Friday, June 12, 2009

saya belajar masak nasi minyak...

During last weekend, my mother in law was at my home before she go back to KT on Sunday.

My hubby take the opportunity asked her mom to cook nasik minyak sebab dia dah lama mengidam nasik minyak mak dia…opps!.
Nak manja2 ngan mak dia..kasik chance lah hehe kan d!

I pun belajar lah. Kalau disuruh masak nasik minyak lepas ni, rasa dah boleh kot. By referring the recipe of course-lah. ;) Actually tak susah sangat pong!

1) Nasi minyak

*Bawang besar - 1-2 ketul (hiris)
*Kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, bunga lawang
*Minyak sapi – ¾ tin
Halia – 3-4 ketul sebesar ibu jari (ketuk)
Serai – sebatang (ketuk)
Susu cair – ½ cwn
Garam – secukup rasa
Air – agak2 (sukatan mcm masak nasi)
Beras basmathi kalau tak de beras biasa pun ok. – 4 pots
Yg tanda (*) tu ditumis. Lepas naik bau tu boleh lah di campak segala bahan2 lain tu last sekali bila dah menggelegak skit, masukkan beras. Proses masak macam masak nasi biasa wokeh!!

2) Lauk nasi minyak


**Buah pelaga, cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
**Halia – sebesar ibu jari (kisar)
**Bawang putih – 2 ulas (kisar)
**Bawang merah (size besar) – 2-3 biji (kisar)
**Rempah nasi minyak – 1 sudu besar
**Bawang goreng – 1 cawan
**Cili sos – 2 sudu besar
Cili boh – 1 sudu
Gula Melaka (kalau tak de guna gula biasa pun no hal) – agak2 sebesar syiling 50 sen – haha.. aci lah yek!
Minyak masak – agak2 for menumis
Minyak sapi – ¼ tin
Susu cair – agak2
Ayam – setengah ekor

Step 1: -
yang tanda (**) tu digaul semua sekali dgn ayam. Option: nak perap sekejap or tak nak perap up to you.

Step 2:
-
i) Tumis – minyak sapi + minyak masak + cili boh
ii) Masukkan semuaayam yg telah digaul dgn bahan2 tadi
iii) Utk kuah, masukkan air dan susu cair
iv) Biar ayam empuk
v) As for me, I like kuah pekat2 skit so biar dia kering (agak2)

3) Acar timun


Makan nasi minyak best kalau ada acar, tak kira lah acar timun ke..acar nenas ke..

Bahan2:

Timun, carrot, cili (Potong)
Bawang merah size besar (haha bawang besar la tuh) – Sebiji (hiris)
halia sikit, bawang putih seulas (kasi chop halus2)
Cuka, garam dan gula
Campur semua and adjust to your taste lah ok!

Last sekali, kena ada sambal belacan. Kalau tak, tak complete dan tak de umpph!
U all mesti tau camane nak buat sambal belacan kan.

Tapi yg my MIL buat ni yg paling simple yet nice.

Cili sos + cili boh + garam + gula (again adjust it to your tastes)

Hopefully u all faham acara cara2 masak nasi minyak ni hokay! Instruction agak kelam kabut. Terms yg digunakan sesuka hati saya hiks!


Jeng jeng jeng!..this is nasi minyak hasil resepi turun temurun..



jemput, jemput makan...

4 comments:

Dee said...

xyah tgu mkn nasi myk org kawinlah ye..wui..sedapnyer..

Mrs Taj said...

smpi la skang klu nk wat kuah nasi minyak tu mesti calling2 mok...tak prnh nk simpan resepi..teruk kn?!! hehehe

* sbnrnya sj je nk manje2 ngn mok..bila lagik! isk...

nazkha said...

nk kawen nanti bole la panggil tolong masah..huhuhu

a-as said...

dee: hehe a'ah bila nak makan masak jer..try ler senang dan simple ;)

mrs taj: dah simpan kat sini, so after this refer kat sini pun boley ;)

nazkha: bila nak kawen..cepat2. boleh masak tp baru khatam belajar utk 5 org makan. utk makan beratus2 orang tu belum khatam..hehe