Wednesday, October 14, 2009

delima (tak de kena mengena dgn previous entry - dilemma)

Tersangat lama tak makan buah delima, rasanya last masa pregnantkan umair sebab orang kata delima ni bagus untuk ibu yg mengandung.

Last sunday, kawan my husband ajak lunch kat rumah dorang..so we all melepak sampai petang. Biasalah sekali sekala jumpa borak tak hengat..padahal the day before dah buat gathering kat my house. Tapi masing2 tak dpt nak spend masa lama that day sebab ada jemputan open hause lain so maybe tak puas borak ler tu..that's why the next day dorang arrange nak jumpa lagi. Budak2 happy sakan bermain..first time jumpa malu2 kucing jer pastu terus kamceng sampai tak nak balik. Lepas lunch, tuan rumah hidangkan buah mangga dan delima. Lama tak nampak delima rasa teruja plak.

Haa..tu dia panjangnya intro, padahal nak cerita macamane boleh terjebak makan delima je..hiks.
The best part, all kiddos termasuk my kiddos la tak pernah makan delima. Jakun. Tapi dorang semua suka, siap duk keliling mengadap buah delima..haha. (tp sayang tak de photo) Semua mak-pak tak tahu yg anak dorang suka makan delima!

Semalam balik kerja tengok my hubby plak yang beli delima. Katanya nearby his office ada orang jual, 3 biji for RM10. Last nite jugak kitaorang kendurikan sebiji sambil layan tv. Pagi ni bekalkan utk kiddos bawak pi umah babysitter sebiji. Sebiji lagi bolehlah 'selamat'kan malam ni sambil layan tv lagi..huhu.


Nampak kaler pucat je kan tapi manis & juicy. Orang tua2 kata kalau mengandung makan sebiji delima..jgn kongsi2 sebab dalam banyak2 biji (isi dlm) tu ada sebiji yang excellent dan baik utk baby.
Betul ke tak?

4 comments:

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uuu...lama x jumpa buah delima nie as
tp tu arr.....rumit sikit nak makan dia tu....

a-as said...

zanna: kadang tu kita lupa kan sebab jarang nampak kat supermarket..bg I yg memang fave to this buah rumit2 pun tetap nak makan..hiks!

vagg. said...

kak as.. yeke takleh share? huhuhu
nanti nak beli gak nih.. takat nih lom teringin lagi buah delima nih.

dulu ada gak dgr kakak saya cite.. kalo ibu peknen mkn.. mkn sorang2 je.. xleh share. ekeke. harap2 time sy mkn nanti xde org mintak.

kang xbg kot jatuh kedekut plak wakakaka.

armouris said...

info tentang khasiat delima kat sini - Delima Cerahkan Kulit.

Update terkini isu-isu semasa kesihatan ada di infokesihatan@twitter.