Wednesday, April 29, 2009

..pssstt..pssstt..

Dear friends,

This is a pre-set entry.

Me now off for shopping spree sambil tengok-tengok tempat orang. See ya again next week!

Wish ya all happy…..long weekend & labor day.

Da…

Tuesday, April 28, 2009

…my Saturday…

Walaupun today is Tuesday but my weekend's story still tak habis lagi…;-D

Last Saturday my office organized a golf tournament @ KGSAAS, Shah Alam.
Me one of the team, tolong yang mana patut jer.
Before subuh my hubby sent me. Kena awal sebab dorang tee-off pukul 7.30am. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
By 4pm semua settled then fetched kiddos terus balik umah. Penat ler…

Kebetulan Metrojaya warehouse sales kat Stadium Malawati so while waiting for me, my hubby sempat ke sana.
He bought parfumes..one for me and one for him. Murah. He wanted to buy for his mom and my mom (mother’s day is around the corner..) tapi tak ada yang sesuai dan tak banyak choices left.

Lets pictures do the talking…

hundred pressies to give away, each golfer tak balik with empty hands..

ready for lunch!

fresh from oven.
golfer's picture..terus get their photo utk kenangan


3 flower tots among the sang kumbang..
buddies yg selalu yang buat saya tergelak..


the parfumes..212 carolina herrera splash!
thanks yo daddy..

Monday, April 27, 2009

Finally found you..

…the Williams!

This is story on last Friday.

Since a few kawan2 di alam maya dan di alam realiti mentioned tempat ni so I told hubby why don’t we try, tapi kena cari lah tempat tu.
My hubby ok jer kebetulan kawan office dia pun biasa makan kat situ. Berpusing2 gak lah kitaorang and stopped 2x tanya orang. Perut dah lapar sangat ni..
Pusing-pusing akhirnya..jumpa. O..camtu tempatnya. Tapi ramainya orang.

We all terus order sebab dah kelaparan…sampai lupa nak ambik gambo huhuh..
Makanan semua sedap..thumbs up!

Next time ada rezeki boleh datang lagi to try other menus.

Ni saja pic yang sempat diambil..beef steak set.



For more stories and direction to williams you may check @ blog sis rasp and mya ;-D

Allah selamatkan kamu…

Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan Nayli Yasmin…

Happy birthday darling! *bearhugs*

Hari ni si petite nayli genap 5 tahun.

Me and hubby sempat beli cake aje yesterday since the nanny mentioned nak jemput anak2 jiran to celebrate birthday nayli and belated birthday for umair.
Ok lah tu kan kakak..

Mommy hope kakak happy spending time with your friends today.
As always mommy doakan kakak berjaya and be a good girl and good sister to umair! Mmmuahh…♥♥♥

A cake selected by birthday gurl!

Birthday gurl!..(photo taken last nite)

Adik birthday gurl nyenyak tido. We all terpaksa angkut dia. Ni lah akibatnya tak tido petang,
(photo taken last nite)

Friday, April 24, 2009

2 months life on a barge!

My brother, alim has started his offshore work (which he was eagerly wants to..)
Starting last wednesday he will spend his 2 months time on a barge @ offshore.

If I were him..mati kutu beb! 2 bulan tengok laut jer sekeliling.
That is the nature of his work…non-destructive testing (ndt) – dun ask me what is all about, me dunno!

Bila dia mentioned stay on a barge I imagined tongkang kecik2 tu kan..takutnya.
(kakak dia yg over plak!)
Tapi bukan yang tu... barge yang dia stay ni boleh muat 400 orang. Besar lagi dari padang bola.

Nak sampai ke barge tu kena naik tug boat for 3 hours. Adventure kan!
Some cases ada yang naik helicopter/chopper.
Bila dengar his story very interesting, something that I never think of…

barge tu lebih kurang camni la or bigger...
(photo ni I googled jer..)

bahasa ibunda

Saya sudah balik ke pejabat hari ini selepas 3 hari pergi menuntut ilmu huhu..

Keluaran hari ni saya tulis dalam bahasa ibunda, tiada bahasa rojak saya atau bahasa inggeris saya yang lebih kepada bahasa pasar!

Yang menarik pasal kursus 3 hari tu, pertama kali yang hadir cuma 4 orang saja dalam kelas...masa mengantuk tu memang tak boleh nak sorok muka ni. Aduh! Masa buat ‘case study’ (tak tahu dlm BM) asyik2 pusing kat 4 orang ni saja..terus terbuka besar bijik mataku! Haa...

Selama 3 hari kursus kat Maju Junction Jalan TAR, 3 hari jugak lah saya menghabiskan masa lepak kat Sogo. Nak pergi Jalan TAR macam tak seronok pulak lenggang lengguk sorang2. Naik muak saya pusing2 kat Sogo sementara menunggu suami habis kerja.

Ni cerita lain pulak. Untuk pengetahuan awak semua saya pertama kali ke Daiso store yang baru dibuka kat IOI mall. Katanya itu yang terbesar.

Boleh dikatakan kebanyakan barang-barang jepun yang pelik, unik dan comel ada dijual di situ. (tapi ada jugak yang dari China)
Semua barang harga MYR5 jadi kena lah pandai2 pilih yang mana rasa berbaloi dengan harga tu.

Saya suka tempat tu mungkin sebab pertama kali ke sana. Saya sempat ambil gambar sikit. Jom tengok kat bawah tu…

Tahu ini apa? ini adalah bekas simpan sebiji pisang
Yang ni pulak sepit yang comel2
Ini bekas kek cawan yang warna warni
Ini pulak bekas bekal (lunch box) yang macam2 bentuk
Ini sarung untuk kaki meja dan kerusi supaya lantai2 yang mahal tak calar. Kreatif.

p/s:
♥ Hujung minggu lepas saya sangat seronok sebab mak saya datang ke rumah jauh dari Terengganu.

♥ Selamat berhujung minggu untuk semua. Semoga gembira bersama orang2 yang tersayang.

♥ Rasa macam sangat formal bila berbahasa begini..apa-apa pun saya bangga dengan bahasa ibunda saya walaupun bahasa saya lintang pukang! :-D

Friday, April 17, 2009

Hello there..

Me a bit busy-leh as to meet the deadlines for quarterly reports.

Well when talk about work kat opis, it’s never ending story unless you quit! Huhu..

My report has done but today my colleague is on emergency leave and me have to take care of his report. As a team, kenalah ada team spirit, tolong menolong kan..hari ni hari dia, mana tahu one day hari kita pulak. Anything can happen. So today got to complete his report.

Next week me will be away for a 3 days course. The venue @ maju junction..I suka because near to my hubby’s office and habis course boleh-lah melencong ke Sogo or Jalan TAR.. ihiks

The following week plak me akan kerja for 2 days only then cuti…hooray!
Before nak coti kenalah siapkan kerja yang mana patut dulu weh..
Oh today genap 1 year me working kat office ni. 1st anniversary. Sekejapnya masa berlalu…and still got so many things to learn. Always remember, every day is a learning curve.

In my head now, I have to susun one by one for next 2 weeks punya agenda. Rasa macam banyak je benda nak kena buat ni..ok why not me list down to make it organized skit kan..

18 April 2009 to 30 April 2009

1) Weekend (18th & 19th) –InsyaAllah, my mom will be in KL

2) Monday (20th) – work as usual

3) Tuesday to Thursday (21st-23rd) – attend course
(alamak terlepas plak makan2 event kat opis ni..hmm tak pe lah tak de rezeki)

4) Friday(24th) – work as usual

5) Saturday(25th) – me as a helper in golf tournament organized by my office

6) Sunday(26th) – rest and packing

7) Monday(27th) – Nayli’s birthday

8) Tuesday(28th) – work as usual
(but believe me sure kelam kabut to finish my renewal review..wa..wa..)

9) Wednesday(29th) onwards – will be on leave for a few days….

InsyaAllah all will be smooth sailing as per above plans…

Last but not least, a thanks note sent to Aisyah (my bro’s gf) if she reads my entry today for the gifts from Cameron Highlands tu. Arigato sis!

gift from cameron...
Nayli and Umair suka this giant pencil.

my pokok ada geng baru..cactus!


Orait then got to go..Have a great weekend ok!

Tuesday, April 14, 2009

Snappy here and there

moshi-moshi.

Kids nowadays vs zaman my childhood – tak dinafikan 2 zaman yang jauh berbeza.
Me at 5 yo never touch a handphone (memang zaman tu tak de hp).

My daughter, nayli, once she has my phone in her hands, she will snap whatever she likes. Satu kerja pulak nak mendeletenya. Let’s see what she has captured.

snap, snap, snap…

Haha..ini pun dia snap. Umair pakai sendiri stokin, see tunggang terbalik..
Fyi, he now likes to wear himself socks/shoes tapi selalu pakai terbalik [well am a big boy already!]

Milo – my lappy

Nayli’s fave spot to layan tv. No one is allowed to sit here without her permission..wahh..

Memang my anak dara tak de kerja..ambik pic tangan dia.
Actually dia nak show yang dia pakai nail color, lite purple tp not-so-nampak-pun

pengaruh dari mak dia ni..suka snap2 photo kan..
hello kitty key-chain

apa ke benda nama ni lupa..

Monday, April 13, 2009

Simple & Sempoi..

Me memang jarang masak spashly hari kerja. Syukur dapat suami yang memahami.
Kalau dah boring giler dan tak tahu nak makan apa I akan masak tapi yang simple + sempoi.
Tetiba teringat nak makan ikan singgang pulak.
You all tau ke singgang? Tu masakan orang ganu & kelate.
Senang je..hiris bawang putih, kunyit skit, potong lengkuas nipis2 (my mother kata letak banyak lengkuas lagi sedap).
Pastu kalau nak pedas letak cili padi. Tambah bendi pun sodap. Kasi gelegak lepas tu campak lah ikan. Jangan lupa garam secukup rasa.

Pelengkap untuk masakan ini (my selera la) ialah sambal belacan dan ikan goreng yang garing-garing gitu. Uhhhh bestnya makan dengan nasik yang panas2.

My sambal belacan pun simple…I ni jenis sensitip skit bila makan belacan. So kurangkan skit belacan tu.
Cili tu dipotong2 nanti senang skit nak tumbuk. Kalau suka pedas campur lah cili padi sesuka hati. Then get ready asam limau nipis yer. Alternatively boleh jugak letak limau kasturi. My mother sometimes dia potong halus2 kulit limau kasturi tu campur sekali (jgn banyak ye nanti pahit)
Masukkan semua sekali cili, gula, garam, belacan dlm lesung. Lepas tu apalagi..tumbuk sampai lumat. Kemudian perah asam limau. Dah siap.

Orang tua kata bila tumbuk apa2 kalau nak keluarkan dari lesung tu guna tangan (salah satu cara untuk suami selalu ingat kat kita..betul idok, tak tahu lah hamba)
Tapi kalau tumbuk sambal belacan dinasihatkan guna sudu bila nak cedok nanti habis pedas tangan tu huhuhu. (agak-agak la yer tuan2 dan puan2)

Satu lagi nak kongsi petua, according to my mother…bagus untuk perempuan. Untuk elakkan keputihan, minum air bilasan beras yang last tu. Kalau tak nak minum air mentah, yang last tu kita letak lah air masak. Ambik lebih kurang setengah cawan, selawat then minum. Kena amal.
I ask my mak, kalau case macam I ni jarang masak guane??? Sendiri mau ingat la… (^_^)


see..my sambal belacan, merah menyala..(abaikan ketidak'center'an pic ni)

Friday, April 10, 2009

Dating..

Lepas kerja semalam me and the hubby pi dating officially (selalu balik kerja berdua tapi tu tak kira as dating). We all keluar awal dari office and headed to sunway pyramid.

My kiddos tak ambik..overnight dgn babysitter. Bukan selalu pun…tapi dorang suka sebenarnya sekali sekala overnite ngan mak dorang. As I told before my kids ni very attached to their mak.(oh lupa, my kids panggil babysitter tu mak).

Their mak pun tak ada anak so dia jaga budak 2 orang tu dari kecik macam anak sendiri. That’s why I sanggup follow that kakak even though dia dah pindah jauh skit dari rumah kitaorang, pagi2 we all sanggup make a big round. I told my kids, bila besar nanti harus jaga mak macamana mak jaga nayli and umair masa kecik.

Masa dating me tetap tak lupa to call my kids. Talked to nayli, tanya pasal homework semua.
Then talked to Umair pulak, sibuk dia nak bercerita itu ini..tapi bila I tengah bagi pesanan penaja, cepat2 je nak bagi salam and bye-bye. This boy!

Back to dating..I realized that my other half dah makin membesar lah. Ayoyo..daddy you have to do something! Biasalah still nak tegakkan benang yang basah..dia kata tak membesar tapi makin tuff..whatever..

Sebelum makan window shopping dulu...and get a new pencil case, eraser and sharpener for nayli.
Then sempat lagi singgah bodyshop kejap, kebetulan my toner and moisturizer dah habis. To mr. hubby..terima kasih daun keladi, lain kali boleh bayarkan lagi..huhu.

Lepas makan terus balik.Me bertungku lagi..best. (manggisboy, a’ah nasib baik tungku tu tak kebabooom huhu..)
While my hubby keluar nearby my house jumpa his friend to collect tarts yang his colleagues order (remember I pernah promote tart ni dulu?)

Semalaman tak jumpa anak2..windu la. Tak sabar nak fetch dorang ni..

Food review..

view kat dry park sunway lagoon..

Daaa..selamat berhujung minggu dengan orang yang tersayang!


beg merah || ferrari kuning

Hahah tajuk bukan main lagi yek…

Nothing gempak pun cuma pasal beg kerja dan koleksi kerete umair jer. Light and easy on Friday kan…

Hari2 pergi office mesti kelek 2 bag.
Ini adalah bag kerja. Apa yang dibawa pun tak tahu lah tapi macam incomplete gitu kalau beg ni tertinggal. Jom intai skit apa ada kat dalam tu..
Hmm..ada magazine, ada pocket dictionary, ada bun (takut lapar ^_^) and pencil case. Tak ada benda berharga sangat pun tapi for me this bag is very important..
Orang lain macam ni gak ke..or me alone? :-D




This ferrari still hot lagi..baru jer beli pagi tadi masa isi minyak kat shell..tuan dia pun belum tengok lagi. Mesti dia suka..eheh tak sabar nak tengok gelagat umair petang ni...
Untuk si kakak pun ada surprise gak..dun worry mommy kan adil dan saksama.

Ciao..have a nice weekend ya folks!!!!

Thursday, April 9, 2009

bertungku...

Semalam was not a cool day for me, my ‘monthly best friend’ visited me yesterday. This time dia bawak senggugut sekali. Aduh..dah lama betul tak kena camni. Dari pagi menahan sakit. By tengahari tak tahan , so pergi klinik, the convenient part is our panel klinik just next door to our office. I got ubat tahan sakit and half day mc.

Balik rumah terus panaskan tungku…bertungku and terus zzzzz sampai petang. Bangun tido makin sakit pulak tapi kena bangun jugak sebab kena fetch hubby kat LRT station.

That was the story for yesterday. Hari ni start dgn semangat baru..walaupun perut tak 100% recovered tapi pagi2 dah makan nasi goreng takut masuk angin..huhuh.


Inilah tungku...ada jugak orang guna batu sungai untuk bertungku tp yang ini adalah bola besi..


ready to use..kepanasan tungku ni boleh lasting berjam-jam...

Tuesday, April 7, 2009

..seronok..

Last weekend went lepak kat subang parade and having a small-family-gathering sempena birthday umair..
Purposely buat pagi gathering tu sebab tak nak ambik masa lama afraid after that my sis-in-law & bro-in-law ada plan masing2 so we met for breakfirst together at McDonald.

The kiddos of course had a fun time spashly during acara potong cake. Biasalah for kids kalau birthday WAJIB ada birthday cake kalau tak de bukan birthday namanya.

To the family members yang sudi luangkan masa..many thanks for your precious time.

Walaupun kitaorang adik beradik tak kira from my side or hubby, stay tak lah jauh2 sangat pun tapi bila dah ada family and own life we all jarang jumpa. Ye lah masing-masing sibuk. So sesekali jumpa is a good time to tighten the family knot and stories exchanged. Seronok.

Come see the pictures of the happy kiddos.


cake spiderman sponsored by daddy

birthday boy muncungnya!

seronok tengok gelagat dorang ni...

Umair and Azim ni sebaya..beza dlm 3 bulan jer. Sekolah sekali nanti..

After that I sempat cuci mata kat booth yang jual macam2 on every Sunday. Me end up bought a lovely and flowery ring for myself. Rambang mata. That seller pun ada blog.

this photo from her blog

I like the biz card dia, cute kan!

Monday, April 6, 2009

sit-up 1000x sehari

Lately laziness betul to update blog (tak tipu). Buhsan. Monday blues.
Tak tau bila aura rajin nak masuk dalam diri ni.. before merapu2 lagi I wud like to share ni..



Wow!! Buat sit-up 1000x sehari... This is a story pasal a lady in the latest magazine that I read. A thousand sit-up every morning tau..sanggup? At 39 and a mother to 4 kids, she looks very much younger that her age (from photo)

Tabik spring! Kena betul2 disiplin baru jadi ni. Me, jangan kata 1000x…dapat buat 30x pun dah cukup bagus huhuh.

Friday, April 3, 2009

Dilly-dallying

My boy’s story. Nowadays he likes to dilly-dallying while having his milk. With 8oz milk will take about half hour while his hand keep touching and rubbing his getah seluar. This habit since he was 1yo I think. That is why he refused to wear pants yang tak bergetah. When this phase will over?? I also cannot tell..let it be naturally happen..Sure me will miss to see this moment again.

Time really flies like a bird..tak sangka my boy will turn to three this Sunday. Happy birthday dear boy. Rasa macam baru lagi mommy tahan sakit nak melahirkan mu..
When I asking him what present he likes to have on his big day. He spontaneously said “happy meal” huhuhu..for him happy meal equals to toys. He is not fancy about the fries, burger, nugget bagai tu.

Okie dokie..that’s gud, cheap one. We shall get a happy meal for you dear as requested!.
Happy birthday once again..jadi anak yang soleh ya!


pic courtesy of mcd


Ps: his sista, dah twice remind me to potong her fringe (dah masuk mata). Weekend kena layan lah.