapi saya tak boleh hantar terus ke office akak. Kena inform office saya dulu. Nanti ada orang dari office saya akan contact akak balik.

Me masih lagi terpinga-pinga: OIC..ok lah kalau camtu saya tunggu call.

Dalam hati berkata2…betul ke parcel tu for me? salah orang ke? as far as I can recall I never redeem point kat mana2 pun. It’s ok wait and see…

In the afternoon, I received a call yang dijanjikan. Finally set ..I agreed to pick-up that parcel myself kat shah alam. (memang on my way home pun so shud not be a big problem la)

Me still lagi tertanya2 betul ke that parcel for me. I tanya siapa sender, orang courier tu kata maybe from standard chartered bank…yes I am a customer of that bank but I never redeem anything. Well..at the same time me eager to see that parcel too..huhu

Pusing2 jugak cari the courier company. Alas jumpa. Thanks to the officer yang sanggup tunggu I datang even though time office dorang dah over. Thanks again.

Ok got it! Kat dalam kereta I terus buka the box. Bukan apa..terfikir if not mine then terus boleh bagi balik.
You know what?? Hehe..that’s mine!! I won a hi-fi set from a contest that I saja suka2 masuk about a month ago. Oh Gosh! Tak pernah terfikir pun pasal tu. I menang one of the hadiah harian. Ermmm not bad huh!!

Me sooo happy! Terus call my mom to share that surprise thingy..hiks.
My hubby pun sooo happy coz dia pun bercita-cita to buy a new hi-fi nak ganti hi-fi lamanya yang dah kong. So now dah dapat..eheh..Saya menang! Saya menang!


Wednesday, March 25, 2009

One of wish list

A portable sewing machine.

While me browsing internet here and there, found these pics. which remind me of my wish list. I wanna have one (sooner or later)

Not necessary a very canggih machine but enough if it comes with the basic features and small ones.


Those days, my mom got this type, brand singer. Masa I kecik2 dulu my mom used to make my baju kurung, (macam2 fesyen, jadi bahan experimen huhu)
skirts & pyjamas. Tak payah beli tau!

Tuesday, March 24, 2009

ala-ala puteri raja


Nayli wanna show-off her new dress..pink dress ala-ala puteri raja (iyo lah tu kakak!)
For nayli this is the prettiest dress ever she had.
Alas jumpa jugak baju labuh yang dia selalu idamkan (susah nak carik size si petite ni)
Bila pakai baju ni dia perasan jadi princess..eheh.



Ps: boleh pakai masa wedding pok ri or aunty ajja (sape dulu ek??)
dia suka nyanyi.. 1, 2 buckle my shoes. 3, 4 open the door. 5, 6 pick-up the sticks..mommy tak ingat dah!

need/want a replacement...

Apa beza a need and want? I rasa need tu nak sangat2 & want tu nak aje. Hehe..betui ka? My situation now, I want a new sling bag daddy. *hiks*

I suka pakai sling bag especially during weekend or time pi jalan2 yang memerlukan I jalan banyak (what I’m talking ni??)
Currently I own a NEXT sling bag yang my b-i-l bought masa dia study kat Cardiff dulu.
Dah ages, I think almost 5 yrs ada la. So sekarang ni duk ‘usha-usha’ a new one for replacement..aim yang tu..aim yang ni (biasa la pompuan)

jasamu dikenang

manjakan diri..

hello there,

Since last weekend my tummy buat hal, bloating dan kepala ada sikit dizzy. Memang angin la tu kan. Bangun pagi rasa kepala miong-miong jer.

Semalam balik kerja I singgah basuh rambut and trim skit. Owhhh..bestnya dapat urut2 kepala, lega.
Dah lama tak buat ni..once in a while okay what, pampered yourself. You deserved it mar lepas penat2 korje kan ;D

cak!! peace..

Monday, March 23, 2009

jeng, jeng, jeng…biscotti lagiks!

I have googled for biscotti recipe..ada banyak pilihan dan salah satunya as per below.
Tak susah sangat tapi tak tahu bila nak buat..Insyallah ada masa dan kelapangan boleh try.

Almond Biscotti Recipe

This is a traditional biscotti, as it does not contain butter or oil, that uses eggs to bind the ingredients together. If you like your almond biscotti to have the flavor of anise (jintan manis), just add up to a tablespoon of anise seeds or else 1 teaspoon of pure anise extract.

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C). Toast almonds for 8-10 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop coarsely. Set aside.


Reduce oven temperature to 300 degrees F (150 degrees C) and line a baking sheet with parchment paper.
In a small bowl lightly beat the eggs and extracts together. Set aside.

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer) combine the flour, sugar, baking powder and salt. Beat until blended (about 30 seconds). Gradually add the egg mixture and beat until a dough forms, adding almonds about halfway through.


With floured hands divide dough in half. On a lightly floured surface roll each half of dough into a log about 10 inches (25 cm) long and 2 inches (5 cm) wide.


Transfer logs to the prepared baking sheet, spacing the logs about 3 inches (7.5 cm) apart, and bake for 35-40 minutes, or until firm to the touch (logs will spread during baking). Remove from oven and let cool on a wire rack for about 10 minutes.


Transfer logs to a cutting board and, using a serrated knife, cut log into slices 1/2 inch (1.25 cm) thick on the diagonal.


Arrange evenly on baking sheet. Bake 10 minutes, turn slices over, and bake another 10 minutes or until firm to the touch. Remove from oven and let cool. Store in an airtight container.

Got this from cold storage semalam.

♥ santai di subang parade...

Subang Parade is one of my fave place. Suka sebab kat sana not that crowd dan tempat makan pun banyak choice. Kalau nak shopping kat sana pun not bad…

Sunday morning bawak kiddos jalan2 kat sana.
For them lepaking kat McD tu pun dah cukup bagus, sebab dorang boleh main2 kat situ.
So we lepak je kat McD tu sampai dorang puas main. Me and hubby layan newspapers dan kentang goreng. ;-)

They were pointing to me the toys r’us shop but me buat dunno jer..huhu.
No more toys please.

Jom layan pictures!

have fun!!!

umair with happy meal's toy..suka dia sebab ada spiderman. Pagi tadi, bangun jer nak toys ni sebab nak bawak main kat rumah nanny. ishhhk..ishk..

makan dulu..lepas tu sambung main

Friday, March 20, 2009

papa john’s pizza

Semalam me and family went to ‘rasmikan’ new ioi mall (ioi new wing now open).

Terasa nak makan pizza, so we tried papa john’s pizza. OK, not bad (for me lah! lain orang lain citarasa)

Since benda baru so my hubs suggest to order dua pizza smallest size yang different flavour. But lupa lah apa nama pizza tu. You may check in their website, dlm tu ada menu & pics.

Back to ioi new extension, nampak banyak butik/kedai/restaurant akan dibuka but as at yesterday most of them still under renovation/touch up lagi. I think baru soft launching kot..
ermm..one of the different kat papa john’s ni ada its signature xtras. Peperoncini pepper (spelling ?) jeruk dan garlic sauce. Dorang takde serve chili sauce.


Ps: esok ke mana ya? Apa2 pun kena basuh baju yang berbakul tu dulu.. :- (
have a nice weekend to you guys.

Need to take one day off...

By hook or by crook! kena cuti next week either myself and hubby or hubby only. Sebab nak kena buat passport for the kiddos. Gambar passportnya udah ready .

Funny experience tau, nayli & umair pi buat gambar passport kat kedai..keras kaku jer..puas mommy dia suruh senyum. 2 kali snap sama jer pose.
Maklumlah 1st time for them huhuh..

Hasilnya..umair macam muka bangun tidur and nayli muka terkezut..

Expired driving license!!

Owh my Goodness..korang tau I baru notice my driving license expired since 9/3/2009.
Tak tahu tak pe lagi..Bila dah tahu tu mula la gelabah. Lucky me, sebab sekarang me jarang2 drive (since ada driver ambik hantar I tau..eheh jgn mare).

The best part is my husband pun sama sabab kitaorang selalu renew sekali.
Dia pun lupa nak check da..so korang punya bila expire?



gambar yang nampak sipi2 tu masa I belajar kat itm dulu..kalau tak silap tahun 1996 kot. zaman kanak2 riang lagi.
kenangan yang melucukan bila ingat time belajar kereta dulu kat arau, perlis (sebab study kat itm sana) ;)

Thursday, March 19, 2009

biscotti?



Me and the hubby suka bebenor ngunyah biscotti sambil layan tv.
Hari tu beli kat Starbucks tapi macam dah tak sesedap dulu. Packaging pun dah lain, agaknya tukar supplier kot..

Nak belajar lah camana nak buat ni. Ada ke sape2 nak share recipe? Kalau tak de nanti I google jer lah ;(
Yang best kalau ada strawberry dan segala mak nenek kacang ..tapi mahal sket la.

My hubby ada beli yang home-made kebetulan ada jual baru2 ni ..sedap, tak keras dan tak lembut sangat, eheh just nice…cheers gitu.

Wednesday, March 18, 2009

Good day aussie boy..

Ini one of my anak buah yang sekarang berada nun jauh di Gold Coast. Good day adam!! (jap..jap I dah lost count la berapa anak buah. O...dah 13, 12 from my side + 1 sebelah hubby. Hope more to come. So far tak de lagi ipar-duai yang pregnant. Kita tengok sape yang kena..huhu sape yang nak kick-start yer..*hiks*)




Ayah adam i.e. my bro, kata adam suka tengok gambar cousin2 dia yang I tempek kat my blog. Bagus tu adam…heheh (at least tak lupa ngan couzy kat sini)
Dah genap setahun pun depa kat sana. Another 2 years to go. Gambatte ne!

My sis-in-law sent me photo of her new pyrex set yang dia beli to reward herself sempena satu ‘kemenangan’ huhu congrats sis!. According to her it’s cheap. Ok nanti boleh pesan…



Ps: verangan nak gi sana…bila la agaknya…

♥ kasut baji..

Ini my latest pair of wedge-shoes (kasut baji - macam pelik je bunyi kan!) ^-^





Masih meninjau2 pump-shoes yang paling best dan selesa untuk pakai pi kerja.

♥ Fantasy Umair

Tak kira masa dan tempat, ini budak kicik hanya ingat playing & playing. Even nak tido pun still buat sound jet la, kapal terbang la (siap dgn gaya tangan yg itu adalah sebuah jet).
I think nayli time pun tak camni. Itu lah different boy and girl kot.

Dia suka sangat kerete kicik2 ni..(biasanya I beli kat carboot sale 5 for $10)


Dia tengah berfantasi..pot pet pot pet..




ps: janji nak bawak dia pi zoo sebab dia nak tengok alex the lion..(gara2 tengok Madagascar)

Tuesday, March 17, 2009

♥ happy ♥

Last weekend went to visit my big bro.

See that Japanese little girl Alisya Nur Kyoko-Chan..dah makin besar dan pandai.





Nayli happy sangat jumpa her lil cousin. Umair pulak busy playing football with abang mik (sowwy no photo taken)

Ps: my big bro showed me his fingernails..dia baru lepas buat manicure. Amboi! Berkilat2 kuku dia. Adik dia yang pompuan ni pun tak pernah buat manicure bagai..*grin*

Saturday, March 14, 2009

salam sabtu...

salam sabtu to all,

Last nite after balik kerja keluar bawak kiddos makan. Tak tahu nak ke mana last2 pergi Alamanda. About 10-15 min drive from my house.

Sampai sana tak tahu nak makan apa pulak, perut tak lapar sangat. Then we decided makan kat Nandos je.


Lepas makan, pergi cari umair punya brief since dia dah okay, I mean tak pakai diaper lagi siang hari. Masuk mothercare, ada la tapi mahal sangat tak berbaloi pulak. Jalan2 lagi then terjumpa yang I rasa boleh la..umair suka yang spiderman tapi no size. Yang ado cuma Thomas & friends je..tak pe lah.


Sempat masuk Lovely Lace jap, beli hadiah untuk wedding my hubby's friend. Got a lovely photo frame. My hubby prefer this type of gift, katanya pinggan mangkuk, electric items dah ramai orang bagi. Apa2 aje la...

si petite nayli sempat snap photo mummynya yg kecapetan, balik kenduri kawin

P/S:
  • Happy birthday to sis jida also known as cik su by anak2 buah. Have a wonderful birthday adik!
  • Malam ni layan konsert AF...
  • Aiyahhh..mon & tue ada course da... (dun worry be happy ;) weekend ni tak yah pk kerja la..kan!)