Monday, July 5, 2010

jadi ibu anak tiga sekejap...

on weekend I kena jadi babysitter to my niece si allysha sebab bibiknya cuti dan mak ayahnya kena kerja. Tengahari dia dihantar oleh her father (my big bro) to my house. At first 2-3 hour semuanya seems good and under control. Dia ni memang boleh tahan lasak... Buat susu suruh tido tapi tak tido jugak..oh my..dalam hati kalau i ada anak tiga, gini lah kot..penat melayan 3 kerenah.

Petang bring them out to taman kat cyberjaya. Mula tu ingat nak lepas dorang ni mandi kolam tapi memandangkan kelasakan allysha forget it. Worry tak terlayan pulak nanti. Itupun masa kat taman dia berlari sampai jatuh..luka lutut. Isshh! now I know it's not easy to babysit anak orang. I meant kena betul2 jaga sebab tu our responsiblity and under our custodykan.

Ok balik rumah mandi tiga-tiga...havoc dalam bilik air! Bagi makan..senang cerita I suapkan semua bagi makan kenyang2. Kalau makan sendiri banyak main daripada makan. Told my husband, kalau anak kita 3 kecik-kecik macam ni...sure i quit kerja jaga anak. :)

Sleeping time plak satu hal...(yes, allysha overnite at my house) susahnya budak bertuah allysha nak tido sampai I kena offkan semua lampu...huh. Nayli and Umair dah selamat tapi dia sorang lagi belum tido. Ingatkan penat berlari sana sini siang hari dan tak tido petang, malam akan 'pengsan' awal...tak jugak!!! At last pukul 10 lebih baru tido..I pun start meng-laundry/kemas rumah skit then rehat. Penat deh!
this half japanese girl baru 3 tahun lebih tapi badan lebih besar macam budak 5 tahun...

cousin sista, kakak nayli



Next weekend insyAllah akan ke perak ada kenduri kawin. Thereafter I bet my weekend will be busy as bees bzbzzzz. I have to settle this 'projek kacang putih' (projek yg tak de kena mengena dengan makanan...hiks) before fasting month. I can foresee that I have to do a looooot of things, perhaps i shud start with a proper list. Hopefully semuanya berjalan lancar. InsyaAllah. ..InsyaAllah.

3 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

keh keh keh ...gitu la kan, kalo jage anak org....tak same cam anak kite.....nak marah pun takleh lebih2.....si allysha ni sebijik perangai cam mija, penat camne pun, kul 10 keatas baru nak tdo..penat aku suh tdo huhuhu

wah migu depan pi perak yeak...syok tu ....dpt jengjalan....nayli ngna umair sure seronok dpt jalan2...

Dee said...

kul 10 dh tidur ok lg sis..kalo anak dee si fifi..kul 2 pg pun lum tentu tidur lagi..hehehe..

nairaariaa said...

lasak gak allysha tu...apew2 pom kedua2 mmg cute...he..nampak cam nayli tu adek je..haha