Monday, October 12, 2009

Dilemma..

Bukan dilema apa pun. Ni tengah duk fenin fikir mana nak register si nayli sekolah kebangsaan. Sekarang ni babysitter kat shah alam (hicom), her kindy pun area umah bbysitter. Sekarang me ada 2 choices.. sekolah rendah hicom atau sekolah nearby my house. Dia masuk darjah satu tahun 2011 tapi by now dah kena decide lah mana satu sekolah yang sesuai.

smiley nayli yg teruja dgn smiley miley (miley cyrus)

Anak sulung dan tak dok pengalaman lagi ni..
Tapi selepas ditimang2 ditimbang2 rasanya adalah baik didaftarkan saja ke sekolah yang dekat dengan rumah babysitter. At least petang lepas sekolah boleh balik rumah babysitter dan kebetulan pulak sekolah agama pun dekat jugak dgn rumah babysitter. Masalah jugak, mommynye ni jenis yang suka pikir benda2 in advanced..tengok daddynya relaks sajork. Dlm kepala otak ai ni banyak betul nak dipikirkan..masa tidor je otak boleh berehat huhuhu..

Umair pulak sekali nak pi kindy sekali tak nak..tapi tak lah worry sangat sebab baru nak masuk 4 tahun.

Dilema seorang ibu..

10 comments:

Mrs Taj said...

org laki mmg mcm tu kak as...hauhauhau kite yg terisau lebih...

anywy, klu ah, pi anto kat sekolah area umah bbsitter je..senang, in case something happen..(in case je la)..so derang blh cepat je pi tgk..tpt kije kite kan jauh...

lps blk sekolah, blh gi umah bbsitter(org yg kite trust)..
so tak perlu naik bas/van..duit lagi! dahlah skang ni mcm2 hal blh jadik..

i think nayli next year dah start daftar kn? wahhh sekejap je budak tu dah besar...nnt blhla verangan jadik Pramugari bawak 'beg tarik' tuh! iskk...

mine....and my life said...

salam k.as..
pade pendpt sy,lg 1 yg kene pkirkn myb bckground sek 2.ade certain sek yg bgus sistem sek die.cth:brp org dapt 5a in upsr...yg penting nk nayli dapt study kt sek yg bgus sistmnye n dapt gud results.just idea from sy yg xkawin lg:)huhu...

rasp said...

slalunya bab2 memikir register skolah2 nie...
mmg lah ibu2 yg amik berat tau *ihiks*
antara things to ponder upon :
1) sek. dekat babysitter bagus coz apa2 emergency babysitter ada sementara parents nak sampai..
2) sek. dekat babysitter bagus coz leh transit kat situ...
3) double check on background sek. tu...pencapaian how? or any case of bad records on students activity (kes buli)?
4) double check gak on the school security for kids safety?
5) active tak PTA group dorang?

byk gak kan nak dipikirkan...gud luck!

Natasha said...

wah dah besar dak kecik ni.. hehehe...

a-as said...

dear,

msr taj: betul3x. ada sekolah 5 tahun dah kena daftar. dak tu skang ni layan awan dania plak..sanggup tunggu kul 10pm..minat sgt pastu gelak sorang2 tengok gelagat si dania tu.. :)

aicee: setuju. klu boleh biar nayli pandai mcm aicee..tul tak?

rasp: tq sis. memang I kena belajar ngan u sebab dah lalui pengalaman ni kan..ok i noted your points.

tasya: tp sizenya petite..beg skolah lg besar dr tuannya..hiks!

Kamarul Syahril Kamal & Lilawati Ab Wahab said...

hmmm.... Dekat rumah babysitter ok gak...kalau dia demam ke, emergency ke apa, cikgu call boleh minta babbysitter tolong amikkan....kalau nak tunggu kita balik...jenuh budak tu tunggu kat sekolah nnt.

sue said...

hi....
bab2 nih x pdi nak komen coz den bujang gih..ahaks...btw salam perkenalan jugak!!!!!

Dee said...

mmgkan..kalo bab2 ni mmg ibu yg pikir lebih2..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

kita as perempuan mmg selalu pikir2 panjang2 sikit...org lelaki nie amik mudah jer as...

ok gark tu kalau hantar nayli ke sekolah yg dkt ngan rumah bbysitter....at least, lepas sekolah senang terus ke sana...xde lerrr risau pun kan...

a-as said...

en. kamarul syahril kamal:
oo..ni hubby lila. Welcome here en. kamarul dan tq for your comments (wakil from kaum adam..hiks). I kena ambik tips from lila and u sebab dah lalui pengalaman anak nak masuk sekolah kan! :)

sue:
it's ok! tq for coming here. :)

dee: u r rite..eh nanti marah plak kaum adam. Bukan apa, dorang ni lebih cool and steady. :)

zanna: itulah yg i fikirkan..tq dear for ur comments. :)