Thursday, July 30, 2009

Appointment with dentist..

Just to wish ‘selamat’ to my hubby..huhu finally he went to see dentist!

Dia very the penakut nak jumpa dentist ok..I dah banyak kali encourage him..tp dia buat dunno jer until 2 days ago his wisdom tooth sakit.

Dentist bagi ubat sampai 5 jenis then today kena buat small surgery nak buang gigi geraham bongsu tu!
Aduhh..opps tak sakit la D..hehe good luck dude! ;-D


Laughter is the Best Medicine for Your Heart...

Wednesday, July 29, 2009

..untuk si dia..

wahh..untuk si dia tu..

Lepas lunch tadi my girlfriend called. She’s coming over to my place to deliver barang yang I kirim.
Actually she just returning from London. Best kan!

I kirim my friend belikan baju HRC for my husband since dia suka sangat koleksi baju tu.
She bought 2 helai, one from HRC London and the other from HRC Paris. I pon ada selai from HRC Paris, mana aci hubby jer dapat. Cukup lah selai sebab harga boleh tahan gak!
Even kat bundle pun kalau yang limited edition harga melambung-lambung! (according to hubby)

My friend tu shopping sakan kat sana maklumlah ada summer sale. Dia sempat rembat ferragamo & bally handbags. Bila agaknya nak sampai sana ek?! ok I nak verangan jap..ahaks!



hubby's

mine..bling! bling!

out of topic-tak lama lagi dah nak puasa so tak payah susah2 nak pikiaq nak lunch apa.. ;-D

Monday, July 27, 2009

Say cheese! ..pic-view-only..


Event:
birthday gathering for lil dude, azim (mama azim is my hubby’s sista)
Date: 25th July 2009
Venue: Chili’s, BSC.

Notes:
♥ acknowledgment to sis naja for the pictures!
♥ thank you to azim’s mama & papa for inviting us!
♥ happy birthday to azim..be a good boy!

we celebrated the boy in red!

like this one..so innocent..

two little cheeky fellows

missy nayli & auntie ajja..smile..

2 moms and 2 singles but not available..hiks..


Friday, July 24, 2009

Simple things that make me smile happily..



Yeap..I reward myself with these two things recently.
(sambil pat-pat my shoulder hiks! good girl! girl meh?? yakkk…)

For me not necessary benda expensive to make me tersenyum riang..apa-apa aje yang penting dapat puaskan hati sendiri!

Bukan selalu pun dapat apa yg kita nak sometimes need to give priority to others.
Wish lists memang panjang berjela.
Today slash out, tomorrow add in new one..obviously me lah tu!

Well kita kena ada target dan angan2. Lagipun berangan tu f.o.c jer kan!

tak tau nak letak title apa.. ;-)

Yesterday me tak masuk office coz went to visit Tan Chong Motor plant in Serendah. First time can see dari dekat camane orang buat kereta. Tan Chong plant buat Nissan cars so I dapatlah tengok Grand Livina, Sylphy and Latio. Canggih!..and very excited..eheh..
You know what, at first I hesitate nak drive ke sana sebab memang tak biasa that area...tp dengan pertolongan kawan2, hubby, google earth and navigator, redz..I drove there..gambled.
Alhamdulillah tak sesat dan selamat. Ok tak nak cerita further pasal tu..perhaps next entry (kalau rajin)

Nak share pasal zakat skit..zakat pendapatan. To be honest..I baru jer buat potongan gaji untuk zakat pendapatan last 3 years kot. Sebelum ni me seriously tak aware sehingga lah staff from pusat kutipan zakat datang office (my previous office) bagi penerangan. TQVM.

I think kawan2 dah buat this (pay zakat) earlier kan..Masing2 mungkin ada cara tersendiri nak pay terus ke pusat zakat or buat pemotongan gaji. As you all know zakat yg kita bayar tu boleh ‘claim’ dari income tax. Boleh dptkan info from pusat zakat berhampiran or from website. Sekarang kan semua senang pakai click-click je to get info..
Huhu..macam I kerja kat pusat zakat pulak kan..tapi rasanya tak salah kita saling ingat mengingati antara satu sama lain. Agree..not agree..

Few days ago terima sebuah buku terjemahan dan huraian surah al ihsan from pusat kutipan zakat. TQ!



PS: Esok u all buat apa?
Me: follow hubby main bowling pagi2 kat ampang then to another place for azim’s birthday gathering. Yeay!..love weekend!!

Wednesday, July 22, 2009

melaka...

Ni cerita hari Ahad..a backdated story.

Me & kids follow husband outstation ke Melaka. Dekat2 boleh lah ikut lagi pun dah lama sangat tak ke negeri hang tuah ni..

Ahad pagi lebih kurang 10.30am we all bertolak ke sana. Dek kerana lama tak ke Melaka so me tak leh nak estimate berapa lama the journey...rupanya dekat jer..hiks.
Pukul 12 tgh dah ada kat jonker street..cuci mata.

Lebih kurang sejam kat jonker street we all patah balik ke ayeh keroh sebab we all stay kat puteri resort. The main reason pilih situ sebab ada kolam renang dan not too far from my hubby’s office. My review to this resort..so so aje. Poolnya orait lah for my kids...to play with water.
In terms of food..thumbs down! (the evaluation based on breakfirst) Very limited choice dan rasanya macam tak berbaloi dengan harga bilik. I don’t mind sangat sebab setakat semalam saja. My kids lagi tak kisah..as long as ada pool, dorang boleh main air dah..that’s good enough for them! *grin*

Jalan-jalan @ Jonker street..nasib baik cuaca tak panas sangat..just nice.. ;)

First and foremost..mesti terjah pool. Happy sakan budak 2 orang ni..berkeliaran lari..

Aksi2 umair.. this fella buat lawak! since kat rumah lagi dia berkobar2 nak mandi kolam tapi bila dah kat depan kolam tak nak pulak! penakut air dia ni..action jer lebih ..huhu..lastly dia main kat air yg setakat my buku lali tu aje..tp goggles maintain nak pakai..penat duk gelak tengok gelagat dia..huh umair..umair..

eii kakak seksinya! Dah terketar2 kesejukan tp still nak berendam..kalau tak panggil naik mau kecut main air..

Malam tu went to dataran pahlawan tp tak banyak amibk photo..pusing2 kat situ, dinner then balik ..suka tengok beca2 berhias kat situ..

see..kat mana2 pun si umiar ni bawak goggles..hehe action mesti lebih..tp penakut air kihkih..

apa benda ni?? captured this kat tepi pool. I panggil ni 'pok ke' hehe...


Very short time here but fun..happy bila tengok my kids happy..Insyallah ada chance boleh datang lagi.. ;-)

Tuesday, July 21, 2009

Breakfirst@chawan

Today my hubs has a course kat bukit kiara so tak payah rush-rush to his office..still got ample time, then we bekpes together-gether. We all gi chawan kat bangsar..dokat jer ngan my office. Pagi2 ni tak crowded lagi.,jalan pun smooth jek.

Ngantuk weh!!..alangkah bestnyer dapat tido lagi nih..

Before ke chawan singgah rumah mak ani (my hubby’s aunt) tanya my FIL (he overnite kat situ last nite) kot2 nak ikut bekpes tp dia kemalasan nak kuar so we all dua orang je la…

Disebabkan ngantuk so bekpes pun I ambik lite2.. set roti bakar dan beberapa sudu telur masak separuh. (ni kompem cepat lapar ni..)




Muka ngantuk!


Nampak tak my hubby buat apa tu..dia sedang menghisap paip. Frankly speaking, I tak berapa suka dgn hobby dia ni..and he knows I don’t like! Dia sebenarnya tak merokok tp sejak a year plus ago dia berjinak2 dgn pipe. He takes occasionally. He is sharing the same hobby with his biras adik ipar, mr taj and my brother. Ada geng..
Tapi dlm tak suka pun I pernahlah tolong belikan dia tembakau kat airport sekali..katanya kat sana more cheaper. He likes the sunset breeze by Peterson. Itu aje yg dia boleh ambik, very mild.
Tadi dia ada hint-hint to me. katanya zippo ada special utk pipe..iye?? me buat2 tak paham hihikk.. (D….peace!)

Monday, July 20, 2009

bila cucu jumpa ki...

Last Saturday went to nilai rumah my sis in law. Kenapa ke sana? Sebab nak breakfirst nasik dagang dan ketupat sotong - flew from Terengganu. My FIL was there (just arrived pagi tu)
My hubby bila dengar ada nasik dagang..memang cepat jer sebab tu his fave..hiks..
Ketupat sotong tu my MIL yg masak. Memang sedap..yang tu pulak my fave!

My FIL datang sebab ada kerja so datang sorang saja kali ni. Tengoklah gelagak cucu my FIL 3 orang tu yg sempat I captured..fyi semua cucu call him 'Ki'...

daddy, azim, nayli, umair & ki


azim ngadu kat daddy kaki dia sakit... :)

Actually ki tengah tunjuk vidoe2 lama kat dlm phone..gelagat cucus yg dia save. Pastu masing2 gelak tengok aksi2 kelakar dorang sendiri huhuh..

Friday, July 17, 2009

nak share skit...



halooo..i'm soo happy why? coz it's Friday mar!! and Senin ni me cuti.

Oh ya! nak share something..I suka banget dengan dettol instant hand sanitizer ni (see above pic). Sangat2 useful. Boleh pakai bila2 masa. Sangat senang. Smell good too. Kat botol tu tulis kills 99.99% of germs. Hopefully betoi la.

Utk kemudahan I simpan sebotol kecil dlm my handbag. Yang botol kecik tu dlm rm6++ kalau tak silap.

Alternatively boleh gak simpan wet tissue dlm bag. Spashly macam I ni yg ada anak2 yg tengah lasak, yg jumpa semua benda nak pegang ni kan.. kena standby.

Lately kat my haus banyak betul nyamuk..I'm very phobia ngan nyamuk tau. Sebab pernah kena denggi last 2 years. So my pengalaman ngan nyamuk makes me hate u nyamuk!
I demam on and off for a week,kepala miong2 semacam, muntah dan badan sengal2. I ingatkan sebab tanda2 nak dapat baby lagi.huhuh.

Pergi klinik ambik darah. Ingat lagi masa tu I keluar appointment..kerja. Pastu doktor called inform the result of my blood test. Positive denggi. Alamak takutnya masa tu sebab doktor kata denggi tak de ubat. Then I terus asked my friend to send me to hospital pantai bangsar. Apalagi terus kena masuk wad. Aduhh..teringat my kids..pastu mula la bercucuran air mata.

Takes about a week jugak to fully recover. Masuk air berbelas botol. My hubs masakkan sup ketam 2 kali. To share: sup ketam dan jus tembikai salah satu petua menaikkan platelets count. Alhamdulillah lepas tu okay. That was the horror experience!!

Wokey got to go & selamat berhujung minggu semua ya!!

Sunday, July 12, 2009

Santai-santai dihujung minggu...

Hujung minggu lah time untuk bawak anak2 keluar habiskan masa together-gether. Kali ni pergi Subang Parade, salah satu mall yg I suka santai2.

Nayli dan Umair pun suka ke sini sebab dorang tahu ada toysRus.

Sebelum jalan2 harus sarapan dulu, we had our breakfirst kat kedai mamak kat Taipan. Lepas tu terus menghala ke subang parade.


Pernah try ni tak?? my husband order roti ni (tak tau nama apa) tp disiram susu, gula dan madu. Sungguh panjang sampai kena pakai 3 plate.Memang kalau order ni kena makan ramai2 unless sape suka manis boleh laa.. kalau saya memang tak habis sebab agak muak makan banyak2. Orang kata benda tak pernah try harus ditry kan..lepas ni nak order lagi?? cukup kot sekali.. :)

Ok, ni first pose dari nayli dipagi hari Sabtu..suka benget dia ngan umair main rumah2 kecik ni kat depan toysRus. Cepat jer dapat kawan..semua budak2 yg main kat situ jd kawan dia..

Umair dapat habuan, jam bumblebee or panggilan manjanya bee..hiks.. Jam ni punya la gedabak ngan umair tp dah suka punya pasal redah jer Umair kan..

Kalau nak tahu my husband dah plan lama nak bawak umair pergi tengok movie transformer. Tapi baru2 keluar movie tu memang macam goreng pisang panas..panggung penuh sokmo! At last petang sabtu tu tercapai gak.. Plannya the hubby & Umair jer tp last minute si Nayli pun nak ikut. Me?? tak minat cerita camtu..

Sementara tunggu budak 2 orang tu bermain, saya lepak sambil memantau dorang..

Dah..dah..jom gerak! Next place please..

Umair berjaya dpt jam idaman dan nayli pulak dapat hula hoop..(nanti mommy boleh pinjam k!) hehe..

Sebelum balik sempat singgah Mothercare jap. Macam biasa, budak 2 orang ni yg dapat barang ..umair dapat selai jeans yg 60% discount dan nayli dapat sepasang selipar yg ada discount jugak! Ok lah tu dari mommy yg tak dapat apa2..tak pe dahulu kan anak2 kan!

Lepas tu balik rest sebab petang nak gi tengok movie...

Hari Ahad saya pun ada acara jalan2 kat mall lagi..(cara saya merehatkan minda lepas penat kerja) :)

Thursday, July 9, 2009

al-kisahnya...

Alhamdulillah today I sampai rumah quite early. Dah letih 3 hari lepas asyik balik lambat jer. Sometimes we have no choice..demi anak2, demi nak mencari rezeki etc kena banyak sacrifice…kan!

Course is over today. It was a fruitful course even thought ada setengah2 topic tu make me so mengantuk sebab less related ngan my work scopes. Tp gagahkan jugak mata ni.

Nature of my work is insurance. Well, bila inform I kerja kat insurance company, most people ingat I jual motor insurance or life insurance. Lebih2 lg kalau makcik2 tanya kerja kat mana? Susah betul I nak explain. Saya kerja kat insurance company.. makcik. Pastu makcik pun kata OO..insurance kete, insurance nyawa tu ke?.
Kalau I malas nak bercerita panjang I iye kan je..fullstop..huhu kejam kan! Tak lah of course I begitau politely.

Actually Insurance tu macam2 classes dan sangat luas . I sekarang kerja kat reinsurance company. Still baru gak aa..to be exact setahun 3 bulan. Kalau nak tahu reinsurance tu ialah insuring the insurance company a.k.a insurer.

Contohnya ABC insurance company insured Fire insurance for KLCC. Knowing KLCC tu besar so the Insured value pun mesti lah besar. In this case, for securing purposes ABC insurance definitely need to transfer sebahagian of the risk to another party. That party is known as reinsurer. Kalau ada loss pun the loss will be shared. Camtu la lebih kurang.

Tapi biasanya bab2 reinsurance arrangement diluar pengetahuan Insured/client. Yang dorang tahu dorang beli insurance & ada protection. Peace of mind gitu…

Camane I terjebak kerja in insurance field ni? semuanya berlaku coincidently 11-12 years ago lepas habis belaja..eh dah lama gak la..can tell my age (alaa.. I dun mind pun kat my profile shows my age ok, tak yah susah2 kira hehe..)

My first job was kat Insurance company. Kalau u all pernah dengar Ace insurance, that was my 1st company yg I kerja. I grew there for 8 years plus. Then I decided to make a move and joint a reinsurance broker. That was started my turning point. Tak lama only 1 ½ years but banyak I belajar about reinsurance kat situ and definately a good add on to me as well.

After that I joint this company..the third destination. That’s my career cycle yg biasa2 aje..as compared to all of you yg mesti lebih happening.

Now I quite settle down here..so far so good-lah. During 4 days course which held kat pacific regency in jalan P. Ramlee sana nun, I take the chance to meet old friends from Ace sebab office dorang pun nearby. So fun dapat jumpa balik, breakfirst sama2, bercerita macam2 for 4 days in a row. refresh the memory.

Eh panjang pulak berceloteh..alkisahnya macam tu lah...

Arrgh! hardly can’t wait for the weekend, nak rest my mind. Rasa2nya I wanna have a retail therapy la..kat mana tak tahu lagi tp kat dlm kepala ni this time looking for shuz pulak. Huhu.. one of way to get my mind rested! Same as most of you kan..kan..

have a nice weekend guys!

Wednesday, July 8, 2009

Cakk! Peek a boo..


Just a quick update here. Me still having a course which is one more day to go. Overall this course is a good course to attend. Good exposure. Meeting new friends from Jakarta, Sri Langka, Nepal and of course not forgetting from local Insurance companies. I like!
Tomorrow (Thursday) is the closing day. There is a dinner organized for all the participants but regret to say that I can’t attend as need to rush home ..furthermore I think no impact pun that dinner without me :)

Besides that everyone is enjoying the food very much. You know-lah huh when attending course, the food served usually all yummy! Me, a food lover..eheh.

Till we meet again..da…

Ps: can anticipate the workloads when returning to office…adusshh!

Sunday, July 5, 2009

jom sarapan!

Sunday morning.
Since Nayli pun dah sihat, me and family keluar breakfirst kat Bangi.

This place memang tempat favourite kitaorang breakfirst. Dari kedai makcik ni kecik sekarang dah jadi makin besar dan meriah. Kedai dia tersorok skit atas bukit tak jauh dari restoran soho seafood and PKNS Bangi. Sometimes kalau time orang ramai kena park kereta kat tepi2 jalan sebab kat atas bukit tu dah full. Orang2 yang stay kat Bangi sure tahu tempat ni.





my choice is always roti canai! Soft..

and this is a-must-try menu, tauhu bakar

ps: Esok dah Monday ek..hmm alahai I got to attend a seminar. Empat hari plak tu, bukan tak suka tp bila ingat time balik office tu mesti banyak kerja yg nak kena clear huks..huks..