Thursday, March 5, 2009

tired-->upset...

2 malam lepas I was very tired and went to bed quite early. We tend to be very upset bila letih lepas tu anak2 buat hal. Pernah terjadi tak you all?

That night nayli cried with no reason..I was mad, lost my cool but I try to control myself - really (I shall not go into details).
Actually I seldom marah2 tak tentu pasal, pukul2 tu jauh sekali. (my opinion, pukul anak tu boleh untuk mengajar mereka tp berpada2 la kan)

Esok, i.e. yesterday, I cakap baik2 kat dia kenapa & mengapa I was upset with her...I think she is big enough (going to be 5 years) to understand the reasons that I explained to her. She is getting older and wiser.
Me myself sometimes menyesal jugak kalau marah2 dia selalu tapi bila time marah, mulut I bising boleh tahan lah. So bad of me!

Bila dah ok, nayli sometimes tanya "mommy tak sayang kakak"? Owh..her question broke my heart. Of course, mommy sayang dua-dua anak mommy..

Ibu mana tak sayang anak. Kalau ada anak 5 orang pun kasih sayang seorang ibu tak akan berbelah bagi. Sekarang kita merasai bagaimana pengalaman membesarkan anak2 sendiri, sebagaimana mak kita bersusah payah membesarkan kita dulu.

2 comments:

rasp said...

i pun have my 'bad' days but syukur never to the extreme :)

we do the best that we can and pray for the best for our kids jez like our parents did for us..

a-as said...

rasp: biasalah ada bad & good days.

I know u lagi banyak pengalaman kan..(anak2 dah besar)
betul tu sis, jadikan parents kita as mentor kan.