Monday, February 28, 2011

Gambateh Umair!



eja his name in full version belum pandai lagi...


Last 2 or 3 weeks punya entry, Umair tak pandai lagi eja nama dia…tapi sekarang ni dah pandai.
Boleh lah kan…after 2 months sekolah tadika :)

Last Friday punya cerita, dia nak prove kan dia dah pandai baca Peter and Jane (version 1a)..suruh jugak I dengar dia baca. Kalau dengar sebijik macam orang dah pandai membaca..huhu actually dia menghafal but at the same time dia recognize lah semua words tu. Nayli dulu pun camtu jugak..start from menghafal pastu boleh mengeja dan baca. Tadika ni approahnya gitu..lain sekolah lain method yang diguna pakai. Never mind lah..asalkan kids dapat early exposure kan.
I ada videokan moments dia baca buku tu..tengok lah nanti kalau berkesempatan upload kat sini. Tapi a bit too long video tu sebab nak tunggu dia habiskan satu buku. Dia pun tergelak bila tengok balik video tu..
Bila besar-besar esok boleh dia tengok balik.

I rasa Umair ni enjoy pergi tadika..hari-hari sure ada jer cerita pasal sekolah. Kita yang dengar ni pun buat2 teruja jugak heh…seronok melayan. Kalau bab kaler-mengaler ni dia paling suka..kerja dia pun nampak sangat neat (for his age)

Thursday, February 24, 2011

cincin besi jadi lah...







Falling in love with stainless steel ring. Last year I remember pernah ternampak sorang sales assistant kat mana dah lupa.. :) ..tengok dia pakai ring yang simple, yet nice. I dengan tak segan cakap..'cantik cincin awak’..then SA tu cakap ‘owh ni kak, saya beli kat Giordano accessories jer’. ‘Stainless steel kak. Ada sepasang dengan husband saya.’ (yes, she’s friendly sangat)

Recently I bought one for myself. Then I melaram lah depan hubby..dia cakap cantik cincin (itu jer pun selalu dia komen). Makasih!

I pun tayang kat my adik, then dia kata membazir jer beli. Haip!! fashion mar...
Nak beli diamond bling-bling, the price that matter to me unless you nak belanja me lah huhuh. Lagi pong besi ni senang nak jaga dan maintain. It’s resistant to scratching, corrosion, rust, and tarnish. Nak cuci pun pakai warm water and dish detergent jer. Haha.. got it adik ku?

Actually banyak kat booth2 yang jual cincin macam ni…pilih jer nak ada brand, tak de brand..murah or mahal. I suka tengok-tengok tapi kalau jumpa yang betul2 outstanding at reasonable price boleh lah consider dok. Kat butik giordano memang cantik2. So far yang I tahu butik Giordano kat Subang Parade.

Bila fikir barang2 kemas ni sangat lah upset sebab my barang kemas sampai sekarang tak jumpa. I totally forget where did I put during pindah randah the other day. Tak de rezeki lagi kot. Sedih sangat.
That’s why sekarang I told my mom nak beli yang murah-murah jer pakai. Kalau jumpa rasa macam nak buat doa kesyukuran. Always look at the bright side..ada rezeki tak ke mana kan.

Friday, February 18, 2011

main air

A belated entry.










Bawak kiddos mandi manda kat the club @ bukit utama. Kalau nak ke sini landmark yang paling senang is houz depot damansara. Just further up skit jer boleh nampak the entrance. This is our first time ke sini. Selalunya passing by saja. Lupa plak berapa fees kena bayar.. because the hubs yang berurusan dikaunter. I layan budak 2 orang tu yang tak sabar-sabar nak terjun kolam. If I’m not mistaken kena apply card and top-up with some money. Kalau nak beli food kat café pun use that card.

The pool is big dan convenient..sebab tepi kolam tu ada café so mak bapak boleh pantau kids sambil have a cup of coffee. For pool budak2 ada slide and others so that dorang tak lah boring main air. Boleh panjat2, tembak2. Washroom pun bersih. Heh..tu penting.

We all spent setengah hari jugak lah kat situ. Hah! Puas dorang main air..nasib baik sedar diri ajak balik bila semua dah kecut kesejukkan.

Last week pun dorang ni dah bising2 ajak mandi kolam lagi..
Ok we go for a short trip to have mandi kolam session this weekend.

What’s your plan hujung minggu? Have a happy time yall! :)

Friday, February 11, 2011

penat...

This picture is done by Umair. Bila tanya gambar apa ni? Dinosaur..o-ok! ^_^
Eii.. takutnya mommy!

Dia keboringan masa kat umah tok. Sorang2 tak de geng..dgn his cousin, azim pun tak sempat jumpa. End up borrow pen from Ki (grandfather) --> let's do some drawing and coloring. Kalau biarkan mesti habis dakwat pen Ki..nak kaler satu dinosaur ni...hihi.
This boy baru masuk tadika kan..nama sendiri pun tak pandai tulis lagi. Tu dia tulis jadi M.U.I.R. instead of UMAIR.
It's ok dear..slowly but surely - that's the motto for now!

Haa..kepenatan sampai tertidur dia! Look at his red fingers..
by the way..kakak mana masa ni?

Thursday, February 10, 2011

bedak baru...

update pasal bedak nak... :D

Kan hari tu kata bedak dah habis tapi tak sempat nak beli refill. Taraa...finally dah beli. I used the old one sampai ketitisan terakhir. Korek habis...barulah orang kata every penny counts..hiks.
I pakai ni tahan setengah tahun..so congak-congak setahun 2 kali beli lor. I ni jenis 'make-up' sempoi (dengan kata lain ikut mood) that's why kot tahan 6 bulan tu. However I noticed this compact powder tak payah nak tenyeh banyak2 pun dah ok. That's why I loikeee it.

Double happiness I paid this bedak half dengan kupon Isetan yang berjaya I kumpulkan. Then the other half price paid by my other half (ayat berbelit?). So lagi lah seronok kan..Thank you!

see yang lama tu...


old casing with new refill...ok mark date on calendar today pakai bedak baru! haha...
punyalah tak de masa nak 'kemas' bedak ni kat rumah sampai kena bawak ke opis..cuci casing sampai nampak macam baru :)