Thursday, April 29, 2010

Saje je..

|
Dah settle buat lhdn e-filing? Me baru terhegeh-hegeh nak submit hari ni.
Itu pun bukan buat sendiri..nasib baik encik suami yang sudi tolong buatkan. Semalam my kakak ipar buat appointment dgn encik suami mintak tolong dia uruskan on behalf. Baikkan biras ni..encik suami memang seorang yang suka menolong dan disenangi ipar duai..(cececeh..bila lagi nak puji suami sendiri kan!)
Esok due date..biasalah buat last minit baru ada trill.eheh…

Tu aje nak tulis. Mintak diri yer.. :)

Wednesday, April 28, 2010

@Selesa Hillhomes..

Updates on daddy's office family day held @ Selesa Hillhomes, Bukit Tinggi, Bentong, Pahang on last weekend (24th & 25th April 2010)

Yeahhhh! We had a great break. Back with full of goodies and fun.
Thank you! Look forward next year punya family day dan goodies yang best-best lagi..hiks..

Let's cuci mata view the photos

ps: BUT all the photos are in reverse order. Malas nak re-arrange so dimulakan dgn photo on last day... :)



ni dah nak balik..nayli geram tengok bunga-bunga tengah kembang tu..

In front of the hotel..

awat umair pakai sock sampai lutut ? dia enter frame kakak yg tengah posing :)

view of the hotel/resort from pool..

pool

berendam dlm pool..

umair sekarang dah berani skit explore the pool..good, ada improvement!

us..tengah layan tv...sementara tunggu nak tido..

kita minum dulu!

umair yang kepenatan..sampai tak sempat tukar baju..

we are blackies..

sukaneka..bawa bola pingpong dlm sudu..

haa..mana aci daddy tolong...

go umair go!

hahahaha...

leaders for acara bersenam..

pheewitt..


The end... :)

Tuesday, April 27, 2010

Hi…

*
*
Today is my birthday! Syukur Alhamdulillah I am six this year. Next year I will go to sekolah kebangsaan..nervous? Of course…but I don’t want to think about it right now. For time being I want to enjoy my time at kindy first. Another 6-7 months aje. Thereafter mommy says tak boleh main-main sangat dah sebab sekolah kebangsaan lagi banyak homework. Hopefully I can cope it lah.

Since last month I went to mengaji...dulu I don’t want to go because I takut however now I like to go mengaji. Every day about 6pm I go to ustazah’s house nearby mak’s house. Just a walking distance. I go with kakak Elly and kakak Fateha. Sometimes Umair follow me but he likes to buat bising then I told him tak payah ikut. Nanti when Umair 5 years baru boleh mengaji. He’s very playful and a cheeky brother but I love him always.

Talking about my birthday, this year tak celebrate besar2 pun. Today mommy and daddy will buy me a cake and I will call my friends to come to mak's house. They will sing and pray the good things for me. Last night I spoke to Tok Wan and Tok. Both of them wished me happy birthday and doa for me. I am so happy.

This morning, I woke-up early and terus mandi. I know my parents wondering why I'm so happy and rajin to mandi pagi. Kan today my birthday..so kena lah bangun pagi2 dan ceria2. This morning also, my mommy kissed me and doa for me. I love you mommy, love you daddy.

Daddy asked me what present I want for my birthday. I said anything can.. but preferably kasut roda..hehe. That day masa pergi beli birthday present for Umair, I saw a pair of kasut roda in pink color..I wish I can have it as my birthday present. Oh last nite..I pun spoke to ayah long (he is mommy's big brother). He wished me happy birthday too..and he wants to buy me a present. I loikeee...
On coming Saturday, he invited us for makan-makan sempena my birthday, umair's and mommy's. Three in one. Ya..mommy's birthday is around the corner too.

Ok yer..nayli have to go now. Pardon me for my broken English and bahasa rojak ya! Salam. Bye.

For those yang tak kenal nayli..ni haa..nayli yasmin.


tak percaya? tu lah nayli masa baby..sangat tembam :)




nayli now...... :)

Friday, April 23, 2010

Sun block..

my sun block

Is it important to use sunblock every day?

Yes. Sunblock is very important to reduce the risks of developing skin damage which could lead to skin cancer dan macam2 lagi.

Dulu2 masa muda rumaje me tak ambil pot sangat pasal ni..tapi bila umur dah menginjak ke mid twenties mulalah berjinak2 pakai cream yang contain SPF (Sun Protection Factor) 15 ke 25 je. I noticed my skin cepat burn kalau kena panas so sebolehnya try to to stay out of the sun. Agak impossible to stay out of the sun entirely kan so to be safe pakailah sunblock ikut kesesuaian kulit. Jangan ingat kerja kat office tak payah pakai sunblock yer..perlu.

Sejak nak masuk mid-thirties ni, me mula pakai sunblock dgn SPF yang lagi tinggi..i.e. spf 40. Masa first time beli ni, I’ve been told that UVB dan UVA rays (to know this further ..go google yer!) pun ada dalam bilik bawah cahaya lampu. Even masa memasak pun boleh menyebabkab kulit terbakar kena bahang api. So lepas ni nak masak pun kena pakai sunblock! :D

dalam glam edisi april pun ada entry pasal sunblocks..

Ni info for sharing - Always apply sunscreen half an hour before you expose yourself to the sun. Reapply every two to three hours (yang ni me pun baru tahu).

My skin ni nak kata sensitip tak jugak..tp tiap2 bulan sure ada jururawat eh jerawat muncul satu ke dua bijik spashly time-time bendera merah nak berkibar. Pastu tinggalkan jejak kasihnya berminggu2 nak hilang. So nak hilangkan jejak kasih/parut tu me still apply bio-oil. Rasanya this product agak menolong jugak..

Ok ni nak update skit pasal my skin development after 3 months using Clinique. Honestly I suka..tak lah ketara perubahannya tapi my skin kaler lagi sekata dan lebih smooth [tak caya tanya nayli..hikhik..dan daddynya.(opps terlebey suda..)] Yang paling me happy bila my mom yang me jumpa sekali-sekala pun perasan perubahan then dia tanya pakai apa sekarang..
Dalam masa 3 bulan ni my skin and clinique still dlm process mengenal 'hati budi' masing-masing. Masih dlm proses. Macam orang jugak nak serasi pun takes time kan. :D



Have a good weekend, good rest and good time with family. Ciao.

Wednesday, April 21, 2010

barang make-up siti...


Mesti ramai dah serbu watson nak tengok rahsia Datuk Siti kan! Ye lah siti dah reveal rahsia dia dgn keluaran make-up range Simplysiti. Me kebetulan ke watson so sempat jugak tengok2 barang simplysiti ni. Lipstiknya dlm RM30 ++. Lebih kurang price revlon, maybelline.
Kaler lipstik ada jugak yg berkenan..tapi masa tu ada 3-4 orang kakak2 duk mencuba so me tak nak lah berebut..bagi chance kakak2 tu try dulu. ;D
Maybe next time kot me beli..tak lah perlu sangat buat masa ni. (ni time waras berfikir...haha)

Tengok tak iklan simplysiti ni kat telly? nayli cakap "eh! tu kat umah siti!"
Nayli setiap kali pergi rumah my big bro sure suruh daddy lalu depan rumah siti sebab nak tengok siti (if u r lucky lah kalau tak pandang rumahnnya sajo). eheh..
Bila me tengok lagi iklan tu baru perasan Siti buat kat rumah dia. Yang paling perasan kat tangga masa dia nak keluar tu..(part last)..memang betul tu tangga banglo dia. Tergelak sendiri bila nayli lagi perasan! :D

Tuesday, April 20, 2010

tak tahu nak letak tajuk apa..baca jer lah.. :)

Haa!..meh sini meh nak show-off skit (skit jer..jgn mare eh!) my new perfume yg mr. hubby belikan masa trip ke S'pore hari tu. I got 2, he also got 2 so fair and square!


mine..aci kan tunjuk satu je.. ;D

his...


Me first time try icanto by S. Ferragamo. Sweet smell. My hubby plak dia dah lama aim this 212...I cadangkan why not cari jer kat S'pore sebab i've been told by fren yang selalu turun S'pore there is a shop selling perfumes with cheaper price kat Orchard Road. Dont worry semua ori dan ada yg dijual tu in tester pack (some say smell tester pack lg lasting). I noticed the price memang murah dibandingkan kat kaunter. My icanto 100ml seingat I the price is around sgd38 . Duit kita plus minus dlm rm90 jer.

The best part is kedai parfume ni ada branch kat depan hotel yg we all stay tu..ohh sungguh convenient la kan. 2-3 kali jugak lah my husband berulang alik ke kedai ni..hiks..

Hmm..nak tengok tak seliper/kasut bubblegummers nayli yg I cakap tu..one of them kat bawah ni. Simple jer tp nice. Mommynya yg suka lelebih. Serius! bata kat sini tak dok. Tak tahu lah plak kalau kebetulan kedai2 bata yg I masuk tu jer tak de..tak kan kot! Ada ke tak de tak abaikan, yg penting I suka yang ni.. Ada juga yang bagitau bata overseas lagi fashionable dibandingkan dgn yg ada kat sini. Bata itself pun bukan local brand. (Teringat..masa I kecik2 my parents suka belikan me kasut bata sebab tahan lasak katanya..hiks)

Another pasang yg I managed to grab harga 9 dollar je tp size nayli dah habis (hot stuff sbb on sale). Yang ada tu tinggal size besar jer..haha I tak kira nak jugak..besar pun besar lah simpan sampai nayli muat pakai :D



Monday, April 19, 2010

my friend's wedding

Last Saturday, I had a chance to attend my friend's wedding reception kat cyberview lodge resort & spa. This is my first time datang kat sini. Cantik tempat ni...nyaman. Kalau dpt stay overnite here pun best ni eheh..but the room rate surely mahal. eh suka betul berangan.. :)

Ok back to the story, rasanya this is my 3rd time attending chinese wedding ceremony. The bride, (my fren) looks so gorjes like a princess. Happy for her. The bride & groom macam pinang dibelah dua. Congrats!!!

We (me and bride) actually used to work under one team masa kat previous office. Then dia berhijrah ke Singapore. Ever since she ke sana adalah sekali dua jumpa time dia balik KL. Most of the time contact via email saja. Kat majlis ni sangat meriah sebab jumpa balik ex-colleagues/ex-boses. Wow happening! Rasa macam majlis re-union pun ada. Ramai jugak dah berhijrah ke office baru dan ada lagi yg masih setia dgn office lama. Lets view photo.



each and every guest diberi pilihan photo-photo pengantin baru as a gift..
I pilih ni sebab it looks so natural dan bersahaja..



ni pun buah tangah dari pengantin, candle wangi. Makanan pun sedap :)

me and one of ex-colleague (huhu..my face looks so chubby!)

me and hubs (muka sama2 dah chubby..ops!)


kawan2

real roses for nayli

Congratulation once again to mich and this is a quote for us to ponder :)


"marriage is more than sharing a life together; it's building up a life together" (deep meaning!)

Wednesday, April 14, 2010

new fringe...new look..

**still story on last sunday**

Lepas makan-makan, pergi gunting rambut kakak. Tak biasa langsung dgn saloon kat subang parade. Melilau mata cari saloon. Malas nak pusing2 so the first saloon yang me nampak terus masuk. Ok lah setakat nak gunting rambut nayli kan :)
Her hair dah panjang sangat kat depan tu dah masuk mata. Biasa me gunting fringe dia sendiri aje tapi kali ni malas pulak. (sila blame hormon 'm'..ahaks..)

Sometimes dia yang tak nak buat fringe sebab nak selak rambut ke tepi jer (konon mcam orang2 besar)...tapi me rimas tengok! Maybe for nayli with fringe ni looks like a typical girlkan..tp for me sangat cute tengok girl yg ada fringe. From kecik rambut dia tak pernah cut short. Pernah layered sikit sekali masa dia 3 tahun kot. Rambut tebal sangat.

So this time, mula2 nayli cakap nak gunting pendek sampai bahu like her frined kat kindy tapi daddy tak bagi..daddy lebih suka kalau buat layered. Tapi Nayli tak nak, dia kata tak sesuai (haa..kan I kata dia ni dah macam orang besar! :D)
Finally just potong straight je skit kat belakang tu..lupa plak nak snap gambar dia dgn new fringe...

macam2 pesen..ni she asked me to snap her pic..


ps: hmmm.. dah lama tak memanjakan diri cuci2 rambut kat saloon.. jomm! :D


Tuesday, April 13, 2010

meraikan si kecik...

Balik out station (tak kiralah outstation sorang or ngan family dan anak2)...biasalah kena cuci baju yang membukit. Penat sebenarnya. Tapi sebab dah janji dengan Umair nak buy something sempena his birthday last week so penat2 pun keluar sekejap to make him happy.

Pergi toys r us kat subang parade aje. Umair pilih toy pistol dengan scooter. Whatever lah Umair as long as it's within mommy's budget ok :)
At first daddy terfikir nak cari present kat Singapore tapi memandangkan leceh nak bawak balik so tak apalah, bawak Umair pilih sendiri kat sini.

Lepas dapat hadiah, daddy belanja we all makan. Nayli hari ni sangat baik, awal2 cakap she doesn't want to buy any toys sebab katanya dia dah besar. Iyo la tu...or may be tunggu to get a big ones for her birthday tak lama lagi...eheh..
Ni turn Umair nanti turn kakak pulak ok.
(selalunya turn kakak akan jadi turn umair jugak..hiks)

boy dah empat tawun..

with new toys

kakak nayli going to be six soon...



Sunday, April 11, 2010

rindu...


Yepp!! me rindu banget dgn my kids. 6 days away was too long for me yang jarang2 or more correctly tak pernah leave them for that long. Masuk hari ke-3 asyik remember them pastu emo plak tu huhuhu...phone bill surely melambung this month.

On Thusday I was happy, because my hubby came. At least me boleh dengar cerita pasal anak2 dan ada teman bersembang kat bilik. 3 malam sebelum tu me tido dengan tv terpasang..hehe very bad huh! kalau off tv me rasa sunyi then me akan terfikir benda bukan2 so biar jer lah tv on sampai pagi...hiks..

Actually during this trip I have no much time to go jalan2. But when my hubby was there I sempat ke Orchard Road. Tu pun night time. We also sempat ke Hard Rock Cafe kat Orchard Road. I stayed at hotel located di tengah2 town and nearby MRT station. The nearest mall is Raffles City so sempat jugak ke sana. Next time kalau pergi Singapore, InsyaAllah rasanya dah tahu nak jalan2 and use MRT..
Oh, that nite ke Orchard Road pun we all use MRT..very easy dan sangat convenient. Yang penting murah.

On Friday, I have to attend a training whilst my husband out expoloring S'pore by himself. We all tak lah shopping sakan sebab harga quite expensive but a lot of things also yang I found cheaper than KL.
Guys, if you want to buy those high-end-hangbags, the design is more advanced and I was told can get better price here as compared to KL. Husband bought berbotol2 perfumes termasuk yg kawan2 kirim.
Me dapat sepasang sandal Charles & Keith. Ya, kat sini you will see so many C&K outlets (knowing this brand established kat S'pore kan) and found the design pun lebih cantik2. Even kasut Bata pun fashion cantik2 jugak. I bought 3 pasang kasut bubblegammers utk Nayli yang I rasa tak ada kat KL. Mungkin akan ada tapi lambat sikit kot sampai sini.
For your info, tourist yang shoppin' in S'pore can get tax rebate. Boleh claim masa nak balik kat airport.

My friend said kalau ada masa can go to Mustaffa but tak sempat lah. Mustaffa is a place yang jual macam2 dan open 24 hours. My husband's friend yang wifenya Singaporean cakap dia pernah beli washing machine pukul 3 pagi kat kedai ni...hihi. Anything can get here and the price is cheaper. Maybe next time boleh pergi. Me also sempat ke Arab Street..suka ke sini sebab so many tempat makan dan yang famous amos is murtabak. Thumbs up!!

InsyaAllah next time boleh consider datang lagi dengan anak2 melawat Singapore. Perhaps bawak dorang ke safari nite zoo yg my friend cakap sangat best dan mungkin boleh ke universal studio. (tak payah ke hollywood dah... :D)

My flight back to KL on Saturday evening. Me and my boss naik Mas (kan biz trip), my hubby and his friend terbang dgn Airasia. So time slighly different. I touched down KL dulu then take cab balik. Dah tak sabar2 nak jumpa kids...sampai jer rumah letak barang terus keluar to fetch dorang from rumah babysitter. My husband dekat pukul 10pm baru sampai. Alhamdulillah semua selamat. Happy dapat peluk, kiss nayli and umair!!! mishhh you!!!

jom tengok gambar...


ni kat hotel lobby

in front of HRC

muka berminyak2..sanggup jalan kaki dari mrt station ke hard rock cafe huhuh...


muka happy sebab dah nak balik..yeay!!!!!

another happy face

sempat grab this penyangkut handbag...cheaper

ps: Bangkok dah isytihar darurat...menakutkan!

Wednesday, April 7, 2010

Just Married

Just to wish Selamat Pengantin Baru to my brother-in-law yang beru jer melangsungkan pernikahan last Saturday.
Semoga berbahagia selalu...Selamat melayari bahtera perkahwinan.

Let see some pic during the event. Thanks to sis are for the picture. Mana gambar pengantin? Pengantin malu-malu. Actually dah upload tadi tp went missing. Tu tandanya pengantin malu. Ok tak per layan gambar kitaorang je orait.. :)


Yang baju hijau tu kakak pengantin. Tengok gelagat Umair and Azim yg pantang jumpa... :)

me, mil, makcik and cousin sistas

cheese......tengah tunggu pengantin tukar baju
Happy sebab boleh jumpa sanak saudara walaupun hari panas terik tp semuanya tumpang gembira. Turn sape plak naik pelamin lepas ni??? Tunggu.... ;-)