Monday, March 30, 2009

Making sushi..

Ok kawan2 hari ni kita belajar macamana nak buat sushi sendiri. For those yang gemar sushi, lets give a try.

This is my first time too..main ingredients are:-

1) Beras jepun
2) Nori @ seaweeds
3) Bamboo (guna untuk gulung the sushi)
4) Sushi vinegar

(dlm gelas tu cuka + gula)

Tapi semalam I could not find the sushi vinegar.. so me called my japanese sis in law tanya any alternative tak..
She said, kalau tak de boleh pakai cuka biasa + gula. Kacau gula sampai larut. A replacement for sushi vinegar.

Masak nasi, ikut jer arahan kat plastic beras tu.

Bila masak, biarkan nasi tu sejuk..letak dalam plate besar. Rata2 kan so cepat sikit sejuk.

Then masukkan vinegar tadi dalam nasi..agak2 tapi jangan terlalu banyak nanti your sushi jadi soggy pulak.

Untuk senang paham apa kata tengok pics kat bawah (me, very poor in giving instructions laa..)

step 1: letak seaweed atas bamboo itu (pls ensure permukaan seaweed yang berkilat ke bawah)

Step 2: letak nasi (agak2 nak sushi besar/kecil) then letak apa saja yang u all suka. Eg: timun, avocado, salmon, tuna etc.

Step 3: gulung then nak kasi sushi tu padat, gulung dengan tikar buluh (see pic)

Step 4: potong ikut suka hati nak nipis ke tebal. First time kan..banyak lagi kena improve ni. Pesanan: pastikan pisau untuk potong sushi tu dibasahkan dgn air to avoid nasi melekat. Nanti tak cantik. (makanan pun nak cantik-cantik mar)

Tada..yum..yum...makan dengan kicap sushi, wasabi dan kalau suka halia jeruk sekali.

Selamat mencuba yek!

On another side..

Nayli sempat buat lawak..dia tengok tv..cerekarama malam minggu..ada part yang wife mat rempit otai tu pakai timun kat mata so dia suruh me potong for her..huhu


On another corner..umair was sleeping selepas mengamuk nak tengok CD tapi mommy tak bagi sebab nak tengok melodi huhu..kesian umair....tapi memang dia mengantuk pun..

4 comments:

rasp said...

i looooove sushi taaapi dlm family i, my son and myself je leh makan, lain tu errmmmmm sowi lah..so better i beli if teringin sangat nak makan :)

Naziehah said...

I love sushi too! Dulu-dulu selalu buat with my sister. Sekarang ni asyik beli kat kedai je :P

Your daughter is so funny!

Shopaholic Mama said...

Oh sushi I tak minat at all! The smell of it je, I tak tahan!

Marsha~ said...

rajinnnnyaaaaaaaaaaaaaa.... bagus lah awak ni