Friday, February 27, 2009

andai ku tahu...

Salam Jumaat to all,

Cuba you all hayati bait-bait lagu ni. Mendayu2...

Thursday, February 26, 2009

selamat hari lahir..

Selamat hari lahir untuk ibu mertua saya yang menyambut hari lahirnya pada 26th Feb.

I pray that may Almighty bless her, semoga sihat sejahtera selalu..ameen.



ps: This photo not that new but my MIL always looks the same..young forever.

Wednesday, February 25, 2009

hi there...

Anyone in a gloomy mood? Hey spice up your day & ceria-ceria okay!
I tak gloom but lazy…haha tak baik kan pagi2 dah bermalas-malas ni nanti mak marah!
But have you ever face the same dilemma? Kerja banyak tapi malas…boleh?? So now I tengah mencari mood kerajinan..how to encourage semangat kerajinan?..

Wokey-lah..to share something, I got from my mags yang I just bought few days ago (Mac edition).

Ada sesiapa minat Hello Kitty?
Haa..there are some good stuffs for your collection,M.A.C hello kitty limited edition.
Ada lipglass, lip conditioner, eye shadow palette etc.
As usual, I sms-ed my SIL asked her favor to check kat counter bila open for sale.
Get ready ya hello kitty fans, cepat terjah counter M.A.C start 7 Mac nanti.
Remember this is limited edition so hurry while stocks last! I pun nak jugak..


For those yang tak minat sure fikir apalah yang best sangat dengan benda yang remeh temeh ni kan?! Well…different people have a different interest kan..

magazines for this month.
Beg ni free gift keluaran seventeen last month.

Ps/ currently I am a silent reader to a blog which I got her add somewhere from one of book/mag that read recently.I admire how the author share her inputs.

Monday, February 23, 2009

bag merah & belt spiderman

Tengok tajuk pun u all dah tahu..ni mesti pasal 2 budak kecik tu lagi kan! Well memang banyak story pasal diaorang aje lah..

Masuk adams kids, I saja masuk nak cuci mata sebab dari luar tu ada magnet sale menarik2.huhuu.
Bila masuk je si nayli terpandang satu tas tangan merah menyala. Dia apa lagi.. ‘mommy kakak nak bag ni’ Dusssh!!..I bet you satu kedai boleh dengar...tersenyum je abang cashier tu.

Dia tak tahu mommy dia tengah pantang sekarang ni..tapi salah mommy dia jugak yang pi masuk kedai tu buat apa..kan..kan...saja cari pasal namanya.

Umair pun dah pandai..nak ni nak tu..kalau I tak kasi ‘mommy ni selalu tak bagi’..(ni dia belajar dari kakak dia)

Finally I mengalah..apa lagi suka lah diaorang dapat habuan masing2.
Cepat!!! Daddy tunggu dalam kereta tau! (Sebab tujuan sebenar just stopping by nak beli buah je tapi melencong sekejap)

On another note, this morning received a text message from my sis in-law yang kerja kat KLCC tu..dia mentioned that ‘Harrods cafĂ© & boutique at KLCC is now opened. They are selling Harrods bag & goods too. Cute design, nice to use as an eco bag..’

Wah..nak pergi Harrods lepas ni tak payah gi London lagi…(ye la before this kan kalau orang pi London mesti pi Harrods)

Pantang?? lupa sekejap tengah berpantang shopping. Huhuhu
Btw thanx sis for the information.


Shocked Red! Haa..ni la bag baru nayli

Picture ni nayli yang snapkan. Nampak barbies tu tak? (one from mommy, aunty ajja & aunty junko)

Bergaya with new handbag

This is spiderman belt for umair..lepas beli baru perasan for age 7 years. Haha..nasib baik jenis yang adjustable.


a bliss...

My best time is spending the precious moments with love ones.

Pagi semalam having breakfirst @ chawan, then visit my hubby’s aunty in Bangsar. Chit chat-chit chat after lunch baru balik rumah.

Yesterday evening during downpour, me took a nap (just a nap!) but workable after that I felt so fresh!

Then (about 5.30pm)… alamak rasa lapar pulak, eh bukan lapar sangat tapi mulut ni nak mengunyah je kerja. So tengok apa yang boleh dibuat kat dapur tu..hehe me decided nak buat jemput-jemput bilis a.k.a cokodok bilis.

Hujan still lagi lebat so menguatkan lagi semangat nak makan ni. Simple je kan buat jemput2 ni..campak bawang, bilis of course, telur sebiji then kacau ngan air panas (petua yang I belajar kalau kacau ngan air panas your jemput2 lebih lembut even dah sejuk)

Macam biasa..nayli will enterframe nak mengacau tepung..kalau boleh dia nak usik jugak yang dalam kuali panas tu..
Okay my jemput2 dah siap..


jemput2 mesti cicah sos cili..


Jengok dlm fridge ada jambu batu. Hmm best jugak pekena jambu dengan kicap ni.

So I proceed with my mission..kicap + gula + garam + cuka + cili padi. Dicicah dengan jambu batu. Syioook…



tangan sape tu? hmm sape lagi..nayli la...


Ni photo yang sempat snap during kat rumah Tok Ani. Nayli & cousin sister, Aunty Qilah yang sharing the same girly interests..semalam sempat color kuku, make-up bagai..

Umair bz kira bola golf (heaven for him sebab banyak golf stuffs kat sini hehe..)

Friday, February 20, 2009

o genki desu ka?

Berbahasa jepun pulak..tu maknanya apa khabar?

I know you all mesti happy kan sebab hari ni hari jumaat. Penghulu segala hari dan yang penting esok hujung minggu lagi..alhamdulillah.

nak share cerita skit..

I ni peminat Anuar Zain (AZ) tau.
I selalu cakap kat my lil girl, nayli yang AZ tu my boyfriend so bila dia dengar lagu AZ berkumandang dia kata tu lagu bf mommy. Huhuhu..

Petang semalam nayli cakap dia mimpi (biasalah on the way home masing2 sibuk bercerita itu ini sebab pagi kitaorang angkut diaorang tengah lena tido!)

U all tahu nayli mimpi apa? Hehe..dia mimpi mommy dengan AZ..wakakakaka. I tergelak tau.. (k.sue jgn marah! i knew u r a huge fan of AZ)



Okay ada iklan pulak (on behalf of my friend)

Ada sape2 yang berminat nak order Blueberry Cheese Tart?
Kot la kan ada yang nak buat high tea ke..cocktail ke..buat makan petang ke..apa2 je la.

Alamak terliur pulak tengok gamba tart ni...







Tuan blueberry cheese tart tu suruh I highlight this...

RM35 sekotak (50biji)
Notis order 5 hari bekerja untuk membolehkan kami memenuhi permintaan anda

To place ur order, kindly contact: 016-6661138 (mention je pasal tart tu.. )
or email to amedeo1881@yahoo.com.my

Itu saja kawan2..

ciao..have a kebabooom weekend ya!

Wednesday, February 18, 2009

::A Thank You Card::

Moshi-moshi



Last nite I received a card from my hubby and 2 sweet lollipops.
(patut pun sebelum tu I nampak 3 of them sit together and sok sek sok sek..)

Owh Gosh! What a surprise..nak kata for our anniversary or my birthday, both lambat lagi.

Terharunya bila orang-orang yang tersayang appreciate you. *speechless*

You are welcome gems!

Hugs and kisses from me. I love you so much.

Tuesday, February 17, 2009

@ breakfirst...

Selamat pagi kawan2,

Having your breakfirst? I baru jer sudah. Everyday I sampai office awal so I take early b/f, makan sambil berinternet*beam*

My b/f for today.
Plus this..fruit cocktails
(lebihan buat truffle last weekend, dari membazir baik bawak makan kat opis)

By the way..just nak share my concern..2 of my frens have been notified yang diaorang ada fibroids kat rahim. Memang menakutkan bila I dengar..
The ratio keep increasing day by day..ngeri kan??!

Kalau sape2 berhajat nak buat thorough check up bagus tu..
Apa yang kita boleh buat lagi? ...rasanya kena jaga makan lah kot dan buat exercise constantly kan! One more jangan stress-stress...take it easy.

have a pinkish day ahead...a-as

Monday, February 16, 2009

Jalan Haji Taib...Jalan Chow Kit

Since last week Nayli merengek2 minta belikan dia basikal sebab tengok kawan dia si Sophia ada basikal baru.
During weekend my hubby ajak pergi area chow kit.

Kenapa chow kit road? Dah alang2 masuk KL so pergi je lah sana since my hubby kata dia pernah ternampak a few kedai jual basikal kat situ.
Harga pun boleh bargain.
Kalau kat giant tu dah tentu lah tak de discount kan.

Bukan main happy lagi si Nayli tambah pulak dapat in her fave color.
Umair jadi pembonceng je dulu..huhu

Nayli janji nak pergi skul naik basikal.
Apa2 jer la kakak asalkan awak rajin pergi kindy okay?!

tak berani jalan sini sorang2 even disiang hari...macam2 gelagat.
daddy is coming carry the bicycle..
tadaaa.....
bergaya skit ngan basikal baru ku..
sempat singgah kat taman, nayli test power basikal dia.


Pesanan penaja:
please main elok2 dengan umair, jgn gaduh kalau tak daddy hantar balik basikal tu kat kedai…hehehe.

Nayli wrote: my dad getting dark...


can u see my dad? too far rite? doesn't matter...





Nayli wrote:

My daddy went to watch Maybank Malaysian Open @ Saujana Golf And Country Club yesterday. My mommy didn’t follow because she said she doesn’t want to get tanned. The weather very hot.

Thanks note sent to aunty sal (mommy’s friend) for the free tickets. Daddy enjoyed and getting dark ;-)

Thursday, February 12, 2009

~~ doa ~~

I taught my kids to read doa sebelum tidur.

I told nayli 'if you want to meet the princess you have to baca doa'.
Informed the same to umair, 'if you wanna see ultraman (or atto-man in his language) kena baca doa'.
Alhamdulillah nayli dah hafal doa tu but umair seems still catching up and still pelat2. (his sis always kena lead..)

‘kalau tak baca nanti mimpi takut?’
Theeetheee...that one me told them once but they can remember.

That’s the beauty of being kids…sincere, unpredictable and don’t ever under estimate their capabilities.

Sometimes you see them just playing around and never pay attention but actually they are absorbing tau..apa yang diaorang dengar dan lihat.
They are observant too.

Doa makan still belajar lagi..doa tu panjang skit kan..

So far tak nampak lagi apa yang my kids betul2 suka buat..i meant their interest.
Like nayli at one time looking forward nak masuk ballet school but now bila tanya dah tak nak pulak. (I love to see girls menari ballet, so adorable and cute!)
Dulu lagi berangan nak hantar my lil girl but since she refused, I tak nak la force her.

I was thinking to send them belajar swimming. Don’t be like their mom tak pandai berenang. Anyone can teach me and my kiddos?

Masukkan kelas tahfiz kecik2 ni pun bagus jugak kan?!
Whatever..me as their mother will give full support….

happy..before sleeping time.



Let’s count…how many days to reach our birthday 1,2,3…
(They are sharing similar 'birth month', April)

Tuesday, February 10, 2009

jumaat malam sabtu...

Heehehee..this is 3rd entry for today. Hari ni hari rajin skit.
But no photo in this entry sebab tuannya tak rajin nak meng-snap gambo.
So u all imagine lah sendiri...hiks!!..

Last Friday me and hubby rushed balik rumah sebab got something to settle urgently.
My kiddos overnite at babysitter’s place
(fyi..my kids back to their nanny. Nursery x serasi with them!)

Dah settle semua..I cakap jom kita gi KL balik, dating.

I have few valid reasons:-

1) Bosan duk rumah. No kids & do nothing.
2) Esok tak kerja
3) Malam masih muda.
4) Dah lama tak kuar dating berdua
5) Nak makan nasik lemak kampung baru.
6) Cuaca bagus, x hujan so most probably jalan clear..we try our luck.

My hubby okay aje..so sepantas kilat we all dah kat sungei wang
(korang percaya ke?..itu perumpamaan yang paling tepat nak bagitau jalan tak jem! So we all cepat sampai).

Ke situ sebab mencari sesuatu. Dah dapat apa yang dicari terus cabut.
Laju je jalan sebab tak de bebudak kan!

Jalan berdua ni lah peluang kitaorang nak berpimpingan tangan. Hehe kalau tak pimpin lah tangan si kecik 2 orang tuh…

Perut dah lapar ni tp tahan sebab nak gi makan nasik lemak kat kg. baru. (nasik lemak ni famous, siap bungkus kecik2 and lauk macam2 ada)

I perabih 2 bungkus..satu memang tak cukup sebab small portion je.
Orang..mak aih..ramainyer.
Nasib baik ada tempat duduk.

Sekali sekala dating berdua best gak…
Moral of the story,
how important spending time with loved one even thou gi makan kat gerai je.. ;-)

Hairdo..

I sempat snap photo dua beradik ni.. nayli jadi hair stylist adiknya.
Umair suka sangat kakak dia buat rambut pacak kat dia.
Jangan tak tahu daddynya yang belikan dia gel rambut...(cepat melted bila anak mintak apa2)

Kalau korang perasan, nayli siap ber-eye shadow tu. Habis my make up dikerjakan…mine is hers.
Sekali sekala mommy give u greenlight la…


macam pro je si kakak ni...

hehe..look at umair!!!

Korang dah start??

Sejak kempen love nature (dah lama kan), I pun nak support gak lah.
I dah praktikkan to less using plastic bags. Kalau nak beli grocery try to use my own recycle bag unless I lupa.
Mula2 memang asyik terlupa aje..I believe lama2 sikit will get used to it.
So nak keluar je bawak beg sekali letak dalam kereta. Actually very easy tapi tak jadi kebiasaan saja.
I think kat negara lain dah lama tak pakai beg plastik ni kan?!
Apa kata kita start support ramai2…no more plastic bags!


I pon try test ni gak…sebelum ni ambik susu lain tp tak consistent.
Ok lah…rasanya boleh diterima.

Your kids still using bottle susu? Hmmm.. I baru jer belikan umair botol baru.
Sejak 1 & 1/2 year ago I started to use MAM brand.

Harga satu RM27.90 tapi I ambik yang twin packs which is more cheaper RM39.90.
The price is about the same with avent brand tapi this is special skit sebab do not contain any Bisphanol A (BPA). Nak tahu further pasal BPA u all can google kay!

A bit pricey tapi boleh tahan lama and safe. That’s the most impirtant kan...


Untuk cuci botol pulak I use pureen brand. Other brands such as tollyjoy & pigeon.
I pun tak sure yang mana the best…

Friday, February 6, 2009

nothing much...

I feel relief now. Past few days faced some difficulties but now back to normal.
Although I have to sacrifice sikit but me happy ^_^
Safe & Sound…

Forget the above.. nothing much pun. Just to express my feelings sajork (chada pinjam ni..hehe suka baca ayat2 dia yang kelakar and stylo)

Suatu hari..I tengah kemas2 rumah.
Hmmm..apa dah jadi ngan stoller kecik nayli ni..koyak rabak & tayar pun senget benget dah.
(tak perasan sebab selama ni stroller mainan tu kat umah babysitter)

Pesanan utk nayli:
Itulah... kakak not supposed to sit and ask umair to push kan!
That stroller special for your mel-chan, barney aje..(tp dia buat derk..aje)

Biasa la kan bebudak…ikut suka hati depa jer..

We all belikan benda alah tu time nayli baru je nak masuk 2 tahun..
Umair belum ada lagi..umair happily kicking mommy’s tummy (that time).
Mula2 dapat suka sangat sampai pergi mana2 pun nak bawak stroller.
Ingat lagi..one day we went to taman KLCC si nayli tolak stroller tu..semua orang pandang.

jom tengok gambar lama...








masa pregnantkan umair...
condition sekarang...puas hati nayli main ni sampai jadi camni..