Thursday, July 2, 2009

Another story in Trg...

During my time in Terengganu I sempat pergi makan sotong celup tepung kat tepi pantai Rhu Sepuluh. For those yang tak biasa dengan Terengganu, this place is in daerah Setiu.
Takes about 20 minutes drive from my house. A few kedai yg jual seafoods celup tepung ni scattered kat tepi pantai so tinggal pilih jer mana nak singgah. Ada ikan celup tepung, udang, keropok lekor goreng, pisang goreng, ubi keledek goreng. Ohh heaven.. Semua nak makan...and for your information, semua yg I mentioned tu makan cicah air lada (sos cili)

My kampung tak jauh dari Merang i.e. jetty to Redang Island. While my husband’s place pulak dekat dengan jetty to Kapas Island. His house also near to pantai. Best!!

I pun makan lempeng nyior (coconut pancake). Alhamdulillah dah lama betul nak makan at last jumpa. Nak buat lempeng ni kena guna kelapa yang tak tua dan yang tak muda. So that’s why tak banyak orang jual sebab susah dapatkan kelapa camtu. That’s I‘ve been told laa..
Kalau you all nak try, warong tu located kat Kg. Ladang just beside the Primula Beach Hotel.

I pun sempat makan nasik ayam dan rojak. I know kat KL pun banyak tp yang ni I mean nasik ayam kat kedai ni special skit for me. Ada sentimental value gitu..arwah my dad selalu bawak kitaorang makan kat situ. Bila lalu or singgah kedai ni I always remember arwah ayah (Al-Fatihah).
I still remember, masa I pregnantkan Nayli dulu I mengidam nak makan rojak from this kedai..hhaha. Nasik baik dapat. Owh lupa kedai tu dekat Batu Buruk, naman kedai tu Nurul Iman.

Kalau boleh nak extend lagi cuti tp ngakk boleh..tak pe Insyallah balik raya pulak nanti.

Here some of the pictures for view...

Sampai Marang you all akan disambut oleh this giant sotong hehe..welcome to Terengganu

Lempeng nyior...thumbs up!

scenery kat pantai bahagian kedua..haha tak puas2 main air.

acara membakar sotong leads by my hubby hiks..habislah kolestrol naik..
rugi tak makan fresh sotong ni

This is sotong, udang and ikan celup tepung..yummy!

Lastly me and nayli..cheers!

1 comment:

nazkha said...

Sedapnya lempeng tuh..ermm.