Tuesday, May 5, 2009

My trip to Jakarta & Bandung

Dear all..assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah kita jumpa lagi di sini.
Last week I was away for a family trip to Jakarta and Bandung. That was my first time menjejak kaki ke bumi Indonesia. I went there only with hubby and my 2 kids. Gamble saja.

Syukur my brother in law kerap ke sana so he helps a lot. In fact a few days prior our trip he went there too..so he has booked hotel and supir for us.
Besides that me also banyak bertanya experience from friends yang pernah ke sana dan cari info in internet.

Well.. berjalan dengan 2 budak kecil ni kena prepare mentally and physically. Jangan tak tahu we brought 2 strollers so ke mana2 memang tak tinggal stroller tu. For me more convenient rather than nak kena dukung bila dorang get tired or sleep. Me awal2 surrender kalau nak kena dukung! (Last year went to Langkawi pun same, kelek stroller jugak)

Most bloggers dah banyak cerita about Bandung dan Jakarta. But from point of experience, maybe different so I would like to share mine here especially bercuti with little ones.

Like I said, holiday with kids kena buat preparation lebih skit. Since my kids still lagi minum susu, so I pack kan susu dalam plastic kecik ikut sukatan siap2, to save space actually. Then makanan diaorang pun kena bawak like biscuits, cheese or anything that your kids like to eat (just incase dorang lapar). One more jangan lupa bawak minyak angin, plaster. Tu semua useful kalau ada emergency case. Budak2 ni kan very unpredictable.

For those yang bujang sure kata sangat leceh kan! Habis tu camno? Mak nak jalan anak pun nak kena bawak gak. ;-)

My opinion, kalau nak pergi shopping there, tak berapa sesuai bawak budak2. I told hubby our next trip to Bandung only the two of us. Ehehh..

Ok sambung..we all tak bawak baju banyak sebab kat sana nanti beli boleh pakai je terus. Haa..jangan lupa yer bawak spare bag. Time pergi we all just bawak 1 luggage & masing2 me and hubby carry bag pack. Senang mar..

Me also prepared ‘currency converter in excel’. Got this tip from kawan2 blog jugak. Very easy as a quick reference sampai lunyai lah kertas tu..(Advisable to print a few copies, kalau koyak can be replaced)

I jotted down all the information gathered from friends and internet i.e. favorite shops for shopping, tempat makan, hotel and etc. Disebabkan first time nak ke sana so kenalah buat homework sikit and itinerary bagai. At least kita tahu what we gonna do there…all must be planned properly.

Our flight was KL to Jakarta. Balik also from Jakarta. Can’t remember why balik tak ambik from Bandung maybe sold out kot (sebab tiket bought last year lagi..)

Sorry this entry long-winded skit so kalau boring nak baca tak payah baca ok..ehehe.

Day 1 – 29/04

Reached Jakarta about 11-ish (time sana). Pak supir was there waiting to get us to Bandung which the journey takes about 2 hours. We all ambik kesempatan tidur dalam van dulu..coz nanti sampai Bandung terus boleh pergi jalan2. Pasal solat jangan risau, banyak musolla disediakan. Untuk hari tu we all sempat cover jalan dago and rumah mode.

Then check-in @ hotel Ardelia (a small hotel but very clean and good service).
Dinner time we had seafood, tapi lupalah nama kedai tu..photo pun lupa nak snap. After that sempat singgah F.O lagi..this time Heritage. Kat sana most kedai tutup quite early. Lepas tu terus balik hotel, have a rest and look forward to kick-start a fresh day tomorrow.

Day 2 – 30/04

We all keluar about 9 o’clock (time sana lambat 1 jam so time kita about 10 o’clock). We headed to Pasar Baru. Kat sana sempat beli kain pasang which is consider quite cheap. I bought 2 pasang baju raya. My hubby pulak sempat buat tempahan baju kerja. Kat sana dorang sediakan express service untuk jahit baju, seluar etc. Kat pasar ni macam2 ada but me tak cover semua pun..kalau korang pernah pergi pasar payang kat Terengganu, pasar baru ni lebih kurang macam tu lah..tapi ada 5/6 tingkat (if am not mistaken)

After Pasar Baru, we had Sundanese lunch at Dapurku. Tempatnya nyaman dengan alunan muzik klasik Indonesia dan foods was good. Sebab lapar pun iye jugak huhuh…
Then we covered a few factory outlets lagi sampai capek. Malamnya we had dinner @ Sembara, makanan sunda lagi tapi lauk try yang lain pulak. Not bad jugak.

Lastly before balik hotel we all singgah butik special untuk budak2. Nama outlet tu Anak Kecil located tak jauh dari Heritage. Lupa nama jalan apa…;D
Lepas tu balik hotel. Packing because tomorrow dah nak check-out.
Noticed yang dapat banyak barang budak 2 orang tu la...mana portion mommy & daddy ni??? Tak aci..huhuu

Day 3 – 01/05

Bangun pagi dengan penuh bersemangat sebab hari ini harijadi saya…

Back to the story, 9am terus check-out. Terus ke Pasar Baru to collect tempahan baju. Before that we dropped by kat kedai jual kopi. It’s a very old shop located nearby pasar baru tapi according to pak supir kedai tu memang famous kopinya. I have been told that lagi lama usia kopi tu lagi mahal harganya. Ada yang disimpan since 15 years ago.

Our first time trip to bandung mostly covered factory outlets saja, we all memang tak sempat pun pergi Tangkuban Perahu semua tu.. Photo pun ambik ala-ala saje..faham je lah kalau jalan dengan bebudak. Ada aje kerenah dorang kena layan.
Ok lepas ni mommy and daddy aje pergi.. ;D

Last but not least before heading to Jakarta we all singgah Kartika Sari tempat jual kuih-muih.
2 jam perjalan balik ke Jakarta anak2 semua tidur termasuk maknya hehe..
Sampai sana we all terus check-in and rest saja. Kid is kid..pantang nampak pool mesti nak mandi. I just spent time layan dorang kat kolam renang.

Day 4 – 02/05

In Jakarta, not much story coz we all just went to Mangga Dua and Pasar nearby our hotel but due to lack of time so tak fun sangat rushing here and there.

On another note, I still prefer shopping in Bandung compared to Jakarta. Jakarta sesak/macet dan panas. This is my personal view.

By 12 noon we all depart to airport. Our flight delayed for a half hour so @4pm we all terbang balik ke Malaysia. Babai Jakarta.

That’s was a brief story/experience in Bandung & Jakarta. Insyallah ada rezeki dan kesempatan boleh pergi lagi next time..

Yuk tengok photo kenangan di bandung and jakarta yuk!...

These photos right before departure @ LCCT. Thanks to Mrs. Taj yang sudi hantar dan ambik kitaorang ke/dari airport.





Currency converter notes yang dah lunyai. Very useful.


ku ingin terbang tinggi di awan..dlm flight ke jakarta.


We stay here @ Bandung..


p/s: more photos to come in next entry ok..

11 comments:

sity said...

happy belated besday!!!

cHaDacHaDa said...

nnt i nak mintak tips from u eh?
hehehe~~

Lila said...

Happy Belated Birthday Dear!

Seronoknya gi holiday.... especially ngan family. I tak pernah ke Bandung :( Tapi jakarta ye. Itupun pergi conference so tak sempat nak shopping2. Tapi Mangga2 sempatlah sampai :). nanti kalau ada rezeki ke bandung, I roger u minta tips...k. (Tapi macam bertahun2 lagi jer...my Hubby tak suka ke Indon...tsktsk...I kena pujuk dia pelan2)

P/S: I taknak susahkan u ttg banana cover tu. Mana tahu, tu nanti jadi penyebab kita berjumpa. mana tahukan? Hehe....

xoxo- Lila

a-as said...
This comment has been removed by the author.
a-as said...

Thanks siti fora da wish and thanks too for stopping by here..;)

a-as said...

hi chada..wokeh bisa, no probs. Kapan mau ke sana? ;D

a-as said...

hi lila,

thanks for the wish. dah bertambah setahun lagi..uhuks!

kalau nak shopping utk anak2 bandung memang best. pujuk la cik abang tu.

hmm kalau datang KL let me know mana tahu boleh jumpa kan ;)

Mrs Taj said...

at last dpt jgk nengok entry jakarta and bandung..huhuh...seronok seronok

Shopaholic Mama said...

Happy belated bday to you sis!

Enjoy kan Jkt & Bandung!

Been there countless times but still enjoyed it everytime coz I kalau pegi with sisters & nieces, jarang bawak kids coz not suitable.

Next time, you must go Surabaya, more suited for kids coz got places of interest for them & fruit farms too!

a-as said...

mrs taj: nanti bawak duit banyak2 tau!

Shopaholic mama: thanks sis! memang enjoy..sampai tak cukup masa nak jalan2. Shud stay longer kalau ke sana baru puas hati ;D
my hubby nak jugak ke surabaya sebab dia kata sana ada jual barang2 golf.

nazkha said...

Best la as Percutian As.....Hotel ada Swimming pool lagi tuh kita Orang ni duduk umah Tumpangan Jer..hihihihi.