Wednesday, August 10, 2011

Hari pertama puasa..


Catatan hari pertama puasa. Kita flashback ok. Yours truly masak ikan singgang, goreng ikan garing2 dan masak sayur campur. Plus budu dan tempoyak sebab hubby teringin nak makan. Huh..first day kan..penat lebih skit..berbuka pun makan terlebih skit. Lepas tu menyesal yang amat!
Dah..second day tune puasa makin ok. So kurangkan makan heavy2..hubby beli 1-2 lauk kat his office. Then balik rumah masak nasik plus sayur saja. Rasanya camtu better kot. Tak rushing sebab sampai rumah quite late.

Now dah masuk second week, our Ramadhan routine is getting better. Terawih pun buat kat rumah saja. My husband ada la jugak pergi terawih kat surau. Kalau I pergi sapa nak jaga budak 2 orang tu? Tak per lah..for time being buat yang termampu kat rumah saja.

Nayli so far puasa setengah hari. Dia tu dah la kecik..kesian tengok tak tahan lapar. It’s ok kakak start setengah hari dulu. Itu pun daddy dia bagi 2 hinggit kalau puasa setengah hari. Kalau penuh janji 5 hinggit.
So far dia collect 2 hinggit je lah sebb tak pernah puasa penuh lagi. Budak kecik sorang lagi tu..balik tadika je mintak susu cepat-cepat. Hih budak bertuah sorang tu..havoc betul.

Time buka puasa, nayli makan nasi sekali. Berselera dia makan sebab tengahari makan apa yang ada saja. Sometime babysitter masakkan nasi. Balik sekolah harus lapar..pastu petang sekolah agama pulak sampai 5.30pm. Sekolah petang kadang tu ustazah benarkan take nap sekejap kalau tengok murid-murid ngantuk. Tergelak i dengar dia cerita..sampai kaki dan tangan kakak kena semut-semut. Agaknya tidur kepala atas meja kot.. hehe..
‘Mommy, semut-semut tu datang dari mana?’ Hah jawab jangan tak jawab...heh.

gigi depan tak tumbuh lagi...

Raya kali ni tak best skit sebab my bonda will not around. Dia beraya diperantauan. Seronoklah my brother kat aussie sana sebab bonda boleh beraya dengan dia tahun ni. Kitaorang adik badik sini sedih la jugak..so masing2 raya dengan family masing2 saja. Of course I balik jugak my kampong coz still have to visit makcik, sedara mara and my adik bongsu. Tengok la macamana nanti..tak plan properly lagi. But InsyaAllah by 25th Aug I dah start cuti.

It’s ok bonda..we can take care ourselves. You have a splendid time beraya di sana. missing you!

see umair

my brother and bonda


babai tokwan...




1 comment:

*ayu the sun* said...

its ok..
yg penting nayli mencuba..
:)