Monday, March 29, 2010

anti money laundering

..itu tajuk course yang I attended last Friday. I tell you...that course very informative and i like the speaker sebab dia berjaya membuatkan participants tak mengantuk langsung!

At first bila dapat tahu kena attend that course..tak teruja sikit pun sebab fikir mesti boring ni dah lah tempatnya kat Pacific Regency, kawasan segitiga emas yang jam. BUT my prediction meleset sama sekali. Dalam kelas tu asyik gelak jer..rasa released sangat. In future kalau office nak hantar ke course yang speaker ni handle...memang I nak..hehe.

Seriously best..that speaker is actually a lawyer so dia banyak relate dgn case2 yang berlaku kat M'sia ni. Full of stories. I tak involved directly with the 'anti-money laundering' thingy tp semua staff mesti attend this course, so every year my office will send a few staffs (take turn).

Teruja punya pasal dalam kereta me potpet2 duk sharing knowledge ngan hubby..hiks..sampai dia perli kata I tak penat ke bercakap. Ishhh!! Lepas tu terus diam. Ok I dah penat dan sentap. Ahaks!


Wednesday, March 24, 2010

cerita on last sat..

..daddy ada main futsal kat ampang, apalagi... nayli, umair and I sure ikut punya. Spashly si umair tu...mana boleh tak ikut kalau bab2 sport ni dia suka. Not for nayli..dia follow me tak suka sport but give support no problemo :)

I just drop daddy dulu sebab dia busy nak uruskan yg mana patut before game starts then kitaorang 3 beranak pergi bekfes kat old town nearby ampang point. Lepas kenyang perut baru hantar umair join daddynya. Ramai sungguh orang main futsal sampai nak parking pun susah so nayli & I decided to go rumah my brother...boleh nayli main ngan si allysha.

Tengahari baru I datang join umair...ishhh berpeluh2 dia kejar bola. Tak heran pun mommy was there..he came to me sekejap jer to ensure that 'owh..ok mommy is here right now' then sambung main bola ngan kawan2 baru.


go umair go!

yeay!

eheh! nayli verangan...dia kan huge fan of princess and barbie..so baju pun nak pakai ala-ala princess/barbie. Lagi labuh lagi better for her..meleret2 pun tak per. Dress yellow ni I got from colours..so now tahu lah mana nak cari long dress utk dia. This time I pilih yellow sbb sokmo asyik pink jer..at first nayli dah pilih pink tp I guna kuasa veto..kan mommy bayar so dia ok jer..hiks



me and my junior...



Petang tu got sad news frm my mom, my makcik passed away. Sunday morning at 3.30am my husband send me to my brother's haus.
Me plus umair, nayli, my youngest bro and big bro off to Trg by 4am. Monday terpaksa ambik one day EL..
Penat but alhamdulillah semua selamat pergi dan balik. Sesungguhnya me kecut perut bila my bro pecut kat highway..on the way back he asked me to drive. Ok tak per terima kasih banyak2..I tak berani bawak kete busat.. :-)

reunion di teluk rubiah (quite long entry!)

Last 2 weeks kami sefamily went to Teluk Rubiah, lokasi reunion bankers 96, uitm arau. My kids sangat2 happy sebab ada pantai dan kolam. Pantainya cantik dan bersih. Ombak tak besar so sesuai sangatlah untuk mandi manda. In terms of bilik, ok-ok saja..resort style dan mungkin dah agak lama..dengar cerita tempat ni pun dah nak tutup for public maybe close for major renovation. Most of the time ada activity tak banyak masa pun stay in the room.

We all bertolak pagi sabtu konvoi with a few other cars, my husband's friends. Sampai sana sedang elok time lunch so isi perut dulu since makanan dah tersedia. Lepas tu baru masuk bilik. Pukul 2pm ada pinball games but my husband tak join. Kids dah tak sabar nak terjun kolam walaupun cakap panas ke ribut ke..dah tak dengar dah. Lastly daddy kena layan dorang mandi dulu seround. Pukul 5pm my kids ajak turun...senang cerita dorang ni memang tak senang duduk kat bilik tu sebab dah tahu ada pantai bagai..so layan dorang mandi kat pantai pulak.

Dlm pukul 5.30pm ada telematch. Huhuhu..sangat seronok tengok gelagat mak dan bapak orang main funny2 games. Ada jugak games utk anak-anak. Lepas tu sekali lagi main pantai, puas hati budak2 main air. Malam ada dinner, karaoke and lucky draw. My name was the first name terpilih for lucky draw. Am lucky? Lucky sebab tulis nama 'as penyu' :)
Kalau nak tahu kat kolej dulu my husband dipanggil 'penyu'..lekat jadi panggilan mesra gitu. Kebetulan nama as pun ada 2 orang malam tu. That's how nama tu came out. Bateri anak2 I sampai pukul 11 jer pastu dorang dah ajak balik tido. Ok lah mommy pun dah tak tahan mengantuk sebenarnya. I tinggalkan my husband have fun ngan kawan2 dia..bukan sokmo pun jumpa camni.

Activity pagi Ahad plak ada tarian poco-poco..haha my husband got the steps how to menari poco-poco. Nanti boleh belajar. Nampak senang tapi ada jugak yang tak dapat2 sampai sudah! I tak join sebab sibuk tengok anak2 mandi kolam. Sampai berpeluh-peluh lah dorang menari. I tergelak tengok dari jauh.
Pukul 11.30 semua bankers ada meeting. Lepas tu dlm pukul 2 lebih semua check out and having lunch kat luar. Tak ingat nama kedai tu tapi semua lauk-pauknya best. Lepas late lunch semua pulang ke destinasi masing2. Maybe in another 2 years time ada gathering lagi but of course lain destination..perhaps Terengganu?. Seronok actually dapat jumpa once a while..sekali jumpa ada yang tambah anak, anak2 pun dah makin besar.
Lepas sesi bye-bye, kitaorang pun bertolak balik KL. Pukul 7pm baru sampai rumah. OOOOh..fenat, nasib baik monday i ambik cuti so boleh rest secukupnya. :)

tu bilik kitaorang..tingkat atas.






had fun di tepian pantai..


nayli with new friends

get ready to play boling ngan buah kelapa

poco-poco


isi air dlm botoi





time to go back...

bye..eh peace...


Tuesday, March 23, 2010

his milestone updates

Anak bujang saya sekarang sudah pandai conquer laptop sorang2.
Sampai jer rumah..first thing first mesti dia terkam laptop..apalagi start games lah.
Dan sekarang dah pandai mintak PSP..influenced by friends.
Kawan-kawan yang ada psp tu kira abang to him..he is the youngest.
Daddy dah berjanji wait till his birthday..tapi saya kureng setuju kalau nak beli psp..maybe biar dia besar skit or maybe cari alternative lain beli games yg sesuai ngan umur dia 4 tahun.
Ohh kids nowadays grow too fast and advance.


hoho muncung..kadang tu gelihati tengok gelagat dia..umair..umair..

sometimes dia still lagi berimaginasi main benda2 camni..

cepatnya anak mommy ni besar...nanti boleh lagi ker mommy nak peluk cium umair?

part ni tak best..umair!! kemas!!!!






Tuesday, March 16, 2010

confession: first time..

masak ketam sebesar ini. Huhuhu malunya..tp serius sebelum ni just tolong2 mak masak saja. Kalau terasa nak makan ketam biasanya keluar carik kat kedai jer. Bila dah first time tu me apalagi roger2 mak kat kg..tak malukan! (Nasib baik mak paham benor anak dia ni..)
Tanya mak macamana nak buang cengkerang si ketam-ketam tu. OOO..rupanya senang sangat just cungkil saja..

Since me suka ketam bercili so apalagi itulah yang me masak. Hmmm not bad! even tak lah se-superb macam mom's cooking.. :)

Confession lagi...dulu2 masa sekolah duduk asrama so sekali-sekala balik umah pandai makan jer mak masak apa pun...saya tak reti masak! Tapi lama2 tu belajar lah jugak masak simple2 sebab nak kawen...kwang3x. :D

Tapi sekarang senang nak belajar..google jer resepi kat internet..semua ada.


Monday, March 15, 2010

tengok golf sampai hitam...

Itu adalah kerja dua beranak during weekend last 2 weeks. Sanggup redah panas terik ke KLGCC nak tengok MMO (Mayban Malaysia Open). Kebetulan daddynya dapat 2 tiket so angkut Umair sekali. Bukan main excited budak kecik tu. Umair yang dah gelap jadi makin gelap..hiks..

While Nayli teman mommynya yg kena jadi drebar dat day. Lepas drop them Nayli and I pergi my opis yg dah tak jauh dari situ. Sempatlah me clearkan yang mana patut kat opis tu. Nasib baik Nayli ada temankan kalau sorang2 tak de lah me pergi..sunyi woo pastu mulalah fikir macam2. Nayli layan u-tube dan dia buat macam opis sendiri :)

bye daddy, bye umair..have fun!

dapat ambik gambar dgn bag golf pun jadi lor..:)


ishh..anok sapo lah ni? hitamnya.. happy dapat bola golf as a souvenir

took pic with Colette Wong..sape2 suka layan sport channel mesti kenal dia..me pun tahu lepas diberitahu hubby :)

lepas ambik dua beranak tu we off pergi makan ke Sambal Hijau Sg Penchala..perut dah berkeroncong!

see.. umair buat muka bila kakak nak snap pic dia..saja cari gaduh la tu..

nayli, self-taken-pic

Thursday, March 11, 2010

Untitled Entry…

Ohh I miss to write here. Infact ada banyak nak bercerita tapi due to time constraint..tak sempat deh!!
In person, I am not that talkative type (tapi kalau kena gaya akan jadi sangat talkative :-p ) so kalau bab2 nak bercerita or meluahkan perasaan ..ececeh..I prefer in writing. Sometimes I go round, round the bush..meleret-leret hiks!.

Back to the track plis, lately my schedule agak kepadatan. Dalam kepala so many things..mixed up.
Work-wise, this year I kena go outstation. Coming soon in April.
Dang! When I receive that news..pretend to be cool sebab dah tulis dalam career objectives/aspiration.. one of them ‘ready to adapt changes’ haa..tu changes laa. Kata ever readykan. Padahal in my mind terus melilau ingat my kids. I will miss them. Teruk kan..belum apa2 muka nayli and umair dah bersilih ganti dlm kotak fikiranku.

Actually bukan lama pun kena pi outstation..seminggu jer BUT for me lama tuh. Homesick ok.
My experience past 3 years kot..I kena pergi kerja ke Kota Singa..masa tuh berat hati nak tinggal Umair yang still kecil dan masih menyusu badan. Kalau boleh nak merayu kat boss boleh tak saya nak mintak excuse..eheh.
Masa outstation tu I kena bengkak susu…gosh! Ibu-ibu mesti tahu macamana sengsaranya bengkak susu. Rasa macam nak demam. Uhhh sakit dan very uncomfortable.

Balik-balik jer terus give big hugs to kids and Umair terus melekat macam gam ngan mommynya. Maklumlah tak pernah separate lama. Kesian dia.

Now syukur they grew up and wiser. So I dah inform them in advance that mommy will be away soon. Nayli said: Mommy berapa hari kitaorang kena jadi anak mak? (mak is their babysitter) I told: Tak lama seminggu jer..
Thank God I ada caring babysitter and anytime I boleh rely on her. Alhamdulillah.

Me myself yang risau lelebih..belum kena tinggal anak2 dan suami sebulan ke dua bulan. If that happen.. *nanges*
Dah ‘berbakul’ pesanan I tinggalkan utk husband, cuma I tak put in writing jer..hiks. But yesterday, my husband told me that he has to go outstation as well that time.
Alahai..kesian kiddos. Nak buat camane tuntutan kerja.
This weekend, InsyaAllah we will go to Teluk Rubiah. So I will take this opportunity to spend precious time with them.

My calendar berderet lists. Tak boleh lah..sekarang semua I kena mark in calendar kalau tak lupo. Nak tengok list tu?.. secara kasarnya macam kat bawah ni…

• 13 – 14 Mac – Reunion, Teluk Rubiah. 14 Mac - birthday adik (nak wish kat adik ni..good luck! hari ni ada test lesen kerete and tengok result spm..)
• School holiday – nak ambik coti sehari , rest..plan to bring kids to watch Alice in Wonderland…jommmm!
• Next 2 weeks – renew lesen kete & training anti money laundering
• Segala report-report punya due dates malas nak tulislah..nanti lagi memanjang list ni (actually these reports yg buat my head rasa macam banyak sangat benda ni!)

APRIL & MAY plak…
• Two days before go outstation..ada majlis akad niqah one of my immediate family member..guess who?
• next day birthday umair
• then outstation
• one week later my friend’s wedding reception ceremony kat Cyberview Lodge Resort..tak pernah pergi sini so harus menghadirkan diri :)
• the following weekend husband punya office punya family day
• 2 days later birthday nayli,
• a few days later yours truly punya birthday :)
• then dental appointment
• following week outstation again

Setakat tu jer dulu..mintak-mintak semuanya akan bejalan lancar sepertimana yang dirancang. InsyaAllah.

cheeky umair and princess wannabe, nayli

Thursday, March 4, 2010

h.e.c.t.i.c

Fuhhh!...after spending a few hectic days.
Penatnya..tapi tadi (balik kerja) masuk jer kereta hati berbunga-bunga bila nampak GLAM terbaru. Hilang penat...ngeee..

Dua hari lepas I casually cakap kat my husband 'kalau nampak glam latest tolong beli yek!'

Sekali hari ni dah ada..wow sukanya.
Turn Fazura pulak menghiasi kulit wajah glam. Dalam kereta terus belek2 tengok gambar dulu..baca in detail later lah. :)

Penat mata mengadap kerja seharian terus hilang dapat cuci mata tengok colourful things dlm fave mag ni..

Actually si dia pun suka belek2 my mag jugak...
Thanks yang! next month tolong beli lagi ok.


get your copy..hurry..

Monday, March 1, 2010

Monday blues ke?

Salam..

Pejam celik-pejam celik dah masuk third month of the year i.e. first day of the last month of first quarter 2010. Haa..berbelit-belit (to stimulate brain pagi2 neh) or senang cerita dah masuk 1hb Mac doh. Bulan baru, minggu baru.

Kenapa cepat sungguh rasa masa berlalu. Petanda dan peringatan diri akan makin berusia, matang, anak makin membesar..blah..blah..
Hari ini jugak I have to do a new task..to take over a new portfolio (bukan I naik pangkat ok...)
Yes..I’m talking about office work ni..which won’t end foreva. But Alhamdulillah I tetap bersyukur padaNya, dengan memberi I rezekiNya melalui kerjaya ini. Alhamdulillah.

Ada orang tengah tunggu bonus? Ada yang dah dapat pun kan. Rezeki masing2..
My office belum mengisytiharkan bonus lagi..ada ke tak..entahlah.

How was your weekend darl? Hope it was great. Sape tak suka weekendkan tambah pulak last weekend 3 hari sempena cuti Maulidur Rasul. Weekend dapat duduk rumah pun dah seronok..bermalas-malasan kat kerusi mengadap tv…eheh.. (me la tu)

My weekend, I went to Ikea on Saturday. Shopping lite-lite sajork.
Then on Sunday, petang baru keluar. Ke IOI mall, the nearest mall from my house..kalau ke situ my kids mesti naik merry go round, itu memang wajib. Silap haribulan dorang nak 2 rounds. Kalau naik benda alah ni mesti dengan daddynya sebab mommynya bisa pusing kepala bila naik. Haha very the jakun one.

Lepas tu we all pergi lepak kedai mamak..pelita. Nayli pekena tosai. Her favorite tu..tak suka dia makan pakai sudu bagai. Nak pakai tangan jugak..sekali cicah kuah kari sampai habis lima-lima jari. Siap hirup kari macam hirup sup…heee..

While Umair pulak orang sibuk makan dia tidur. Masa tu pukul 6 petang..biasalah awal2 tak nak tidur. Dah tak tahan mengantuk sangat lah tuh..



Sekian my bebelan utk hari ni :)