Friday, April 24, 2009

2 months life on a barge!

My brother, alim has started his offshore work (which he was eagerly wants to..)
Starting last wednesday he will spend his 2 months time on a barge @ offshore.

If I were him..mati kutu beb! 2 bulan tengok laut jer sekeliling.
That is the nature of his work…non-destructive testing (ndt) – dun ask me what is all about, me dunno!

Bila dia mentioned stay on a barge I imagined tongkang kecik2 tu kan..takutnya.
(kakak dia yg over plak!)
Tapi bukan yang tu... barge yang dia stay ni boleh muat 400 orang. Besar lagi dari padang bola.

Nak sampai ke barge tu kena naik tug boat for 3 hours. Adventure kan!
Some cases ada yang naik helicopter/chopper.
Bila dengar his story very interesting, something that I never think of…

barge tu lebih kurang camni la or bigger...
(photo ni I googled jer..)

5 comments:

rasp said...

a'ah sis mmg interesting i dengar my fwen's story..he oso keje camni gak aaaa tapi if me, ya ampun..takmo oooo keje situ :)

a-as said...

itu lah..syukur tempat kerja kita tak camtu kan.

tp ada orang minat sesangat mcm my bro tu! Ni sesuai for guy je..

cHaDacHaDa said...

offshore..gaji masyukkkkkk tu!

hehehe

bro adi aussie said...

Alaa sekejap je 2 bln tu...
Pejam celik 2x dh 2 bln...tambah2 baru masuk kerja dan first timer offshore..seronok nk tahu dan cari pengalaman kat situ mengatasi apa yg ada kat onshore sebenarnya kerana disitu ada kehidupan tersendiri. Mkn minum dan basuh baju tk yah nk fikir.. Sy sendiri masa awal2 bekerja kat offshore dulu pn pernah tinggal hampir2 2 bln dan dlm setahun cuma 3-4 bln je kat darat. Harap Alim dapat bersabar dan seronok dgn pengalaman baru ni...janji $$$$ lebat.

a-as said...

chada dearie,
that's why la kot my bro suka sangat nak kerja sana..;D


Bro adi,
happy sungguh dia nak gi offshore.
dia ada call hari tu mentioned everything's ok and the best part makan mewah & sedap. Balik nanti biar gemuk skit... ;D